Nejděsivější monstrum od mistra hororu míří na televizní obrazovky

Nejděsivější monstrum od mistra hororu míří na televizní obrazovky
To | New Line Cinema
Společnosti HBO Max a Warner Bros. ohlásily výrobu prequelového seriálu ze světa To s názvem Vítejte v Derry. Slavná kniha Stephena Kinga o nesmrtelné vraždící entitě, která se nejčastěji vydává za klauna Pennywise a má políčeno na děti z městečka Derry v americkém státě Maine, patří k těm nejkomplexnějším románům ikonického spisovatele přezdívaného mistr hororu. V letech 2017 a 2019 ostatně dorazily do kin hned dva filmy, které se rozsáhlý příběh o dvou časových rovinách pokusily pokrýt – To (2017) a To Kapitola 2 (2019).
Zlomyslného klauna v nich bravurně ztvárnil Bill Skarsgård a režii obstaral Andy Muschietti, jenž se nyní do Derry vrátí jakožto výkonný producent nové série. Ta by měla prozkoumat samotné počátky Pennywise, jehož krvavé běsnění nastává vždy jednou za 27 let a jehož stopy lze vysledovat hluboko do minulosti. Vedle toho by se Vítejte v Derry mělo odehrávat také v šedesátých letech minulého století a poodkrýt jednu z mnoha temných kapitol ústředního města, které King v románu naznačoval.
To Kapitola 2
To: Kapitola 2 | Warner Bros.
Ačkoli návrat Billa Skarsgårda zatím potvrzen nebyl, očekává se, že seriál bude vycházet právě z materiálu a produkčního designu moderních filmů, přičemž Muschietti se jako režisér pravděpodobně ujme pilotního dílu. Jeho dosavadní práce na dané látce se navzdory vlažnějšímu přijetí zdlouhavé Kapitoly 2 setkala s úspěchem a oba filmy dohromady vydělaly přes miliardu dolarů. Formát drahé televizní série by navíc komplexnímu příběhu a hutné mytologii mohl sedět ještě lépe. Vítejte v Derry se určitě zařadí do těch nejambicióznějších projektů HBO Max.
A že bude v tomto ohledu čelit velké konkurenci! Teprve nedávno byly oznámeny dvě série ze světa Batmana. V té první si Colin Farrell zopakuje úlohu Tučňáka, již si vyzkoušel v novém Batmanovi s Robertem Pattinsonem, ta druhá by měla důkladněji zmapovat historii psychiatrické léčebny pro šílené zločince Arkhamu. Vedle toho se televizního rozšíření dočká rovněž Duna s příběhem o bájném sesterstvu Bene Gesserit a vlastní sérii na HBO dostanou také Gremlins, které jsme neviděli od roku 1990.