Stephen King má jasno: Tento přehlížený snímek je nejlepší filmovou adaptací jeho díla.

Stephen King má jasno: Tento přehlížený snímek je nejlepší filmovou adaptací jeho díla.
Stůj při mně | Columbia TriStar
Stephen King vládne poličkám knihkupectví již od poloviny sedmdesátých let, kdy oslnil čtenáře bestsellery Carrie a Osvícení. Obě úspěšné knihy se záhy dočkaly filmové adaptace od uznávaných režisérů, což se v budoucích letech stalo v podstatě trendem. Zfilmování se dočkala většina z Kingových 63 románů, přičemž tituly jako Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle, Osvícení nebo Misery nechce zemřít náleží do zlatého fondu kinematografie. Prvně jmenovaný snímek dokonce drží pozici nejlépe hodnoceného filmu na mezinárodní IMDB i na tuzemské CSFD a byl nominován na sedm Oscarů.
Kupodivu to však není 'Shawshank', natočený debutujícím režisérem Frankem Darabontem na motivy Kingovy povídky Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank, který mistr strachu považuje za nejlepší filmovou adaptaci své knihy. A rozhodně nejde ani o Osvícení, které se postupem let sice vypracovalo do pozice popkulturního fenoménu, ovšem osobitou vizi Stanleyho Kubricka spisovatel upřímně nenáviděl.
Stůj při mně: trailer | Columbia Pictures
Filmem, který Stephena Kinga nejvíce uspokojil a který podle něj nejlépe odráží auru knižní předlohy, je totiž teenagerské drama Stůj při mně z roku 1986. Snímek Roba Reinera, jenž posléze úspěšně zadaptoval také Misery nechce zemřít, vychází z novely The Body, tedy Tělo, a odehrává se v padesátých letech dvacátého století. Příběh o klukovské partě, která se vydává najít pověstmi opředené mrtvé tělo, nese autobiografické prvky a pro Kinga je evidentně srdeční záležitostí, přičemž o filmové verzi platí to samé.
V rozhovoru pro Rolling Stone neváhal King ani na okamžik, když došlo na otázku týkající se nejoblíbenější filmové adaptace jeho díla. Stůj při mně podle něj nejlépe odráží emocionální jádro knihy, v čemž zároveň shledává nedostatky jiných filmových či televizních adaptací. Svěřil se rovněž, že po skončení soukromé projekce, kterou ještě před premiérou absolvoval s Reinerem, byl dojat k slzám a režiséra v návalu emocí objal - a okamžitě ho ujistil, že jde o nejlepší adaptaci jeho díla. A toto stanovisko se dodnes nezměnilo, byť 'Shawshank' i Zelená míle prý představují největší konkurenty. Misery nechce zemřít, rovněž od Reinera, pak King oceňuje jako premianta mezi jeho hororovými adaptacemi.
Stůj při mně
Stůj při mně | Columbia TriStar
Souhlasíte s výběrem? Jaké je podle vás nejlepší filmové či televizní zpracování na motivy knih Stephena Kinga?