"Evropští Oscaři" představují finalisty. Dostali se Češi mezi elitu?

"Evropští Oscaři" představují finalisty. Dostali se Češi mezi elitu?
Bába z ledu | če
Čtverec
Čtverec
Nejvíce želízek v ohni mají v rámci všech kategorií na Ceny Evropské filmové akademie snímky Čtverec (Vítězný snímek festivalu v Cannes) a O těle a duši (Zlatý medvěd za nejlepší film na Berlinale). Oba tituly shodně obdržely 4 nominace a v hlavní kategorii nejlepších filmů je doplňuje koprodukční drama Nemilovaní (Cena poroty na festivalu v Cannes), novinka kultovního finského režiséra Aki Kaurismäkiho Druhá strana naděje (Stříbrný medvěd za nejlepší režii na Berlinale) a snímek z prostředí francouzské gay komunity 90. let minulého století 120 BPM (2017).

120 BPM: Trailer

120 BPM
Výše uvedené snímky (až na Druhou stranu naděje - distributor Aerofilms) uvedla do českých kin distribuční společnost Film Europe v rámci přehlídky Be2Can, která vybírá to nejlepší z evropských festivalů. V rámci klasické kinodistribuce jde ale - co se návštěvnosti týče - o mizivé počty. U tuzemských diváků vyhrávají z evropských filmů komedie typu Fakjů pane učiteli nebo podobné bezproblémové tituly francouzského původu; většinou ale řemeslně převyšují obdobné tuzemské žánrovky.
Zuzana Kronerová
Bába z ledu | če
Čeští tvůrci vyšli i letos naprázdno. Bohdan Sláma s Bábou z ledu ani Jan Hřebejk se svou Učitelkou se mezi finalisty neprobojoval. Na výraznější evropský úspěch tak tuzemští tvůrci čekají pátý rok. Naposledy uspěl v prosinci roku 2012 animovaný snímek Alois Nebel (2011). Před ním byla oceněna Helena Třeštíková za dokumentární film René (2008) a ještě dříve Miloš Forman za Lid versus Larry Flynt (1996) v kategorii udělované Evropanům, kteří se prosadili ve světě.