Připravte si ušní bubínky. Kultovní pseudodokument o nejhlasitější kapele osmdesátek dostane pokračování

Připravte si ušní bubínky. Kultovní pseudodokument o nejhlasitější kapele osmdesátek dostane pokračování
Hraje skupina Spinal Tap | Embassy Pictures
Rob Reiner je u nás známý díky režii žánrových klasik jako Misery nechce zemřít, Když Harry potkal Sally nebo Stůj při mně. V zámoří ale i po takřka čtyřiceti letech rezonuje také jeho celovečerní debut Hraje skupina Spinal Tap (This Is Spinal Tap) z roku 1984. Reiner v něm ztvárnil novináře, jenž prostřednictvím série rozhovorů a reportáží odkrývá pozadí divokého turné „nejhlasitější britské kapely“ Spinal Tap.
Mockumentární snímek předkládá život smyšlené skupiny jako realitu a utahuje si z rockerů, kteří bloudí v zákulisí ve snaze najít cestu na jeviště a umírají za bizarních okolností. Bývalí bubeníci Spinal Tap tak například zesnuli při „podivném zahradnickém incidentu“ nebo se udusili zvratky, které patřily někomu jinému.
Veškeré dialogy jsou výsledkem improvizace. Představitelé členů kapely Christopher Guest, Michael McKean a Harry Shearer, kteří Reinerovi pomáhali se scénářem, byli sami muzikanty a věděli, jak podat trefnou rockovou satiru. Ačkoli snímek navzdory pozitivní kritice nezaznamenal oslnivý komerční úspěch, po vydání na VHS se stal kultovním a řada slavných hudebníků včetně členů Led Zeppelin či Nirvany uváděla, že jde o zdaleka nejvěrnější zachycení rockové scény.
Hraje skupina Spinal Tap
Hraje skupina Spinal Tap | Embassy Pictures
Společnost Castle Rock Entertainment si pro fanoušky a fanynky připravila krátce před čtyřicátým výročím Spinal Tap překvapení a podle posledních informací se můžeme těšit na přímé pokračování. Rob Reiner se vrátí jako režisér i coby novinář Marty DiBergi a chybět nebudou ani Guest, McKean a Shearer.
„Když bylo oznámeno, že se Spinal Tap opět spojí pro poslední koncert, Marty DiBergi v tom spatřil příležitost napravit vztahy s kapelou, která snímek Hraje skupina Spinal Tap považovala za poplivání své pověsti,“ prohlásil Reiner pro web Collider. „Vzdal se tedy pozice výzkumného asistenta učitele na Ed Wood School of Cinematic Arts, aby se věnoval filmové historii,“ uzavřel v duchu dokumentu Reiner, jenž poslední snímek natočil před pěti lety. Šlo o životopisné drama Šok a úžas s Woody Harrelsonem a Millou Jovovich.
Premiéra je stanovená na rok 2024, kdy původní film oslaví čtyřicáté výročí. Produkovat ho bude legendární Frank Marshall (série Indiana Jones). Smutnou zprávou je, že 1. května tohoto roku zemřel ve věku 70 let Rick Parnell, bubeník skupiny Atomic Rooster a představitel fiktivního člena Spinal Tap Micka Shrimptona.
Michael McKean, Harry Shearer, Christopher Guest
Hraje skupina Spinal Tap | Embassy Pictures
Hraje skupina Spinal Tap se bude rovněž promítat ve speciální sekci Cinema de la Plage na letošním festivalu v Cannes. Význam snímku byl potvrzený roku 2002, kdy jej Knihovna kongresu jmenovala „kulturně, historicky a esteticky významným“.
Viděli jste originální turné fiktivní kapely a jste zvědaví na její závěrečné důchodcovské vystoupení?