Dokumentární Jihlava se bude bavit o sexu, zabití Kennedyho a tatínkovi píšícím z vězení

Dokumentární Jihlava se bude bavit o sexu, zabití Kennedyho a tatínkovi píšícím z vězení
Venuše | Ji.hlava

Masterclass Olivera Stonea a projekce filmu JFK Revisited: Throught the Looking Glass

JFK návrat: Za zrcadlem
Prvním z pěti filmařů, kteří budou mít na letošní Ji.hlavě masterclass, bude americký režisér a trojnásobný držitel Oscara Oliver Stone. Americký filmař se s návštěvníky setká v online prostoru ve středu 27. října od 20:00. Při této příležitosti uvede festival též jeho nový dokumentární snímek JFK Revisited: Through the Looking Glass, jež byl prvně uveden v Cannes. Autor se v něm vrací k tématu svého hraného filmu z roku 1991. Díky nově zveřejněným materiálům od CIA a FBI balancuje na hraně šokujícího odhalení a konspirativních teorií. Od Stonea dokumentaristy ostatně můžeme čekat ledacos.

Milý tati (režie: Diana Cam Van Nguyen)

Milý tati
čtvrtek 28. října od 13:30 (Kino DKO I)
Psaní dopisů jako terapie a snaha vyrovnat se s pocitem neporozumění a opuštěnosti představuje ústřední motiv autobiografického absolventského snímku. Dospělá Diana prochází dopisy, jež jí tatínek psal z vězení, když byla ještě malá. Vřelost a láskyplnost otcových slov kontrastuje s jeho činy po návratu domů, jež se nyní snaží autorka pochopit, a zároveň znovu navázat vztah s odcizeným rodičem. Film zaujme tématem a technikami kombinujícími rotoskopii, 2D a cut-out animaci.

Bratrství (režie: Francesco Montagnera)

Bratrství
Bratrství | Ji.hlava
středa 27. října od 22:30 (Kino DKO I)
Vítězný festivalu v Locarnu pojednávající o trojici bratrů a jejich přsíném otci. Radikální kazatel si nyní odpykává trest za účast v syrské válce a terorismus. Každý ze synů se tak sám rozhoduje, kudy bude pokračovat jeho cesta k dospělosti. Den za dnem po několik let zblízka sledujeme, jak zápasí se stádem ovcí, vnitřními pochybami i kulturním očekáváním. Archetypální příběh o dospívání a utváření mužské identity vystihuje náladu dnešní Evropy, kde se stále více lidí ztracených mezi tradicí a modernitou upíná k autoritativním figurám s jednoznačnými odpověďmi.

Kráva (režie: Andrea Arnold)

Kráva
pátek 29. října od 20:00 (DKO II), neděle 31. října od 15:00 (DKO II)
Novinka oscarové režisérky Andrey Arnold (Fish Tank, American Honey, Sedmilhářky) je časosběrným filmem s krávou v hlavní roli. V průběhu několika let sledujeme neveselý život dojnice Lumy na jedné britské mléčné farmě. Snímání z bezprostřední blízkosti empaticky zohledňuje myšlení a cítění zvířat, která byla člověkem redukována na stroje rodící telata a produkující mléko. Film vyvolává mnoho otázek a nastoluje témata rezonující po celém světě. Na obdobné téma byl v českých kinech nedávno uveden titul Gunda.

Jane očima Charlotte (režie: Charlotte Gainsbourg)

Jane očima Charlotte
čtvrtek 28. října od 11:00 (DIOD), neděle 31. října od 16:30 (Kino Dukla – Reform)
Slavná herečka Charlotte Gainsbourg poprvé režíruje, a hned vlastní matku, jinou slavnou herečku a modelku Jane Birkin. Kamera pomocí intimních rozhovorů odhaluje rodinnou historii, důvěrné vzpomínky i zákulisí umělecké tvorby zesnulého otce a manžela Serge Gainsbourga. Témata, jako je mateřství, kult krásy, alkoholismus nebo vystupování ze stínu svých rodičů jsou podrobena důkladné analýze v citlivých a otevřených rozhovorech obou protagonistek.

Venuše (režie: Mette Carla Albrechtsen, Lea Glob)

Venuše
pátek 29. října od 22:00 (DKO III – Malá scéna)
Dokumentární workshop dok.incubator letos slaví kulaté výročí: deset let své existence. Oslaví je ve spolupráci s MFDF Ji.hlava vlastní retrospektivní sekcí, kde bude k vidění pět výjimečných snímků, které workshopem prošly. Mezi nimi bude například nejlepší dánský dokument z roku 2016 skládající se z rozhovorů o sexu a sexualitě. Jedná se o nečekaně otevřený film, který je postaven na hluboké a intimní ženské touze i frustraci z vlastní sexuality. Sto žen, sto encyklopedií divokých i konvenčních sexuálních přání, snů a fobií, které se rozprostírají mezi řečí, popisem a expozicí vlastního těla a nahoty.
* Článek vznikl za využití oficiálních textů a obrazových materiálů MFDF Ji.hlava.