Chtěla bych si zahrát zajímavou psychopatku i cool princeznu, říká exkluzivně pro Kinobox herečka Martina Babišová

Chtěla bych si zahrát zajímavou psychopatku i cool princeznu, říká exkluzivně pro Kinobox herečka Martina Babišová
Martina Babišová | Logline Production
Co tě přimělo vzít roli lovkyně duchů v Shokym & Morthym?
Přišla mi jako zajímavá ženská postava, obzvláště na poměry české kinematografie. Lucie, lovkyně duchů, je taková svérázná chytrá outsiderka. Má jednu zvláštnost na těle, kterou se jí daří dlouho schovávat. Když už mluví, tak to většinou stojí za to. A na konci hodně překvapí. Nemůžu říct víc, abych nespoilovala. Je silná, chytrá a svá. Víc takových ženských rolí. Taky se mi líbil celý scénář a lidi, kteří byli do projektu zapojeni.
Shoky & Morthy: Poslední velká akce
Shoky & Morthy: Poslední velká akce | če
Shoky & Morthy se dají označit za hororovou komedii. Máš ráda tenhle typ filmů?
Já jsem docela vyrostla na Scary Movies. Takže když mi bylo zhruba třináct, strašně jsem si přála k Vánocům kameru, kterou jsem nakonec skutečně dostala. Chodili jsme s přáteli psát do Mekáče scénář, inspirovaný Scary Movies, a pak jsme si to sami točili. Já jsem si v tom samozřejmě i zahrála. Upírská komedie Co děláme v temnotách je jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Jinak taky miluju Rocky Horror Picture Show a Americké Psycho.
Shoky & Morthy: Poslední velká akce
Shoky & Morthy: Poslední velká akce | če
Vadí ti ve filmech výrazné násilí? Ať už v těch, které sleduješ, nebo v nichž hraješ?
Pokud tam patří v rámci příběhu, tak mi určitě nevadí. To platí jak pro koukání na filmy, tak pro hraní. Násilí ve světě existuje, a tak by bylo divné, kdyby nebylo nikdy zobrazeno ve filmu. Naprosto ale chápu, že se někteří lidé neradi koukají na násilné scény. U některých si taky zakrývám oči. Na konci dne je to o tom, že každý si musí najít filmy a seriály, které mu vyhovují.
Co si myslíš o youtuberingu, jímž se film Shoky & Morthy zabývá? Máš nějaké oblíbené youtubery nebo internetové influencery?
Tak to vůbec nesleduju. Ani moji postavu ve filmu to nezajímalo, takže jsem si o tom nemusela nic zjišťovat. Už tak trávím víc času, než bych chtěla, na Instagramu, takže se snažím vyhýbat jakýmkoliv dalším věcem, které by mě poutaly k mobilu a internetu.
Na jaký moment z natáčení nejraději vzpomínáš?
Na Shokym & Morthym mě bavily noční akční scény. Komfortní to nebylo, ale bylo to skvělý dobrodrůžo a to já ráda. Bavilo mě pracovat se skvělým českým kaskadérem Martinem Hubem, který má dobrý smysl pro humor. Stejně jako spousta lidí, co na tomhle filmu pracovala. O fórky nebyla nouze.
Shoky & Morthy: Poslední velká akce
Shoky & Morthy: Poslední velká akce | če
Kdyby mělo vzniknout pokračování, chtěla by sis v něm svou roli zopakovat?
Určitě. Na film jsem hrdá a mám ráda celý tým, takže jo. Akorát bych doufala, že by Lucie dostala trochu víc prostoru.
Co tě nejvíce zaujalo na Minutě věčnosti, že sis v ní chtěla zahrát?
Že se to natáčí na Islandu. Že je to hlavní role po boku Jiřího Langmajera. A že film je postavený jen na dvou hercích. Takže zajímavá herecká výzva. A taky, že film režíruje Rudolf Havlík.
Minuta věčnosti
Minuta věčnosti | Logline Production
Jaké bylo natáčení na Islandu?
Skvělé. Ráda vzpomínám na cesty autem po Islandu, každý večer po natáčení. Příroda tam je úchvatná a člověk si to mohl po celém dni natáčení venku užít. Mít radost z toho, co se přes den povedlo, koukat ven na krásnou přírodu a těšit se na zasloužené pivo a venkovní vířivku večer. Když natáčím, tak se snažím soustředit, ty momenty užívání jsou spíš potom nebo v nějakých mezipauzách. Na islandském natáčení bylo všeobecně hezké, že jsme si tam po večerech spolu vařili večeře, u toho někdy tančili a hráli ping pong. A ráno pak zase nástup na plac, tedy někam do zimy někde na Islandu. Byli jsme tam taková sehraná zvláštní rodinka. Bylo nás dohromady i se štábem devět a tři týdny jsme strávili celou dobu sami spolu, tak trochu odříznutí od zbytku světa. Naštěstí jsme si všichni sedli. Natáčeli jsme skoro každý den, od rána do večera venku. Někdy jsme kvůli počasí nebo lokaci museli trochu improvizovat, o to je snad ale film autentičtější.
Minuta věčnosti
Minuta věčnosti | Logline Production
Máš jakožto herečka závažný problém s nějakými typy scén, například erotickými, nebo způsobem natáčení?
Ne. Pokud to dává smysl v rámci scénáře a patří to tam tak s tím problém nemám. Pak ale ještě záleží, jak se tyto scény natáčí. Když je tam vzájemný respekt a slušnost a dává se pozor, aby byli všichni zúčastnění v pohodě, tak proč ne.
Máš nějakou vysněnou filmovou roli?
Moc bych si chtěla zahrát detektivku. Miluju severské detektivky. Pak bych si ráda zahrála nějakou superhrdinku, to určitě. Snad to k nám brzy dorazí. Nějakou zajímavou psychopatku nebo sériovou vražedkyni, ale to spíš v nějaké černé komedii. No a klidně i princeznu, ale nějakou cool princeznu, která je chytrá a silná, něco mezi Popelkou a Pippi dlouhou punčochou.
S jakými slavnými filmaři bys chtěla alespoň jednou v životě spolupracovat?
S Davidem Fincherem, Dannym Boylem, Ridleym Scottem, Taikou Waititim, Emmou Stone a Kate Winslet.
A jak se stavíš k natáčení seriálů? Můžeme tě v nějakém teď nebo v dohledné době vidět?
Miluju dobré seriály. Mám HBO a Netflix a koukám na něco prakticky každý den. Na streamovacích službách vzniká spousta nových progresivních projektů. Určitě bych si strašně moc ráda zahrála v dobrém seriálu. Měla bych ještě víc času a prostoru zkoumat, rozvíjet svou postavu. Nyní mám dva vlastní seriály ve vývoji. Jmenují se Ema mele maso a Mighty Women. Malou roli pak ztvárňuju v chystaném francouzském seriálu Totems, jenž produkuje Amazon. Jsem holt jak filmový, tak seriálový fanda.