Hvězda Vetřelce i bondovský zloduch. Zemřel herec Yaphet Kotto

Hvězda Vetřelce i bondovský zloduch. Zemřel herec Yaphet Kotto
Yaphet Kotto | Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.
Yaphet Frederick Kotto, syn kamerunského korunního prince, se narodil 15. listopadu roku 1939 v New Yorku. Herectví studoval od šestnácti let, začínal na jevišti a objevil se i na Broadwayi. Během své herecké kariéry se objevil v desítkách filmových i seriálových rolích.
Prvním filmem, v němž si zahrál, byla westernová komedie Čtyři z Texasu z roku 1963 s Frankem Sinatrou a Deanem Martinem v hlavní rolích. V roce 1972 režíroval svůj jediný snímek, kriminální drama The Limit.
Yaphet Kotto
Žít a nechat zemřít | Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.
První velkou a dodnes známou roli ztvárnil roku 1973 v Žít a nechat zemřít, první bondovce s Rogerem Moorem, kde Kotto ztvárnil hlavního padoucha Kanangu. Za ztvárnění proslulého diktátora Idi Amina v televizním filmu Operace Blesk byl roku 1977 nominován na cenu Emmy.
Vetřelec (1979)
Vetřelec (1979) | 20th Century Fox
Druhá nejslavnější hercova úloha přišla v roce 1979, kdy se Kotto představil jako člen posádky vesmírné lodi Nostromo v legendárním sci-fi hororu Ridleyho Scotta Vetřelec. O rok později se objevil po boku Roberta Redforda ve vězeňském dramatu Brubaker.
Robert Redford
Brubaker
V druhé polovině 80. let si zahrál také ve společnosti Arnolda Schwarzeneggera v akční sci-fi Běžící muž či s Robertem De Nirem v krimi komedii Půlnoční běh.
Yaphet Kotto, Arnold Schwarzenegger
Běžící muž | TriStar Pictures
Poslední filmem, v němž se objevil, byla komedie Neplodná obrana z roku 2008. Rovněž se objevil v populárních seriálech jako A-team, To je vražda, napsala, Alfred Hitchcock uvádí či Zločin v ulicích.
Zprávu o Kottovu úmrtí oznámila hercova žena Tessie Sinahon.