Nově v kinech: Cyklistické peklo, městská džungle a spásný fotbal před Mnichovskou dohodou

Nově v kinech: Cyklistické peklo, městská džungle a spásný fotbal před Mnichovskou dohodou
Domestik | Česká televize
BEZE STOP (režie: Debra Granik)
Beze stop
Artový film honosící se hned několika festivalovými cenami jako tahák premiér? Už je to tak. Novinka na Oscara nominované režisérky Debry Granik (Do morku kosti) vypráví příběh otce (Ben Foster) a náctileté dcery (Thomasin McKenzie), kteří žijí mimo civilizaci v hlukobých lesích. Jednoho dne je však policie přiměje k návratu do společnosti a život dvojice pochopitelně změní směr. Konfrontace civilizací nezkažené dvojice s moderním způsobem života je nevyhnutelná. A především pro dceru ne vždy pouze nepříjemná.
Thomasin McKenzie, Ben Foster
Beze stop | Bleecker Street Media
Podprahové drama Beze stop se stalo pro kritiky z celého světa letošní filmovou senzací. Například na webu RottenTomatoes je 185 recenzí, kladných je všech 100 procent (!!!) a výsledná známka činí 8.5 z 10. Dle prvních tuzemských ohlasů táhnou film především výkony titulních herců a až téměr dokumentární režie, která se spíš než mudrováním o stavu společnosti zabývá komplikovaností lidské duše a problémy, které s tím souvisí. Tuzemští recenzenti prozatím snímku dávají 71 procent.

HELL FEST: PARK HRŮZY (režie: Gregory Plotkin)
Hell Fest: Park hrůzy
Strašidelné zámky a obdobné hororové atrakce jsou oblíbenou zábavou dětí. Jenže co se stane, když na jednu takovou vyrazí odrostlejší omladina a namísto umělých, dobře namaskovaných končetin začne nacházet skutečné důkazy řádění nebezpečného vraha?
Hell Fest: Park hrůzy
Hell Fest: Park hrůzy | Tucker Tooley Entertainment
Děj filmu Hell Fest: Park hrůzy je jednoduchý jak facka a fanoušci žánru se mohou těšit na nevšední kulisy, celou řadu vynalézavých masek a budování infarktových situací stojících na kontrastu teenageři si užívají v parku X vrah vychází ze stínu zábavně-děsících postav. Horor Hell Fest: Park hrůzy režíroval Gregory Plotkin, střihač celé řady žánrovek (Uteč, Smrt on-line) a autor Paranormal Activity: The Ghost Dimension (2015).

DOMESTIK (režie: Adam Sedlák)
Domestik
Z karlovarského filmového festivalu míří do kin celovečerní debut Adama Sedláka, autora ceněného internetového seriálu Semestr (2016). Domestik je označením pro člena cyklistického týmu, který má za úkol sloužit sportovní jedničce. Ve vztahovém dramatu ho hraje Jiří Konvalinka, jehož manželku toužící po dítěti ztvárnila Tereza Hofová. Ustojí dvojice životní styl podřizující se sportu?
Domestik
Domestik | Film Servis Festival Karlovy Vary
Recenzenti prozatím Domestikovi dávají velmi solidních 75 procent a oceňují na něm originalitu, pečlivou práci s obrazově-zvukovou složkou inspirovanou světovými režiséry a budování napětí. Na druhou stranu je třeba dodat, že pomalejší tempo, delší stopáž a artovost nebude všem divákům po chuti. Režisér Sedlák se nicméně zařadil mezi nejmladší generaci tuzemských tvůrců, o kterých ještě uslyšíme.

YETI: LEDOVÉ DOBRODRUŽSTVÍ (režie: Karey Kirkpatrick)
Yeti: Ledové dobrodružství
Zkušený scenárista (Stopařův průvodce po Galaxii, Slepičí úlet) a příležitostný režisér (Za plotem) Karey Kirkpatrick do českých kin přináší animovaného Yetiho. V Ledovém dobrodružství mu lidé otevřou oči a on se bude muset popasovat s faktem, že na světě nejsou pouze ochlupení tvorové žijící ve věčné zemi sněhu a zimy. Kvalitní animace v podání zkušeného autora by nemusela být marnou volbou pro rodiny s dětmi. Více v traileru výše.

POHÁDKY NARUBY (režie: Jan Lachauer, Jakob Schuh)
Pohádky naruby
Pohádky naruby | Magic Light Pictures
Netradičně v sobotu 29. září zamíří do vybraných kin britský animák Pohádky naruby. Proč se bude v kinosálech promítat pořad, který již běžel v televizi, moc nechápu. Série příběhů inspirovaná dětskou knihou v anglofonním světě dobře známého Roalda Dahla (Obr Dobr) je sledem šesti svérázně pojatých příběhů inspirovaných klasickou Červenou Karkulkou, Sněhurkou, Popelkou a dalšími notoricky známými pohádkami.

ODBORNÝ DOHLED NAD VÝKLADEM SNU (režie: Pavel Göbl)
Odborný dohled nad výkladem snu
Underground žije! Po Odborném dohledu nad východem slunce (2014) přináší režisér Göbl do kin volné pokračování trojice netypických hrdinů. Oficiální text distributora popisuje děj filmu následovně: "Tři staří kamarádi – Muzikant, Zloděj a Cirkusák, bývalí spoluvězni z bolševického kriminálu, spolu po ovdovění žijí v domě na česko-německém pomezí. Přivedla je sem potřeba vypořádat se s někým, kdo jim v minulosti ublížil. Jenže oním člověkem, bývalým estébákem, je současný hospodský, a tak pánové nemají kam chodit na točené pivo..."
V hereckých rolích se představí například Vratislav Brabenec (saxofonista The Plastic People of the Universe a básník) nebo Laco Déczi (mezinárodně proslavený trumpetista a malíř).

FALSIFIKÁTOR (režie: Goran Markovic)
Falsifikátor
Distribuční společnost Balkanfilm vrací do kin hned dvojici starších snímků režiséra Gorana Markovice, které v době premiéry tuzemskému publiku unikly. Falsifikátor pochází z roku 2013, odehrává se na konci 60. let 20. století za éry Titovy Jugoslávie a sleduje postavu stoupence Titova režimu, ředitele školy v malém městečku. Muž plný ideálů a víry v dobro pomáhá lidem falšováním razítek. Jenže když ho udá soused, musí opustit město. Tím ale jeho peripetie nekončí. Režisér drama líčí s tradičním balkánským nadhledem a komediálními prvky.

TURNÉ (režie: Goran Markovic)
Turné
Turné | Balkan Film
Druhý Markovicův snímek v tuzemských kinech je Turné z roku 2008. Distributor o snímku píše následující: "Děj filmu se odehrává v první polovině 90. let v době občanské války v Jugoslávii. Herci bělehradského divadla dostanou nabídku absolvovat turné po Republice Srbské v Bosně a Hercegovině. S vidinou slušného výdělku vyrážejí na cestu. Po příjezdu na místo přichází rychlé vystřízlivění. Město, do kterého je přivezla vojenská dodávka, je pod nepřátelskou palbou. Navíc dostávají nesnadný úkol - kulturně povznést srbské vojáky těsně za frontovou linií."

KLAPZUBOVA XI. (režie: Ladislav Brom)
Klapzubova XI.
Klapzubova XI. | NFA
80 let od premiéry se do kin vrací sportovní komedie natočená podle knihy Eduarda Basse Klapzubova XI. Národní filmový archiv snímek do kin vrací v rámci takzvaných "osmičkových" výročí republiky. Režíruje Ladislav Brom (Život je krásný) a v rolích rodičů mezinárodně úspěšného fotbalového týmu se představují Theodor Pištěk (otec slavného kostýmního výtvarník a malíře) a Antonie Nedošinková. V menších epizodních rolích se dále představí například František Filipovský nebo Jaroslav Marvan.
Bez zajímavosti není ani to, že snímek měl premiéru 2. září 1938, tedy jen pár týdnů před podpisem Mnichovské dohody. Vlastenecké vyznění ve sportovní komedii rozhodně nechybí.

Seznam všech zářijových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.