TOP kina USA: Bude Skleněný letošním Venomem a vysměje se také v tržbách kritikům?

TOP kina USA: Bude Skleněný letošním Venomem a vysměje se také v tržbách kritikům?
Skleněný | Universal Pictures
Letos se možná podobné vítězství povede Skleněnému, očekávanému finále trilogie Eastrail 177. Uzavření příběhu Vyvoleného a Rozpolceného vstoupilo o víkendu do amerických kin a kritika ho nešetřila. Není to tak, že by film dostal naloženo od všech, ale na jednu dobrou recenzi připadají dvě špatné a někteří američtí kritici mluví o hotové katastrofě (ostatně, nejen oni, i v řadě českých recenzích toto zaznělo). Bylo proto otázkou, jak se ke Skleněnému postaví diváci. On to totiž opravdu není úplně nejvstřícnější film, pokud jde o pojetí. Původní odhady mluvily o tom, že by Skleněný mohl otevřít v US kinech až za 60 milionů dolarů, nakonec je v tom za pouhých 40.
Zklamání? Relativní. Ano, je to o třetinu méně než se čekalo, ale film stál 20 a celosvětově má po třech dnech už 89 milionů. Již v tuhle chvíli proto lze Skleněného označit za hit. Diváci (Kinobox 69%, ČSFD 71%, IMDB 7.2 z 10) jsou navíc výrazně spokojenější než odborná kritika (CZ recenze 49%, US recenze 35%). S takovou fanouškovskou podporou by se Skleněný mohl propadat relativně pomalu a i když nejspíš nepokoří Rozpolceného, který vydělal 278 milionů dolarů celkem, minimálně dvě stovky by finále neobvyklé komiksové trilogie dát mělo. Vzhledem k tomu, že náklady byly minimálně a navíc šly z režisérovi kapsy, nelze mluvit o ničem jiném než o úspěchu.
Skleněný byl vnímán jako silný soupeř, podle očekávání skončil první a ukousl si většinu z koláče. Konkurenční studia si proto jiné ambiciózní novinky schovala až na další týdny. Jediným dalším nováčkem v TOP10 byl o víkendu animák Dragon Ball Super: Broly, který otevíral již ve středu, kdy během dvou dnů dal deset milionů a dalších 10 přihodil o víkendu. To stačilo na třetí místo. Přestože jde o dost šílenou japonskou záležitost, ukázala v amerických kinech ramena. A to stála 8.5 a celosvětově je na 87 mega.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.
James McAvoy
Samuel L. Jackson, Bruce Willis