Kmotři hongkongské akce vzdají hold nejšílenějším filmovým kaskadérům

Kmotři hongkongské akce vzdají hold nejšílenějším filmovým kaskadérům
Můj strážný senior | Edko Films
Hongkongské filmy o bojových uměních jsou známé po celém světě a jejich tvůrci nejenže redefinovali pravidla žánru, ale pravidelně se zapojovali i do amerických a mezinárodních velkoprodukcí. Páteř programu letošní Filmasie tvoří sekce Kmotři akce zaměřená na hongkongský akční film a jeho nejšílenější kaskadérské kousky.
Můj strážný senior
Program odstartuje 5. prosince v 19:00 v kině Lucerna poctou Sammu Hungovi spolu s filmem Můj strážný senior (2016). Tento dojemný příběh je v první řadě nostalgickým ohlédnutím za zlatou érou filmů o bojových uměních. Hung nejenže ztvárnil ústředního stárnoucího tělesného strážce, ale postaral se i o režii a choreografii. Jeho ryze autorský a osobní projekt je oslavou řemesla, které změnilo žánr. Ve vedlejších rolích můžete vidět legendárního herce a zpěváka Andyho Laua (Volavka), Eddieho Penga (Velká čínská zeď) či režiséra Tsuie Harka (Tenkrát v Číně).
212: Bláznivý Wiro
Druhé těžiště patnáctého ročníku Filmasie tvoří sekce Učedníci, v níž se představí tři lokální variace filmů o bojových uměních. Tato pestrá přehlídka nabídne to nejlepší z Indonésie, Vietnamu nebo Tchaj-wanu. Unikátním zážitkem bude indonéské komediální wuxia 212: Bláznivý Wiro (2018), které festival uvede v kině Ponrepo6. prosince. Jde o brilantní spojení bezmála dokonalé choreografie s rozvernou komedií a tradičním žánrem wuxia (snímky s hrdinou-bojovníkem v hlavní roli, pozn. redakce). Film je adaptací populární indonéské knižní série a akční scény měl na starost Yayan Ruhian známý z filmů Zátah (2011), Zátah 2 (2013) a John Wick 3 (2019).
filmasia-2019-pocta-kaskaderum-1
Hanzelka a Zikmund v Hirošimě | Filmasia 2019
Letošní Filmasia bude také doplněna bohatým doprovodným programem i několika výjimečnými projekcemi. Diváci budou moci navštívit tematické dokumenty o Japonsku legendárního českého cestovatelského dua Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka, ale také blok důkladně vybrané abstraktní a experimentální animace z Hongkongu.
filmasia-2019-pocta-kaskaderum