Sola provází řada pochyb se stran fanoušků i odborníků. Půjde o totální propadák?

Sola provází řada pochyb se stran fanoušků i odborníků. Půjde o totální propadák?
Harrison Ford jako Han Solo v původní trilogii |
Star Wars je však značka, která se jen tak nezahodí do koše, bez toho, aniž by se z ní filmaři nesnažili vyždímat maximum. Dobře, Skywalkerovi mají svůj osud zpečetěn, ale nikoli úžasný galaktický svět s neomezenými možnostmi vyprávění a nepřeberným množstvím postav rozličných mimozemských ras.
Poslední z Jediů se podle mnohých povedl více než Síla se probouzí a pochvalně se většina fanoušků vyjadřuje i o spin-offu Rogue One. Co ale plánovaný Solo? Na světě asi není fanoušek Star Wars, který by tohoto pašeráka neobdivoval a neměl rád. Jeho sólový příběh ale Síla příliš neprovází a ozývají se čím dál silnější hlasy, že to s tímto charismatickým lotrem může skončit podobně jako s Epizodou I a spol. Důvodů je hned několik a rozhodně nejsou neopodstatněné. Ostatně, pojďme si je shrnout:
Výměna režisérů
To se sice stalo i u zmíněného Rouge One, kdy Garetha Edwardse vystřídal Tony Gilroy, ale tam to bylo uprostřed natáčení. U Sola je situace trošku jiná. Režisérské duo Phil Lord a Christopher Miller měli téměř celý snímek natočen, když se v Disney rozhodli, že je nahradí Ronem Howardem s tím, že snímek potřebuje zachránit. Došlo na řadu přetáček a je otázkou, zda si s něčím takovým dokáže poradit i tak zkušený režisér jakým Howard určitě je...
Ron Howard, Paul Bettany
Ron Howard | Twitterový účet Rona Howarda
Alden Ehrenreich potřebuje na natáčení učitele herectví
Je poměrně běžné, že mají herci na place k ruce různé trenéry, kteří jim radí např. s přízvukem nebo prochází bojovým výcvikem. Rozhodně ale není běžné, aby měl herec na natáčení učitele herectví. To už by měl herec umět, když je ten HEREC, ne? Během konkurzů porazil Alden Ehrenreich při testech Ansele Elgorta nebo Milese Tellera, tudíž by se dalo předpokládat, že se předvedl v ještě lepším světle než oni. Divné na to všem ale je to, že jeho trenér byl najat až po šesti měsících natáčení, což znamená, že ani za tu dobu nebyl schopný se do role dostat tak, jak bylo požadováno...
Woody Harrelson, Alden Ehrenreich
Solo: Star Wars Story
Propagace silně pokulhává
U filmových blockbusterů se s masáží diváků začíná dlouhé měsíce před premiérou, zvláště pokud proti nim stojí nějací silní konkurenti a Solo jich má vskutku požehnaně. Stejný měsíc jako on jdou do kin i Avengers: Infinity War a Deadpool 2. Oba snímky pravidelně masírují média fotkami, plakáty, trailery, ale Solo mlčí. Prvního traileru se ale snad dočkáme během pár dnů.

Deadpool 2 se posunul, aby se Solem změřil síly
Deadpool 2 mě původně zamířit do kin až v červnu, ale studio Fox se rozhodlo premiéru posunout a postavit maskovaného tlučhubu přímo proti Solovi. Fox si očividně myslí, že Solo není neporazitelným soupeřem.

Vše je příliš narychlo
Film si žádá čas. Samotné natáčení obvykle trvá několik týdnů až měsíců, po kterých následuje minimálně stejně dlouhé období tzv. úostprodukce, kdy se dolaďuje střih, dotáčky, efekty atd.. Když došlo k výměně režisérů, natáčelo se již 6 měsíců. Doba, kterou nyní Ron Howard používá na přetáčky, tedy měla sloužit už jen k "dolaďování". Pokud to Howardovi půjde dobře a zahlásí v krátké době hotovo, budou mu zbývat 3 měsíce na zbytek práce, což je strašně málo. Takový vražedný termín může výsledek úplně zničit.

Scénář je prý nemožný
Za dobrým filmem většinou stojí dobrý scénář. Scénář k Solovi napsal Lawrence Kasdan, jehož práce je ale podle zpráv ze zákulisí nenatočitelná. Pokud je tedy prvotním problémem filmu scénář, je to špatně. Celé zpoždění tedy možná není o režisérech, ale o tom, že se všichni od samého počátku snaží přijít na to, jak zajistit, aby příběh fungoval. Na druhou stranu, pokud stál scénář za starou bačkoru, nechápu, že dostal Solo vůbec zelenou.

Vysvětlit vše je někdy na obtíž
Svět Star Wars má ohromnou základnu a silný příběh, který je dále rozpracováván již řadu let a nabízí všem jeho fanouškům různorodé formy zábavy. Ale se samostatným filmem Sola si možná studio vzalo příliš velký kus. Ono chtít natáčet něco, co už fanoušci vlastně znají – jak přišel Han k Miléniu nebo Chewbaccovi - asi nebylo to pravé, i když zcela logické...
Snímek může zničit Hanovu historii
Před několika měsíci jsme vám přinesli článek, který se na základě různých vodítek z minulých filmů soustředil na to, jaký Han skutečně je a díky tomu na něj vyplavalo několik dost ošklivých věcí. Na druhou stranu se není moc čemu divit, Han byl od samého začátku všem představen jako lstivý pašerák, kterému jde hlavně o jeho vlastní dobro a koryto, nějaké vyšší cíle mu byly cizí. Svého procitnutí se dočkal až v Návratu Jediho, kdy se poprvé rozhodl zcela nezištně udělat dobrou věc a svůj podíl na tom měl i vztah s Leiou.
Nyní je ale hlavním hrdinou samostatného snímku a já si dost dobře neumím představit, že se v Disney rozhodli natočit film o bezohledném frajerovi, kterého nezajímá nikdo jiný než on sám. V důsledku toho se může stát, že pokud nám Solo: A Star Wars Story představí Hana jako kladného hrdinu, můžeme všechno, co jsme znali ze Star Wars, vzít a hodit rovnou do koše.
Harrison Ford
Han Solo
A pokud si právě tento problém v Disney a Lucasfilm uvědomili až teď, je poměrně jasné, že jim hoří půda pod nohama. A to hodně. Všichni totiž milují toho lotra z kantýny v Mos Eisley...
Tak a teď babo raď!