Filmová hitparáda. Vzpomínáte si na tyhle hudební fláky? (4. část)

Filmová hitparáda. Vzpomínáte si na tyhle hudební fláky? (4. část)
Call Me - Blondie
Hit Call Me od Blondie zazněl ve filmu Americký gigolo (1980) a v čele hitparád se usadil na šest týdnů. Přitom ústřední melodii filmu mohla původně nazpívat a napsat Stevie Nicks z Fleetwood Mac, jelikož ale nabídku odmítla, rozhodli se producenti přizvat Debbie Harry z Blondie. Ta Call Me napsala za několik hodin na základě úvodní scény, kdy hrdina projíždí Kalifornií v kabrioletu.
I Will Always Love You - Whitney Houston
Největší hit z Osobního strážce (1992) I Will Always Love You od Whitney Houston se udržel v čele hitparád celých 14 týdnů!!!  Přitom tuto píseň složila Dolly Parton již v roce 1973 a na soundtrack Osobního strážce se dostala jen díky tomu, že Kevin Costner pustil Whitney Houston verzi I Will Always Love You od Lindy Ronstadt z roku 1975. Dolly Parton přitom s I Will Always Love You slavila úspěchy sama. Píseň se stala hitem již v roce 1974 a pak i v roce 1982 a z Dolly Parton se stala první zpěvačka, která se dvakrát dostala na špičku hitparády s jednou písní. Ohromný průlom ale přišel právě s Whitney Houston, která z této skladby učinila jeden z nejhranějších a nejprodávanějších singů všech dob. Zajímavostí je, že se skladba ve snímku neobjevila jen v podání této zpěvačky. Když spolu Whitney s Kevinem Costnerem tančí v restauraci, hraje z jukeboxu I Will Always Love You v podání Johna Doea.
What a Feeling - Irene Cara
Flashdance. . . What A Feeling od Irene Cara strávil na čele hitparád šest týdnů. Jak název napovídá, jedná se o nestárnoucí titulní skladbu k snímku Flashdance (1983), která si nakonec došla i pro Zlatý glóbus a Oscara za nejlepší filmovou píseň roku.
Eye Of The Tiger - Survivor
Eye Of the Tiger od skupiny Survivor je navždy spojena s postavou Rockyho Balboy. Přitom ve snímku Rocky III mohl zaznít úplně jiný hit. Sylvester Stallone chtěl původně použít Another One Bites the Dust od skupiny Queen. Ta mu však nedala svolení a tak se obrátil na Jima Peterika a Frankieho Sullivana ze skupiny Survivor. Ti pak složili skadbu, jejíž kytary a bubny kopírovaly Rockyho údery.
(Everything I Do) I Do It For You - Bryan Adams
Bryan Adams se zapsal do našich fimových srdcí ústředním hitem z Robina Hooda, krále zbojníků z roku 1991. (Everything I Do) I Do It For You vládla hitparádě po sedm týdnů a stala se Adamsovým největším hitem a jedním z nejprodávanějších singlů historie. Autory skladby jsou Bryan Adams, Michael Kamen a Robert John „Mutt“ Lange. Zajímavostí je, že ji Adams a Lange údajně složili za 45 minut!
Danger Zone - Kenny Loggins
Danger Zone od Kennyho Logginse dokonale dokresluje atmosféru startujících tryskáčů do vycházejícího slunce. Úvodní scéna z Top Gunu bez tohoto hitu by prostě nebyla dokonalá. Soundtrack z Top Gunu byl v roce 1986 nejprodávanějším filmovým soundtrackem a dodnes patří k nejprodávanějším soundtrackům na světě. A není se asi moc co divit, filmoví producenti Jerry Bruckheimer a Don Simpson vybírali hudbu k filmu z 300 skladeb! Žádná jim ale nesedla k uvedené úvodní scéně. Nakonec oslovili Giorgia Moroderera, aby něco napsal, a ten spolu s Tomem Whitlockem stvořil Danger Zone.
filmova-hitparada-vzpominate-si-na-tyhle-flaky-z-filmu-4-cast
Ovšem problémy nastaly s tím, kdo píseň nazpívá. Původně se toho měla ujmout skupina Toto, to se ale nakonec díky právním tahanicím neuskutečnilo. Náhradníkem byl zvolen Bryan Adams, který měl Danger Zone nazpívat a zároveň snímku propůjčit svůj hit Only the Strong Survive. Adamsovi se ale zdálo, že Top Gun oslavuje válku a odmítl spolupráci s tím, že nechce, aby jeho práce byla s něčím takovým spojována. Po dalších tahanicích byl nakonec vybrán Kenny Loggins.
(I’ve Had) The Time of My Life – Bill Medley a Jennifer Warnes
To je snad jedna z nejhranějších a nejznámějších filmových písní. Nejslavnější melodie z Hříšného tance si postupně došla pro Grammy, Zlatý glóbus a Oscara za nejlepší filmovou píseň roku. Původně měli ale píseň nazpívat Donna Summer a Joe Esposito, ti však spolupráci nakonec odmítli a tak volba padla na Billa Medleyho a Jennifer Warnes. Přitom sám Medley byl přemlouván přes dva měsíce, aby skladbu natočil. Nakonec odmítl, jelikož se měla narodit jeho dcera a on slíbil manželce, že u porodu bude. Jakmile se holčička narodila, filmoví producenti opět zavolali a Medleyho uprosili, jelikož bez něj nechtěla natáčet ani Jennifer Warnes.