Recenze: Out of Death - Myslíte, že znáte dno filmové zábavy? Novinka Bruce Willise vás vyvede z omylu

Recenze: Out of Death - Myslíte, že znáte dno filmové zábavy? Novinka Bruce Willise vás vyvede z omylu
Out of Death | EFO Films
Dlouho jsme si to neuvědomovali. Zpočátku to totiž vypadalo na sérii omylů, kdy si zkrátka Willis dopřával menší pauzičku na straně záporáků a pokaždé si před kamerou odkroutil nějakých deset minut. Až později se ukázalo, že jde o nový standard, jímž si kdysi jedna z největších hollywoodských hvězd rozhodla vyplnit podzim hereckého života. Jaký k tomu má důvod? Podobné filmy nevyžadují měsíce, ale dny natáčení. Willis tak už sice neinkasuje desítky milionů za roli, ale zase se může naplno věnovat rodině. Což lze chápat. Co už je horší, že jsou ty filmy rok od roku horší a samotný Willis už ani nehraje, ale zkrátka se párkrát projde před kamerou a strojeně odříká své repliky. Došlo to tak daleko, že už to ve fanoušcích ani nevyvolává nějaké emoce. Naděje na lepší zítřky dávno zmizela a zůstala jen zvědavost, s čím dalším přijde příště. Teď tu máme akčňák Out of Death, o kterém mnohé vypovídá už to, že vznikl za devět dní, z toho byl Willis na place jediný den.

Trailer:

Out of Death
A vlastně není moc co recenzovat. Pokud sledujete naše stránky, dobře víte, že si dám tu práci a každou novou willisovku poctivě protrpím a napíši recenzi. A vesměs pro všechny platí to samé - jsou mizerně natočené, příšerné napsané, podfinancované, s ochotnickými hereckými výkony (což se vztahuje i na Willise samotného) a pokud se vyškrábou v hodnocení na 30 %, jde ještě o tu světlejší chvilku. Více jsem se jednotlivým kouskům věnoval v rozsáhlém speciálu, přičemž za nejhorší kousky z téhle neradostné éry považuji filmy Korunní svědek (uváděno také jako Betonová past), Cosmic Sin a Touha po vraždě. Pokaždé mám pocit, že už není kam klesat. A každý rok jsem vyveden z omylu. Nyní se to povedlo akční novince Out of Death.
Zápletka je ještě pro potřeby žánru dostačující: hlavní hrdinka v podání Jaime King jde rozprášit popel nedávno zemřelého otce na horu, kam chodili, když byla malá, po cestě je svědkem toho, jak zkorumpovaná policistka někoho zastřelí a následuje naháněčka v lese, do které se zapojí bývalý polda v podání Willise. Ano, není to nic, co bychom xkrát neviděli jinde, ale rozhodně jde na podobném základu vystavit ucházející podívanou. Out od Death nejenže tímhle směrem nemíří, ale ještě překvapuje, jak velkolepě selhává.
Out of Death
Out of Death | EFO Films
V prvé řadě tohle už ani nepůsobí dojmem studiového produktu. Spíše film připomíná nějaké amatérské video, které natočila parta nadšenců v lese a náhodou se jim povedlo do obsazení ukecat dvě známější jména. Autoři jsou ve své zapálení až roztomile snaživí. Pokouší se o stylové dialogy, snímek rozdělily na kapitoly a finále servírují v podobě hudebního videoklipu.
Kdyby něco podobného natočil váš dvanáctiletý bratranec, plácali byste ho po rameni a říkali mu "chlapče, z tebe jednou něco bude, pokračuj v tom". Že něco takového s vážnou tváří vydá nějaké studio, chce za to peníze a ještě v tom hraje Willis, to celou situaci posouvá do až surrealistické roviny.
Vrcholem všeho jsou pak komické snahy o akční scény, které s přehledem trumfují i tvůrci YouTube videí a úvodní "dojemná" pasáž, v níž si hrdinka něco v dešti zapisuje do notýsku, přičemž onen déšť se jeví, že je digitální! Ruku do ohně bych za to nedal (protože nevím, proč by už tak na finance skoupá produkce něco podobně šíleného absolvovala), ale pokud to byl skutečný déšť, pak se nějak filmařům povedlo, že vypadá extrémně nerealisticky. A to je rozhodně něco, co jsem tuším ještě jinde neviděl.
Out of Death
Out of Death | EFO Films
A hlavní hvězda? Willis tomu dává tak málo, jak může, přičemž jeho minimální přítomnost na place tradičně vede k tomu, že půlku scén za něj oddře double, jehož tvůrci zabírají zezadu, případně scény útěku točí od pasu dolů (doopravdy). I když jsem si tak upřímně myslel, že už není kam klesat, Out of the Death mi dokázal, že dno je ještě hodně daleko. Hořím zvědavostí, co přijde příště. A že bude z čeho vybírat, protože jen do konce příštího roku má s Willisem vyjít dalších 14 (!!!) podobných zhůvěřilostí. Vzpomínám, jak jsem si v devadesátých letech říkal "škoda, že Willis netočí víc jak dva filmy ročně". Takový protiúder si karma vážně mohla odpustit.
Hodnocení: 0 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE