Navzdory předpokladům americká kina neovládla nenávist

Navzdory předpokladům americká kina neovládla nenávist
Nenávist (2020) | Sony
Dlouhou dobu platilo, že levné horory jsou pro americká studia ta nejjistější investice, kde se nejen netratí, ale rovnou ve velkém vydělá. V poslední době to ale přestává platit. Nově se do sestavy hororů, po kterých za měsíc neštěkne ani pes, přidala nová Nenávist. Film o víkendu pohořel u diváků a kritiků a skončil až čtvrtý s pouhými 11 miliony dolary. To je pro známou hororovou frančízu v podstatě likvidační číslo a další díl určitě nebude.
Pravda, snímek stál jenom 10 milionů, takže si bezpochyby pár dolarů vydělá. Pokud to ale porovnáme s verzí z roku 2004, jde o absolutní fiasko. I tehdejší snímek vyšel studio na 10 milionů dolarů, otevřel ale za 39 a celkem si jen z US kin odnesl 110. Remake z roku 2020 bude rád, když udělá 20.
Star Wars: Vzestup Skywalkera - všechna camea, kterých jste si nejspíš v kině nevšimli
Téma4. 1. 2020
Star Wars: Vzestup Skywalkera - všechna camea, kterých jste si nejspíš v kině nevšimli
Nenávist byla jedinou ambiciózní novinkou, která to o prvním víkendu letošního roku zkusila. Star Wars: Vzestup Skywalkera si proto znovu udržel první příčku a to s 34 miliony. Doma je poslední výlet do předaleké galaxie na 451 milionech, celosvětově to dělá 919. Rozhodně nejde o malá čísla, ale pořád to vypadá, že Epizoda IX vydělá nejméně z celé poslední trilogie a u Disneyho si musí připustit, že jim zatím tahle akvizice příliš nefunguje.
Pokud mají v Sony smůlu s novou Nenávistí, naopak se mohou těšit z tržeb Jumanji: Další level (snímek je stále druhý). Do globálních 962 milionů předchozího dílu je to stále kus cesty, přesto je dosavadních 610 mega uspokojivé číslo. Minule zafungoval hype i překvapení z toho, jak dobře se tvůrci s oživením fenoménu popasovali. Tentokrát už jsou ve hře konkrétní očekávání a navzdory tomu snímek drží. Pravděpodobně nedá víc než tři čtvrtě miliardy, i to ale stačí, aby šlo o jednu z nejúspěšnějších sérií dneška.
Billy Dee Williams
Kevin Hart, Dwayne Johnson