Hvězda z Matrixu odmítla slavnou roli v Pulp Fiction. Víme, proč

Hvězda z Matrixu odmítla slavnou roli v Pulp Fiction. Víme, proč
Pulp Fiction: Historky z podsvětí | Miramax Films
Skvělých postav v nejslavnější tarantinovce Pulp Fiction (1994) bylo věru mnoho. Jednou z nich byl i hitman Jules Winnfield, kterého naprosto senzačně ztvárnil Samuel L. Jackson, v rámci čehož započala i jeho blízká spolupráce se slavným režisérem. Role bibli-recitujícího zabijáka byla však původně nabídnuta Laurencovi Fishburnovi, který se zas o pár let později proslavil rolí charismatického Morphea v prvním Matrixu (1999). Ten ji však odmítl z velice specifických důvodů.
„Pulp Fiction pro mě nebyl. Quentin tu roli prý vymyslel přímo pro mě, ale já ji prostě nemohl vzít. Nelíbil se mi způsob, kterým se ve filmu vyobrazovalo užívání heroinu. Přišlo mi takové hodně odlehčené a nekonzistentní. Jako kdyby se to snažilo z užívání heroinu dělat něco lákavého. Pro mě není důležitá jen má postava, je pro mě důležité i to, co se vlastní celý film snaží říct. A celá ta věc s injekční stříkačkou adrenalinu? To prostě ne.“
V jednom lednovém podcastu také sám Quentin Tarantino řekl, že důvodem, proč Fishburn z role odstoupil, by moli být jeho osobní agenti, kteří ho od role odrazovali, protože se nejednalo o roli hlavní. Ať už to ale bylo jako chtělo, určitě se shodneme na tom, že náhrada L. Jacksonem byla rozhodně rozumná volba.
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Laurence Fishburne