Kdo může za tristní podobu obou pokračování Matrixu? Stanley Kubrick!

Kdo může za tristní podobu obou pokračování Matrixu? Stanley Kubrick!
Matrix | Slash Film
První Matrix z roku 1999 platí dodnes za vysoce revoluční a progresivní počin a jen málokdo si dovolí tvrdit, že nejde o výjimečný kinematografický zážitek. S dosavadními dvěma pokračováními Matrix Reloaded a Matrix Revolutions už je to ale trochu problematičtější a jejich hodnocení bývají oproti originálu minimálně vlažná a rozpačitá. Na stranu kritiků se ostatně připojuje i hlavní kameraman trilogie Bill Pope, podle něhož se pokračování nevydala správným směrem a na natáčení nepanovala zrovna dobrá nálada. A navrch přihazuje viníka - legendárního režiséra Stanleyho Kubricka, jehož náročný testovací přístup si Lilly a Lana Wachowski údajně přivlastnily.
"Vše, co bylo dobré na té první zkušenosti, nestálo u té druhé za nic,"
kdo-muze-za-tristni-podobu-obou-pokracovani-matrixu-stanley-kubrick
Bill Pope | American Cinematographer Image Viewer
prozradil Pope. "Už jsme nebyli svobodní. Lidé se na vás dívali. Byl tam velký tlak." Renomovaný kameraman poté vysvětloval, jak se napětí otisklo do samotných filmů. "Ve svém srdci je nemám rád. Cítil jsem, že bychom se měli vydat jiným směrem. Bylo tam hodně tahanic a osobních problémů, což se samozřejmě projevilo na plátně. Nebyl to můj nejzářivější moment, stejně jako nikoho jiného. Wachowští četli tu zatracenou knihu od Stanleyho Kubricka, v níž se říká, že herci nepodají přirozené výkony, dokud je nevysvlečete. Takže pojďme na pokus číslo 90! Rád bych Stanleyho Kubricka vykopal a zabil bych ho!"
Skutečně, jakkoli je Kubrick považován za absolutního mistra režie, jeho přístup k hercům byl pro mnohé noční můrou a dost se překrýval s chladnokrevností, s níž se přistupovalo i k většině jeho filmových hrdinů (což byly často jen figurky vláčené okolnostmi). A pokud si něco podobného chtěli režiséři (dnes už režisérky) vyzkoušet u dvojky a trojky Matrixu, je dost pravděpodobné, že právě z toho důvodu zmizela vypravěčská lehkost a suverenita jedničky.
Stanley Kubrick
Stanley Kubrick | Film Servis Festival Karlovy Vary
Sám si Reloaded ani Revolutions výrazněji odsuzovat netroufám a nechám na vás, abyste se podělili do diskuze, jak obě pokračování Matrixu subjektivně vnímáte.