Bez Kačera Skrblíka a Donalda by neznikl Indiana Jones, Nolanův Počátek ani komiks manga!

Bez Kačera Skrblíka a Donalda by neznikl Indiana Jones, Nolanův Počátek ani komiks manga!
Strýček Skrblík | Disney
A právě v nich je zakotveno i jádro článku, který se k nám dostal. Autoři v něm totiž zcela jasně a vážně (!!!) dokazují, že Donald a hlavně jeho strýc Skrblík jsou jedněmi z největších zdrojů inspirace. Jejich nápady totiž spatřily světlo světa dříve, než u jejich konkurence. Důkazy si navíc můžete v komiksech sami ověřit. Zde je pět věcí, které Donald a Skrblík vymysleli:

Cestování do snů – neboli Počátek v Disneyho poddání

Ačkoli zápletka snímku Počátek s Leonardem DiCapriem přinesla na první pohled něco neuvěřitelně originálního, ve skutečnosti s tímto nápadem dlouho předtím přišli autoři komiksu. V roce 2002, osm let před premiérou počátku, vyšel komiks s názvem od Uncle Scrooge: The Dream od a Lifetime od Dona Rosy. V něm se pomocí ukradeného zařízení snaží dostat Rafani do Skrblíkových snů, ukrást mu jeho tajemství a dostat se k jeho bohatství. Jakmile se do snů dostanou, začnou mít problém s tím rozlišit, co je sen a co realita. Zní vám to povědomě? V celém příběhu je mnoho společných prvků, které se pak objevily i v Nolanově snímku. Teď je jen otázkou, kde inspiraci Nolan vzal, Donaldovi a Skrblíkovi by zásluhy asi veřejně připsat nechtěl.
bez-kaceru-skrblika-a-donalda-by-neznikl-indiana-jones-nolanuv-pocatek-a-ani-komiks-manga-2
bez-kaceru-skrblika-a-donalda-by-neznikl-indiana-jones-nolanuv-pocatek-a-ani-komiks-manga-6

Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy

Skrblík je starý dobrodruh, čímž imponuje (na rozdíl od nudného Donadla) jeho synovcům Kulíkovi, Bubíkovi a Dulíkovi. Nikoho proto asi nepřekvapí, že během svých dobrodružných cest narazil i na poklad, který je nápadně podobný tomu, k němuž se dostal i nejslavnější filmový archeolog Indiana Jones. Konkrétně se jedná o komiks Uncle Scrooge: The Seven Cities of Cibola od Carla Barkse z roku 1954. Lze říci, že kompletní úvodní sekvence v Dobyvatelích je obšlehnutá ze Skrblíka. Zde je ale známo, že se George Lucas a Steven Spielbeg nechali inspirovat dvěma různými Skrblíkovými komiksy a složili úvodní scénu ze dvou částí. Spielberg si vzalUncle Scrooge: The Seven Cities of Cibola a převzal krádež sošky a následný kutálející se balvan, zatímco Lucas komiks Prize of Pizzaro z roku 1959 a složil druhou část, kde použil síň plnou šípů a nepřátelské domorodce honící Indyho po džungli. Co se ale cení je skutečnost, že se k tomu oba přiznali a Skrblíkovi za skvělou inspiraci pro Indyho veřejně poděkovali.
bez-kaceru-skrblika-a-donalda-by-neznikl-indiana-jones-nolanuv-pocatek-a-ani-komiks-manga-5
bez-kaceru-skrblika-a-donalda-by-neznikl-indiana-jones-nolanuv-pocatek-a-ani-komiks-manga-1

Metoda vyzvednutí potopených vraků

V roce 1964 došlo u pobřeží Kuvajtu k potopení nákladní lodi plné 5000 ovcí. Všechny se samozřejmě utopily a jejich těla začala hnít, což se dělo ve velké blízkosti zdroje pité vody. Dánský vynálezce Karl Kroyer vymyslel speciální vyzvedávací techniku založenou na tom, že se potopená loď naplní balonky a ty postupně loď vyzvednou na hladinu. Bylo potřeba 27 milionů balonků, ale fungovalo to. Kroyer si následně metodu začal patentovat. V Německu a Velké Británii k tomu dostal svolení, v Holandsku ale narazil s tím, že metodu vymyslel již v roce 1949 Kačer Donald. Tvrzení patentního úřadu vycházelo z komiksu Carla Barkse s názvem Donald Duck: The Sunken Yacht, ve kterém se Donald snaží vymyslet levnou metodu vyzvednutí Skrblíkovy potopené lodi ze dna oceánu. Nakonec se rozhodl použít pingpongové míčky.
bez-kaceru-skrblika-a-donalda-by-neznikl-indiana-jones-nolanuv-pocatek-a-ani-komiks-manga-3
| Disney

Objev nové molekuly

Autor komiksů o Skrblíkovi a Donaldovi Carl Barks udělal pro vědu tolik, že se Cornell University rozhodla pro něm pojmenovat asteroid, což se stalo poté, co ve vědeckém časopise vyšel článek o jeho komiksu, kde objevil novou molekulu. V roce 1944 komiks Donald Duck: The Mad Chemistvyprávěl příběh, kdy se Donald snaží svým synovcům pomoci s vědeckým projektem a vymyslí trhavinu Duckmite. Barksovi se podle vědců v daném komiksu podařilo objevit Methylen téměř dvacet let před nimi. Další rok na to se navíc vědci dozvěděli, že nejenže Donald vynalezl Methylen, ale i jeho reakci s dalšími sloučeninami. Donald byl prostě o dvě desítky let rychlejší a chytřejší než chemici a to jeho autor a tvůrce nemá nic z toho vystudováno.
bez-kaceru-skrblika-a-donalda-by-neznikl-indiana-jones-nolanuv-pocatek-a-ani-komiks-manga-4
bez-kaceru-skrblika-a-donalda-by-neznikl-indiana-jones-nolanuv-pocatek-a-ani-komiks-manga

Skrblík může i za vznik komiksu manga

Práce Carla Barkse ovlivnila i japonského animátora Osamu Tezuka. Komu by jehojméno nic neříkalo, tak jde o autora Astro Boye. Tezuka vymyslel manga komiks po Druhé světové válce a sám uvedl, že za vše vděčí Skrblíkovi. Právě v jeho jedinečných příbězích našel základ pro svou práci. Proto i celý život posílal Barksovi děkovná přání za inspiraci.
bez-kaceru-skrblika-a-donalda-by-neznikl-indiana-jones-nolanuv-pocatek-a-ani-komiks-manga-7