Recenze: Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw - horký adept na nejlepší (a nejšílenější) akční film roku

Recenze: Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw - horký adept na nejlepší (a nejšílenější) akční film roku
Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw | Universal Pictures
Jason Statham, Dwayne Johnson
Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw | Universal Pictures
Jo, a ještě jsem zapomněl zmínit, že Hattie je členka komanda MI6 a superhackerka.
V 80. letech se natáčely akční filmy, které byly dějově naprosto dementní, jejich zápletka neměla smysl, jejich hrdinové neměli naprosto žádnou hloubku, a byly postaveny pouze na svalech a charismatu hlavních představitelů (Schwarzenegger, Stallone, Willis, Van Damme), špičkových akčních scénách a jednoduchém humoru (který vycházel především z charismatu hlavních hrdinů a občas z komických vedlejších postav). Takové filmy se už moc netočí. Zkoušeli to třeba Expendables, nicméně ti byli spíše nostalgická záležitost pro důchodce.

Trailer:

Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw
Není náhodou, že ve filmech, které se v posledních letech svou atmosférou úspěšně blížily akčním peckám 80. let (aniž by působily jako retro), často hráli Dwayne Johnson a Jason Statham, neboť oni patří do maličké hrstky současných herců, kteří se na něco takového hodí fyzicky i herecky, a nejsou ještě důchodci. Jako další mě z hollywoodský herců napadá snad jen John Cena a Vin Diesel, nebo možná Keanu Reeves, kdyby hodně moc posiloval...
Jason Statham, Dwayne Johnson
Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw | Universal Pictures
Nejsem si tím úplně jist, ale mám intenzivní pocit, že pánové Johnson a Statham navíc nejsou idioti, uvědomují si, v čem hrají, a vědí, jak to prodat. A to je pro tento film poměrně zásadní, neboť oba pánové jsou jeho hlavní producenti. A podařilo se jim pro Hobbse a Shawa zajistit rozpočet 200 milionů dolarů.
Je pravda, že si za peníze nemůžete koupit všechno, ale můžete si za ně koupit režiséra Davida Leitche (John Wick, Deadpool 2), který sám byl kaskadérem a velmi dobře ví, jak natočit akční scény tak, aby odpovídaly rozpočtu a aby působily adrenalinově a efektně, bez ohledu na to, kolik CGI v nich je (a že je ho v nich v tomto filmu hodně). Přitom jsou ale scény většinou přehledné a především střih je vynikající (s občasnými absurdními odbočkami, jako je detailní záběr na logo "McLaren" uprostřed honičky).
A té akce je opravdu požehnaně. Odhadoval bych ji asi na tři čtvrtiny celého filmu. A zbytek většinou není nějaké nudné filosofování nebo nahlížení do duší (žádná z postav duši nemá), nýbrž slušný verbální humor, který je bohužel často tak kulometný, že se do českých titulků nevešel.
Idris Elba
Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw | Universal Pictures
Leitch a jeho scenáristé na sebe vrší ty nejabsurdnější akční scénáře, kterým se velmi dobře daří bavit a občas i ohromovat. Často si říkáte, že šílenější už to být nemůže, a v tu chvíli přijde nějaký "next level". Film má dvě a čtvrt hodiny, a přesto jsem se při něm nudil velmi málo a bavil téměř non-stop.
Jsem tedy naprosto spokojen (a naprosto ohlušen, protože v IMAXu se ta hlasitost skoro nedala vydržet). Jen se obávám, že se v tomhle podžánru už nedá nikam dál jít. Ale rád se nechám překvapit!
Hodnocení: 90%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S.: Pro vychutnání filmu nemusíte nic vědět o existenci série "Rychle a zběsile".
P.P.S: Film je mládeži přístupný, ale ničemu to nevadí.