Brusle, sláva a intriky. Margot Robbie ve filmovém skandálu podle skutečnosti

Brusle, sláva a intriky. Margot Robbie ve filmovém skandálu podle skutečnosti
Já, Tonya / Margot Robbie |
Já, Tonya
Já, Tonya
V černohumorném sportovním dramatu Já, Tonya (2017) se Margot Robbie ujala postavy nadějné krasobruslařky Tonye Harding, která skutečně žije a na kontě má vedle nezapomenutelných trojitých axelů též jeden pořádný skandál. K roku 1994 se datuje čin, který jí diskreditoval před celým sportovním světem, kdy údajně se svým manželem a bodyguardem zosnovala zranění své soupeřky, krasobruslařky Nancy Kerrigan. Tajemný maskovaný muž ji praštil nad koleno, aby ji vyřadil z následných sportovních klání a tím připravil cestičku pro úspěch Tonye Harding.
Událost se uskutečnila šest týdnů před startem na zimních olympijských hrách v norském Lillehammeru. Nancy Kerrigan se nicméně stihla uzdravit a na hrách získala stříbrnou medaily. Nancy Kerrigan skončila až osmá a následně byla usvědčena z toho, že o přípravách "atentátu" věděla, ale nic neoznámila. Trestem jí byla tříletá podmínka, pět set hodin veřejných prací a pokuta 160 tisíc dilarů. Americká federace ji udělila doživotní zákaz krasobruslení.

Já, Tonya: Finální trailer

Já, Tonya
Co stálo za osobností Tonye Harding? Na to se pokusí odpovědět film režiséra Craiga Gillespieho (Million Dolar Arm, Noc hrůzy). Poodhalí například vztah nadějné krasobruslařky a její obhroublé matky, která se na její budoucí kariéře a aféře zcela jistě neblaze podepsala. Představitelka démonické role matky Allison Janney byla ostatně za roli oceněna Zlatým glóbem v kategorii "nejlepší herečka ve vedlejší roli". Margot Robbie v titulní úloze se cena vyhla, ale i tak jde o jednu z nejvýraznějších hlavních rolí této populární herečky.
eba90fbb
Já, Tonya - Allison Janney
Distributor o filmu mluví následovně: "Vztyčený prostředníček místo pukrlete, cigáro místo iontového nápoje, vyceněné tesáky místo líbezného úsměvu. Asi víc zvíře, než kráska. Přesto se z naprosté nicoty zapomenutého amerického maloměsta vypracovala na krasobruslařskou šampionku, jako první Američanka skočila trojitého axela a uměla diváky i americkou komentátorskou obdobu Petra Vichnara přivést do extáze. V zádech ale měla šílenou a drsnou matku (Allison Janney), učebnicového původce všech možných neuróz, psychóz a hromady dalších poruch osobnosti. Tonyina vlastní nespoutanost, její okolí i život opravdový holky z vidlákova nakonec nad zářivými sportovními flitry zvítězili. Tonya Harding proto vešla do historie díky spojení s brutálním útokem na její olympijskou soupeřku Nancy Kerrigan. Organizovala ho sama, věděla o něm nebo se jen stala obětí následné štvanice?"
19b42673
Já, Tonya - Margot Robbie
Kromě vážného tématu, který se nedá odbýt mávnutím ruky, snímek nabídne též zábavnou nekorektní podívanou plnou temperamentu, černého humoru, retrokostýmů a hudby 90. let minulého století. Na RottenTomatoes má snímek 89 procent kladných recenzí. Čeští diváci mohou na snímek Já, Tonya prvně vyrazit 1. března letošního roku.