Zpověď cosplayerů v době covidové: "Kvůli zrušení všech festivalů postrádám motivaci k práci na kostýmech."

Zpověď cosplayerů v době covidové: "Kvůli zrušení všech festivalů postrádám motivaci k práci na kostýmech."
Juns aka Youko z Onmyoji (2018) | Eva Hlavatá
Vzhledem k současné situaci, která zasáhla prakticky celý svět, se mnoho lidí stává součástí každodenního stereotypního života mezi čtyřmi stěnami. Nasnídat se, zacvičit si, naobědvat se, dát si odpoledního šlofíka, a tak dále a tak dále. Vždyť to moc dobře znáte. Dalo by se říct, že má teď alespoň každý spoustu času na své vlastní koníčky a jiné volnočasové aktivity. Ale ani to není vždy pravidlem. Světová pandemie ovlivňuje nejen naše zdraví a pracovní život, zasahuje a pracuje také s naší psychikou. Jak zasáhla uměleckou tvorbu jedné z předních českých cosplayerek?
zpoved-cosplayeru-v-dobe-covidove-diky-nedostatku-festivalu-postradam-motivaci-k-praci-na-kostymech-8
Juns aka Shin-ah z Akatsuki no Yona | Filip Blažek
Juns propadla své zálibě v cosplayingu zhruba před pěti lety, kdy si našla cestu také k japonským animovaným seriálům a videohrám. Právě z těchto médií nejčastěji čerpá náměty a inspirace pro svou tvorbu. Mezi její nejoblíbenější japonskou hru patří například velmi populární Onmyoji (2018) z prostředí mýtického japonského středověku nebo Touken Ranbu.
Se seriály to je trochu obtížnější. Těch má oblíbených mnoho. Například Boku no Hero Academia (2016), Houseki no Kuni (2017) a Akatsuki no Yona (2014). Minulý rok si ale oblíbila anime s názvem Kimetsu no Yaiba (2019) (anglicky Demon Slayer), které vypráví příběh o mladém lovci démonů, který se rozhodne vzít osud do vlastních rukou a pomstít se nočním tvorům za to, že zavraždili jeho rodinu. Juns si oblíbila charakter hlavního protagonisty, a tak si na něj vzápětí vlastnoručně vyrobila přesvědčivý kostým. S cosplayi z tohoto seriálu ale nekončí, během příštího roku se pravděpodobně pustí do výroby dalšího charakteru z něj.
zpoved-cosplayeru-v-dobe-covidove-diky-nedostatku-festivalu-postradam-motivaci-k-praci-na-kostymech-1
Juns aka Tanjiro Kamado z Kimetsu no Yaiba | Adamai
Nejoblíbenější kostým, který kdy vytvořila, je na Ichimoku Rena ze hry Onmyoji, který si vzala minulý rok na největší festival u nás, Animefest. Juns se ale nebojí vycestovat za hranice, a tak se svým favoritem navštívila polský festival zaměřený na focení, Pixelmanii, kam se každým rokem sjíždí cosplayeři z celé Evropy, možná i mimo ni. Ichimoku Ren ale není ani zdaleka jediným a posledním herním kostýmem, který si kdy vyrobila. Plánuje se pustit do charakteru ze hry Fate/Grand Order (2015), se kterým by ráda vystoupila třeba i na nějaké cosplay soutěži – pokud budou tedy brzy povolené. Zároveň už nyní pracuje na herní postavě Seraphiny ze hry League of Legends (2009).
zpoved-cosplayeru-v-dobe-covidove-diky-nedostatku-festivalu-postradam-motivaci-k-praci-na-kostymech-5
Juns aka Ichimoku Ren z Onmyoji | Adamai
Jak ale ovlivnila její tvorbu současná situace? Pandemická skepse začala zasahovat ve chvíli, kdy se ze dne na den zrušily všechny větší i menší cosplay akce, na které se Juns připravovala i rok předem. Najednou měla doma ve skříni řadu kostýmů, které na sobě ani jednou neměla a stále přibývají další. Ačkoliv se její počet cosplayů provedených za rok značně zúžil, nevzdává se a snaží ve svém koníčku zcela nezakrnět. Pomalu se veškeré depresivní myšlenky ale rozrůstají, protože je momentálně jasné, že o nějaké veřejné akci, si můžeme nechat jen zdát.
Nehledě na to, že i cosplay stojí peníze. A ne zrovna malé. Tento koníček se vůbec řadí mezi ty nákladnější. Když si dává člověk záležet, cena jeho kostýmu se může vyšplhat až na desítky tisíc korun. Přesto ale Juns vytvoří za rok běžně kolem osmi až devíti kostýmů. Letos však dokončila pouze tři.
zpoved-cosplayeru-v-dobe-covidove-diky-nedostatku-festivalu-postradam-motivaci-k-praci-na-kostymech-11
zpoved-cosplayeru-v-dobe-covidove-diky-nedostatku-festivalu-postradam-motivaci-k-praci-na-kostymech-10
Dalo by se možná říct, že v dnešní době existují nejrůznější média, kde se prezentovat, aniž by bylo zapotřebí propagovat se ve společnosti lidí. Například Instagram nebo TikTok. Položme si ale ruku na srdce a přiznejme si, že vytvářet kostým jen proto, abychom s ním pak natočili desetisekundové video, nebo si vyfotili selfie, se nejspíš dvakrát nevyplatí. Navíc jak se může člověk s čistým svědomím věnovat svému koníčku, když si nemůže být jistý ani tím, zda vůbec nastoupí příští měsíc do práce?
Všechno se ovliňuje se vším, koníčky nemohou být vykonávány, když k nim člověk nemá prostředky. Doufám ale, že se Juns zase brzy vrátí pracovní nasazení a bude ve svém zájmu i nadále ve velkém pokračovat. Byla by to velká škoda, kdyby ne, svět by zase přišel o jednoho talentovaného kreativce. I přes momentální vývoj situace se Juns nevzdává a i když netvoří tolik kostýmů jako obvykle, tak pomalým tempem postupuje. Každá podpora se ale počítá, a tak jestli vás její tvorba zaujala, neváhejte ji podpořit odběrem na jejím instagramovém profilu "@chibijuns".
zpoved-cosplayeru-v-dobe-covidove-kvuli-zruseni-vsech-festivalu-postradam-motivaci-k-praci-na-kostymech
Juns aka Mika z Owari no Seraph | Eva Hlavatá
Čtenářům Kinoboxu by chtěla vzkázat, aby se každý snažil i v této nešikovné době koukat na to dobré, co ho obklopuje, a alespoň se pokusil dělat to, co každého z nás skutečně a od srdce baví. Když jsme totiž spokojení a šťastní my, jsou dobře naladění i všichni v našem okolí.
Nejzajímavější anime od Netflixu, která budou na programu v roce 2021
Seriály1. 11. 2020
Nejzajímavější anime od Netflixu, která budou na programu v roce 2021