Španělofilové jdou do kina na peruánské zlato, oscarového Íránce a kontroverzního revolucionáře Che Guevaru

Španělofilové jdou do kina na peruánské zlato, oscarového Íránce a kontroverzního revolucionáře Che Guevaru
Vzpomínky na tajemný rok | La Película
Festival španělských a španělsky mluvených filmů La Película nabídne divácky úspěšné filmy, odbornou kritikou opěvované snímky i zajímavé dokumenty.
Black is Beltza
Black se řekne Beltza | La Película
Málokdo ví, že comandante Ernesto Guevara pobýval v 60. letech v Praze. Dokument Vzpomínky na tajemný rok je pojatý jako investigativní reportáž a nabídne řadu unikátních výpovědí a informací, které objasňují další osud Che Guevary. Známý revolucionář se objeví i v dalším snímku, i když jen ve vedlejší roli. Animovaný film Black se řekne Beltza (2018) je adaptací původního komiksu vycházejícího ze skutečných událostí a nese silné protirasistické poselství.
Winaypacha
Winaypacha | La Película
Unikátní bude sekce, která představí moderní peruánskou kinematografii. Prostřednictvím pěti snímků nabídne jedinečný pohled do života peruánské společnosti i úchvatnou panenskou přírodu. Pověstnou třešničkou na dortu pak bude snímek Wiñaypacha, který je prvním filmem natočeným v ajmarštině.

Roma: Trailer

Roma
Dramaturgie i tentokrát nabídne divácky úspěšné filmy, odbornou kritikou vychvalované snímky i zajímavé dokumenty. Za pozornost stojí trojice snímků, která si dohromady odnesla neuvěřitelných 32 nominací na výroční španělské filmové ceny Goya: komedie Šampióni, thriller Království a novinka z dílny oscarového režiséra Asghara Farhadiho Všichni to vědí v hlavních rolích s Javierem Bardemem a Penélope Cruz. Na programu bude i poslední kousek z dílny Alfonse Cuaróna Roma, který odborná kritika po celém světě označuje za film roku 2018.
la-pelicula-festival-2019
Festival La Película proběhne od 19. do 24. února 2019 již tradičně v prostorách pražského kina Světozor, od 20. do 22. února bude španělština znít v ostravském Minikině a od 21. do 23. února v brněnském kině Scala. Od 25. do 26. února si španělské filmy budou moci vychutnat diváci v Bio Central v Hradci Králové.