Hluboká deprese v novém Černém zrcadle a neřešená témata

Hluboká deprese v novém Černém zrcadle a neřešená témata
Černé zrcadlo
Pokaždé, když tento seriál někomu doporučuji, zdůrazním, aby si dal vždy jen 2 epizody denně, jinak hrozí, že by mohl upadnout do hluboké deprese a sklíčenosti. Mrazivý dystopický seriál od Charlieho Brookera o možných důsledcích nových technologií na naše životy musí zneklidnit snad i toho největšího stoika na světě.
Retro TV recenze: Black Mirror - Twilight Zone pro dnešního diváka
Černé zrcadlo sklidilo třetí sérií veliký úspěch, který se promítl i v udělení několika prestižních cen Emmy. Nebylo proto divu, že fanoušci s napětím očekávali, co za děsivé pitoresknosti na ně Brooker připraví příště. Již na konci srpna na nás vybafl teaser, který v rychlosti ukázal pár záběrů ze všech epizod z nadcházející série. I z nich je patrné, že se opravdu máme na co těšit.

Černé zrcadlo: Teaser na 4. sérii

Černé zrcadlo
Epizod bude stejně jako v předchozí sérii, to znamená šest. Spoluautorka seriálu Annabel Jones v rozhovoru pro The Independent prohlásila, že duch epizod se od těch předchozích bude hodně lišit. "Myslím, že všechny nové epizody čtvrté série budou působit zcela jinak – jsou v nich aspekty, které jsme ještě neprobádali a témata, která jsme neřešili," uvedla Jones. I když ještě žádné oficiální datum premiérového vysílání na světě není, tvůrci slíbili, že se čtvrtá série na Netflixu objeví nejpozději do konce roku. Známe už názvy epizod a taktéž jejich přibližnou zápletku.
Crocodile (režie: John Hillcoat)
Černé zrcadlo
Černé zrcadlo
Epizoda zasazená v blízké budoucnosti na mrazivém Islandu. Jejím tématem budou lidské vzpomínky, které díky moderním technologiím již nebudou soukromé a jejich „oživování“ má sloužit k „dobrým“ účelům. Ehm…
ArkAngel (režie: Jodie Foster)
Černé zrcadlo
Černé zrcadlo
Příběh rodičovství v přetechnologizovaném světě. Tento díl bude o jedné znepokojivé klinické studii, kde je čtyřleté dívce implantována technologie umožňující matce totální kontrolu nad vnějším i vnitřním světem dítěte. Epizodu natočila herečka a režisérka Jodie Foster.
Hang The DJ (režie: Tim Van Patten)
Černé zrcadlo
Černé zrcadlo
Podle slov tvůrců se jedná o spíše “odlehčující“ epizodu s komediálními prvky. Měla by se zaměřovat na budoucí dopad internetových aplikací na mobilech a počítačích, jejichž primárním účelem je randění.
USS Callister (režie: Toby Haynes)
Černé zrcadlo
Černé zrcadlo – USS Callister | Netflix
Vizuálně a na efekty nejvelkolepější epizoda, hrající si s žánrem klasického vesmírného dobrodružství á la Star Trek. S ohledem na téma seriálu se však dočkáme znepokojujících, skličujících a mírně melancholických momentů. Brooker však prohlásil, že i tak se bude jednat o „slušnou jízdu“.
Metalhead (režie: David Slade)
Černé zrcadlo
Černé zrcadlo
Jediná epizoda natočená v černobílém formátu. O příběhu toho zatím není moc známo, Annabele Jones se o ní však vyjádřila takto: "Černobílá epizoda je pro seriál novinkou, ale vzhledem ke světu, který prezentujeme, je toto kreativní rozhodnutí rozhodně adekvátní."
Black Museum (režie: Colm McCarthy)
Černé zrcadlo
Černé zrcadlo (2011)
V poslední epizodě bychom se měli dočkat tří příběhů v jednom, podobně jako v epizodě „White Christmas“. Brooker potvrdil, že epizoda obsahuje odkazy téměř na všechny vydané epizody seriálu. "Popcornovka plná skvělých nápadů, která uteče jako voda, přičemž ke konci bude divák říkat: Bože, už dost! To je hrůza!"
Brooker taktéž potvrdil, že jeden či dva z připravovaných příběhů budou pravděpodobně ty nejděsuplnější, co doposud vytvořili, což znalce předchozích sezón určitě musí navnadit. Jestli bude i čtvrtá stejně úspěšná se brzy dozvíme.