Simpsonovi: Nejlepší postavy, které se objevily pouze v jedné epizodě

Simpsonovi: Nejlepší postavy, které se objevily pouze v jedné epizodě
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Tvůrci seriálu Simpsonovi, který se vysílá nepřetržitě od roku 1989, mají lidi přečtené. Jak jinak by také dokázali každoročně oživit tolik vtipných postaviček, které se občas vetřou do přízně jen zásluhou několika málo bezprostředních hlášek? Ty následující netvoří základní charakterovou kostru Springfieldu a dostaly vlastně jen ubohý štěk, ale o to víc odráží unikátní smysl pro humor a personifikaci různých vlastností. Popřípadě představují zábavné výtažky archetypálních hrdinů všemožných filmů, z nichž si seriál dlouhodobě střílí. Jsou řazené dle data vydání příslušné epizody.

Sekretář Karl – Homerova dobrá víla

sezóna 2, epizoda 2
simpsonovi-nejlepsi-postavy-ktere-se-objevily-pouze-v-jedne-epizode
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Homerovi se díky vlasovému balzámu vrátí hustá kštice a sebevědomě stoupá i ve firemní hierarchii. S prací si ale neví rady a vše za něj obstarává nový sekretář Karl, jenž ho zasype motivačním proslovem a vyžaduje pouze „třítýdenní dovolenou a uhrazení nákladů na stěhování“.
Karl se pro Homera stane nepostradatelným přítelem a životním rádcem, aniž by tvůrci vysvětlili, kde se v něm náklonnost k natvrdlému šéfovi bere. Ztělesňuje člověka, jímž by Homer toužil být, ale omezené dovednosti mu to neumožňují. V závěru na sebe Karl dokonce vezme vinu za odpis z daní, díky němuž si Homer mohl nákladný vlasový prostředek dovolit, a odkráčí do deště, když bývalému nadřízenému přenechá i svůj jediný deštník.

Lyle Lanley – Marge versus jednokolejka

sezóna 4, epizoda 12
simpsonovi-nejlepsi-postavy-ktere-se-objevily-pouze-v-jedne-epizode
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Pan Burns musel radnici zaplatit tři miliony dolarů za znečišťování životního prostředí a Springfield neví, co si s penězi počít. Na městském zasedání vystoupí s muzikálovým číslem charismatický cizinec Lyle Lanley, jenž občanům vnukne myšlenku vybudovat nadzemní jednokolejku.
Šarlatán, jenž si svou bezprostředností, elegancí a prostořekostí publikum snadno získá, ale šetří na stavebním materiálu a finance si ulévá pro sebe. Za strojvedoucího navíc vybere Homera a svou faleš nedokáže skrývat. Marge později v Lanleyho přívěsu objeví dětský náčrtek, na němž podvodník vykreslil sám sebe třímajícího dolarové bankovky a lidi ze Springfieldu jako křičící postavičky v hořící soupravě opatřené nápisem „hlupáci“. Lanley nejenže nastavil laťku pro budoucí hostující postavičky, ale jeho pikle pozměnily satirický ráz celého seriálu.

Drsný zubař – Homer šéfem odborů

sezóna 4, epizoda 17
simpsonovi-nejlepsi-postavy-ktere-se-objevily-pouze-v-jedne-epizode-1
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Legendární díl posunul Homera do čela springfieldských odborů poté, co pan Burns zrušil zubní péči výměnou za sud piva. Líza současně potřebuje rovnátka, která by si ale rodina bez příspěvku podniku nemohla dovolit. Na scéně se několikrát objeví zubař, jenž ztělesňuje ty nejhorší zvěsti kolující o zubní ordinaci.
„Lhářko!“ vykřikne například znenadání na Marge, která mu s rozpaky tvrdí, že Maggie už necucá dudlík. Ralphovi Wiggumovi pro změnu vyčte, že z jeho ordinace činí prolhané doupě, a Lízu s Marge posléze straší vizualizací toho, jak se mohou Líziny zuby bez rovnátek vyvinout. Přikládá rovněž „knihu britských úsměvů“, v níž vidíme třeba pokřivené zuby prince (dnes už krále) Charlese. Jeho cynické představení vrcholí, když Líze před aplikací příšerných zrezlých rovnátek „pro uklidnění“ ukazuje nástroje, které snad ve středověku sloužily k mučení.

James Woods – Homer a Apu

sezóna 5, epizoda 12
simpsonovi-nejlepsi-postavy-ktere-se-objevily-pouze-v-jedne-epizode-2
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Simpsonovi se v devadesátých letech staly kulturní ikonou a vyhledávaným útočištěm pro hvězdné cameo role. Sám sebe si v animované verzi zahrál také slavný herec James Woods (Tenkrát v Americe, Videodrome), jenž v epizodě Homer a Apu pracuje v Kwik-E-Martu jako náhrada za vyhozeného Apua. Woods se totiž připravuje na budoucí filmovou roli prodavače.
Svůj metodický přístup herec objasňuje při přijímacím pohovoru, kdy tvrdí, že kvůli epizodní roli ve filmu Chaplin se opravdu vrátil do dvacátých let – načež se zarazí s tím, že už toho napovídal dost. Za pokladnou se poté starostlivě ptá zákazníka, zda je jeho počínání dostatečně věrohodné. Během telefonního hovoru se svým manažerem pak zjišťuje, že nakonec bude hrát náčelníka eskymáckých hasičů. Woods zde vtipně zesměšňuje komplikované přípravy na role, které razí spousta známých herců a hereček.

Detektiv Don Brodka – Nemáš se čím chlubit, Marge

sezóna 7, epizoda 11
simpsonovi-nejlepsi-postavy-ktere-se-objevily-pouze-v-jedne-epizode-3
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Bart touží po nejnovější násilné videohře a nakonec se ji v obchoďáku pokusí ukrást. Nachytá ho ale šéf ostrahy, jenž ho zavede do své kanceláře, odkud telefonuje rodičům. „Tady detektiv Don Brodka… Správně, Don Brodka,“ představí se, než přejde k vysvětlení Bartova prohřešku. Po zavěšení konstatuje, že rodiče nebyli doma, a nechal tedy vzkaz na záznamníku – na své zvláštní jméno už tedy poukazuje automaticky.
I na malém prostoru je postava vtipně vykreslená coby notorický kuřák, který se zvolna plahočí po svém rajónu a výtržníky zahrnuje úsečnými výhružkami zakončenými otázkou: „Kapišto?“ „Teď je to jen malý chlapec, co krade malé hračky, ale jednoho dne to bude dospělý muž, co krade stadióny a ocelárny,“ zakončuje Don Brodka své kázání před Homerem a Marge.

Hank Scorpió – Dvojí stěhování

sezóna 8, epizoda 2
simpsonovi-nejlepsi-postavy-ktere-se-objevily-pouze-v-jedne-epizode-4
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Zřejmě nejikoničtější epizodní charakter v historii seriálu zaměstnal Homera v malebném městě Cypres Creek. Jakožto bohatý šéf podniku, který „pochopitelně bere mnohem více peněz“, přišel Simpsonovi po příjezdu osobně přivítat a stačil se zmínit, že nemá rád slova šéf a práce.
Ze sympatického Hanka, s nímž si Homer báječně rozumí, se ale vyklube superpadouch terorizující celou OSN, jemuž jde po krku samotný James Bond. „Jakou zemi máš radši? Francii, nebo Itálii?“ ptá se Scorpió Homera a rozhoduje se, na který stát namíří jadernou hlavici. Jeho vztah s Homerem přesto zůstane vřelý a oddanému zaměstnanci daruje fotbalový tým.
Scorpió se měl dle původních plánů vrátit jako záporák ve filmové verzi, ale příběh prošel změnami a místo něj jsme dostali vůdce organizace EPA Russa Cargilla – stejně jako Hanka jej v originále nadaboval Albert Brooks.

Larry Burns – Burnsovy otcovské lapálie

sezóna 8, epizoda 4
simpsonovi-nejlepsi-postavy-ktere-se-objevily-pouze-v-jedne-epizode-5
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Zapomenutý syn pana Burnse se ambicióznímu nerudnému otci vůbec nepodobá. Larry Burns je prostořeký lenoch, jenž si nejlépe rozumí s Homerem, a otcovy snahy o jeho kultivaci nikam nevedou. Pan Burns začne Larrym záhy pohrdat a Homer přijde s nápadem na fingovaný únos, který ve starci jistě probudí potlačované city.
Larry dodnes patří k nejzábavnějším aktérům seriálu, jenž každého hodnotí s kousavou upřímností a jehož ležérnosti nedosahuje snad ani Big Lebowski. S Homerem vytvořil skvělý tandem a hlášky jako „Larry Burns je se svým únoscem v kině a hlasitě se vybavují“ náleží do zlatého fondu Simpsonových.

Doktor Foster – Hurikán Ned

sezóna 8, epizoda 8
simpsonovi-nejlepsi-postavy-ktere-se-objevily-pouze-v-jedne-epizode-6
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Ned Flanders na veřejnosti odzátkuje svůj hněv, který v sobě od mládí zadržoval. Sám se raději přihlásí do psychiatrické léčebny, kde se ho ujme jeho psycholog z dětství, doktor Foster. Ten na nezvladatelném Nedovi kdysi vyzkoušel svéráznou proceduru spočívající v osmiměsíčním nepřetržitém plácání na zadek, což sousedovi Simpsonových navždy znemožnilo projevovat vztek.
Doktor Foster přichází na scénu s povzdechem „ať má s námi všemi bůh slitování“ poté, co ho sestra informuje o návratu Neda Flanderse. Ve vzpomínkových částech i v současnosti ale vystupuje jako flegmatik, jehož dlouholetá práce v psychiatrii otupila vůči společenským normám. „Jeden z našich pacientů je kanibal. Zkuste hádat který. Myslím, že budete příjemně překvapení,“ prohodí například směrem k Marge a dětem při jejich návštěvě institutu.

Pesimistický správce rezervace – Hora šílenství

sezóna 8, epizoda 12
simpsonovi-nejlepsi-postavy-ktere-se-objevily-pouze-v-jedne-epizode-7
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Pan Burns přijde s nápadem pozvednout týmového ducha svých zaměstnanců během soutěže spočívající ve výšlapu na zasněženou horu. Homer skončí ve dvojici právě s obávaným šéfem a v cílovém srubu je zasype lavina.
Nejvtipnější momenty epizody si ale krade místní správce, jenž představuje chodící flegmatický pesimismus. Když se Marge ztratí děti z dohledu, muž ji vezme na lanovku s tvrzením, že šance nalézt její děti jsou takřka nulové. V příští vteřině se Bart s Lízou objeví pod nimi, ovšem v té chvíli už správce prohlašuje, že má strach spíše o jejich životy. „Umíte svařovat?“ táže se Marge, když konstrukce lanovky praskne.
Podobný přístup projeví i v případě zmizení Homera s Burnsem. Lízu nejprve ujistí, že její tatínek bude v pořádku, načež své muže přímo před ní nabádá, aby si nasadili rukavice na zacházení s mrtvolami.

Rex Banner – Homer versus 18. dodatek Ústavy

sezóna 8, epizoda 18
simpsonovi-nejlepsi-postavy-ktere-se-objevily-pouze-v-jedne-epizode-8
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Alkoholismus se během oslav dne sv. Patrika vymkne kontrole a městský archiv odhalí, že ve Springfieldu byla už před sto lety zavedena prohibice. Z Homera se rázem stává pivní baron, jenž zásobuje město alkoholem a nakonec jej i sám vaří.
Po krku mu jde detektiv s kamennou tváří Rex Banner. Ten se na boj s pašováním alkoholu upne celou svou bytostí a jeho umanutost paroduje nejrůznější filmové vyšetřovatele (nejen smyšlené), jimž práce přerůstá přes hlavu. „To bych ti radil,“ procedí například skrz zuby na připomínku Tlustého Tonyho, že mafie raději zůstane u pašování heroinu.

Frank Grimes – Homerův nepřítel

sezóna 8, epizoda 23
Simpsonovi
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Homer Simpson má možná dobré srdce, ale jinak oplývá špatnými vlastnostmi v čele s nezodpovědností. Takřka všeho dosáhl v životě náhodou, což dopaluje jeho nového kolegu Franka Grimese. Tomu naopak život házel klacky pod nohy a o vše musel bojovat – setkání se ztělesněnou leností tedy ústí do striktního nepřátelství.
Cílevědomý Grimes naplno odhalil Homerovy slabiny a chtěl je ukázat celému světu. Homerův závěrečný a všemi oslavovaný triumf na modelářské soutěži pro děti ale Franka utvrdí, že se všichni zbláznili – a tvůrci nám dají na vědomí, že svět seriálu, jakkoli odvozený od reálného řádu a lidských vlastností, nesmíme brát úplně vážně.

Kinolog: Vrahoun Dahmer na Netflixu je hit. Jak moc se seriál míjí s realitou?

Sérioví vrazi jsou hlavními hvězdami žánru true crime. Nová hraná série na Netflixu ale zachází mnohem dál než všechny ostatní. Nesoustředí se jenom na postavu vraha, dává velký prostor i obětem a jeho rodinám. Ale je to dobře?