Nebezpečně svůdná dekadence míří na české televizní obrazovky

Nebezpečně svůdná dekadence míří na české televizní obrazovky
Babylon Berlin | HBO
Název seriálu Babylon Berlin odkazuje na divoké poválečné dekády (20. a 30. léta 20. století) v německé metropoli. Byla to jedna velká dekadentní party: hýření na jedné straně, marasmus a život na hraně zákona na té druhé. Berlín přitahoval dobrodruhy z celého světa pro svou anonymitu, možnost "dělat si, co se vám zamane". Kabarety, ženy, muži, alkohol a další drogy, zlodějíčci, podvodníčci, vrazi. Pro někoho bude nejspíš překvapením, jak kosmopolitní již ve 20. letech minulého století Berlín byl.
Babylon Berlín
Babylon Berlin
Babylon Berlin se vydává ve šlépějích jiného monstrózního německého podniku, seriálu Rainera Wernera Fassbindera Berlín, Alexandrovo náměstí (1980). Ač jsou na "Babylon" tvůrci hned tři - Tom Tykwer, Achim von Borries a Hendrik Handloegten - není jejich seriál natolik rozmáchlý jako Fassbinderovo veledílo.
Volker Bruch
Babylon Berlin | HBO
Hlavními hrdiny Babylon Berlinu jsou policejní komisař Gereon Rath (Volker Bruch) a prostitutka Charlotte Ritterová (Liv Lisa Fries), která usiluje o to stát se policistkou. Podsvětí si podává ruce s politikou. Doba je napjatá, roste nezaměstnanost a souboje krajiní pravice s levicí.
Inspirací pro vznik seriálu byla kriminální kniha spisovatele Volkera Kutschera, která upozorňuje na to, jak křehká může být demokracie. Tvůrci se tématu chytají a nalézají zajímavé paralely. Dle von Borriese je v současnosti zpochybňováno mnoho myšlenek, které byly ještě nedávno samozřejmé: mír, blahobyt a jednota Evropy.

Babylon Berlin: Trailer

Trojice režisérů běm půlročního natáčení připravila 16 dílů, z nichž všechny můžete počínaje dneškem sledovat na obrazovkách České televize (a těšit se můžete hned na dva díly po sobě). Nejen v Německu se seriál setkal s nebývalou popularitou a zájmem.
Na scénáři tvůrci pracovali 3 roky, do 16 dílů se investovalo odhadem 40 milionů eur (1 miliarda korun). Tvůrci Babylon Berlin prodali též do zhruba šesti desítek států včetně Británie, Francie, USA, Ruska nebo Austrálie.
Babylon Berlín
Babylon Berlin | HBO
Pro ty, kteří mají rádi okázalost Velkého Gatsbyho (2013) v kombinaci s kriminální zápletkou (například tuzemský Normal, který se věnoval řádění jednoho německého masového vraha), může být Babylon Berlin příjemným zpestřením dlouhých zimních večerů a nocí.