Dosáhnou Češi na Oscara? Blade Runner 2049 živí naději

Dosáhnou Češi na Oscara? Blade Runner 2049 živí naději
Blade Runner 2049 | Warner Bros.
Volné pokračování kultovního filmu Ridleyho Scotta natočil režisér Denis Villeneuve (Sicario, Příchozí). Jím natočený snímek s Ryanem Goslingem a Harrisonem Fordem má šanci získat Oscara v pěti kategoriích. Na vizuálních efektech, které mohou taktéž bodovat, se podíleli čeští trikaři se studia UPP.
Sedmdesátka specialistů pracovala pod vedením ředitele a supervizora VFX Viktora Müllera na více než dvou stovkách trikových záběrů. V Praze byly vyrobeny také miniatury města, na kterých se testovaly atmosféry, které potom pro film vyráběla Weta Workshop.
Blade Runner 2049 nedávno zamířil též na DVD a další nosiče, kde najdete plno bonusových záběrů; včetně pohledů do zákulisí. Čeští tvůrci se podíleli například na tvorbě replikantů v kádích v hale Wallace Corporation, na starosti měli obličejové triky, kdy kaskadérům dávali tváře slavných herců, postarali se o triky v působivém vodním souboji a podobně.

Blade Runner 2049: Filmové triky

Blade Runner 2049
Bez vizuálních efektů si v 21. století prostě a jednoduše "neškrtnete". Umění však je provádět je citlivě a se zdáním, že vše do scény dokonale zapadá. Tak, aby měl člověk při sledování snímku podobně opojný pocit jako před více než stoletím, kdy se o filmařích mluvilo jako o kouzelnících, mázích a iluzionistech.
I režisér Denis Villeneuve je jedním z nich. K využívání triků ale přistupuje dost citlivě, jak dokládá následující výrok. „Nesnáším zelené pozadí,“ hřímá režisér v jednom z nich. „Už během příprav jsme se rozhodli, že zelené pozadí budeme používat co nejméně, tak málo, jak to jen půjde. Naopak jsme se rozhodli mít co nejvíc věcí skutečné. Opravdové prostředí, opravdové fyzické kulisy, auta, makety a podobně.“
Denis Villeneuve, Ryan Gosling, Harrison Ford, Ridley Scott
Ryan Gosling ve společnosti hvězd, s Ridley Scottem a Harrisonem Fordem během příprav Blade Runnera 2049.