Třetí návrat do kouzelné Středozemě. Dočkáme se ho někdy?

Třetí návrat do kouzelné Středozemě. Dočkáme se ho někdy?
Sauron ve své sličné podobě v prvním věku Středozemě.
treti-navrat-do-kouzelne-stredozeme-dockame-se-ho-nekdy-3
Spisovatel J.R.R. Tolkien
Silmarillion je kniha vydaná roku 1977, která obsahuje stručnou historii Ardy, světa, do kterého patří i kontinent známé Středozemě. Jedná se o knihu nabitou nejrůznějšími příběhy, jenž například zahrnují vznik světa, příchod elfů či první války s vůbec prvním temným pánem a tvůrcem skřetů, Melkorem, mocným nadřízeným známého Saurona. Spousta fanoušků, co Silmarillion četlo, knihu uctívá, považuje ji za vrchol Tolkienovy tvorby. A vesměs se rozdělují na dvě strany - ty, pro které je zfilmovaný Silmarillion to poslední, co by si kdy přáli, a ty, kteří věří, že smysl jejich existence spočívá právě v tom, aby se zfilmovaného Silmarillionu dožili.
Ovšem zde je ta základní otázka - dočkáme se vůbec někdy Silmarillionu na filmových plátnech? Spousta fanoušků tvrdí, že Silmarillion je nemožné zfilmovat, především proto, že kniha je nabitá spoustou na sebe nenavazujících příběhů, velkým množstvím důležitých postav. Spousta lidí se samozřejmě bojí, že film nemůže dostát slávě původní předlohy.
Především je tady ale onen zádrhel týkající se autorských práv. Po Tolkienově smrti drží práva na "středozemní" značku jeho syn Christopher, který ostatně rozpracovanou knihu po otcově smrti zkompletoval a dokončil. Tudíž mu na ní skutečně osobně záleží. Navíc je vůči filmovým adaptacím dost skeptický, z Jacksonovy trilogie Pána prstenů třeba nebyl vůbec nadšený, tvrdil, že Jackson "vykuchal" práci jeho otce a udělal z ní akční podívanou pro diváky ve věku 15 až 25 let. Tudíž opravdu nelze očekávat, že by vydal práva na zfilmování třetího největšího díla, které jeho otec napsal.
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu | 2001 New Line Cinema
Zkusme si však představit, že nic nebrání tomu, aby byl Silmarillion zfilmován. Jak by to tedy mělo vypadat? Jisté je, že jeden film stačit určitě nebude. Je třeba si totiž uvědomit podstatnou věc - není vůbec nutné zfilmovat všechny příběhy v knize obsažené. Spousta z nich svou stručností a jednoduchostí nemá filmový formát. Podle mého názoru by Silmarillion mohla být trilogie, jenž by zahrnovala takové povídky, které onen filmový formát mají, a které by mohly nastínit události z příběhů, které se zase pro film nehodí. Pojďme si tedy onu hypotetickou situaci představit. Jak by ony jednotlivé díly trilogie mohly teoreticky vypadat a o čem by byly... 
treti-navrat-do-kouzelne-stredozeme-dockame-se-ho-nekdy
Sauron ve své sličné podobě v prvním věku Středozemě.
1. díl
Beren a Lúthien – Kdo viděl prodlouženou verzi Pána prstenů: Společenstvo Prstenu, tak tyto dvě jména už zaslechl. (Aragorn je zmíní Frodovi při jejich společné cestě do Roklinky.) Povídka vypráví o smrtelníkovi Berenovi, který se zamiluje do elfské panny Lúthien, dcery krále Thingola. Ten však vůči Berenovi choval opovržení kvůli jeho smrtelnosti, přičemž mu při žádosti o ruku Lúthien zadal nesplnitelný úkol - vydat se ukrást z koruny samotného Melkora, prvního a nejmocnějšího temného pána, Silmarilly (podle nich název Silmarillion) a přinést je zpět králi. S ohledem na filmové ztvárnění je tato povídka více než ideální.
V rámci celkové zápletky by tento díl totiž mohl být vynikající možností jak diváka informovat v podobě úvodního vyprávění (stejně jako Galadriel na začátku prvního Pána prstenů) o vzniku Silmarillů - kdo je vytvořil, kdo je ukradl a proč, plus jaké to mělo následky. Hezky by se tím shrnulo několik prvních pár kapitol na začátku knihy, které sice mohou být poutavé, nicméně ne úplně ideální na celovečerní filmové ztvárnění. Mimo jiné se jedná o dobrodružnou povídku, kde nechybí láska, statečnost, hrdinství a samozřejmě i nějaké to napětí. A vrátí se nám tam Sauron. Tentokrát však ještě v době, kdy nenosil své hrůzné černé brnění, ani když měl podobu planoucího oka. 
treti-navrat-do-kouzelne-stredozeme-dockame-se-ho-nekdy-1
2. díl 
Húrinovy děti – Húrinovy děti by mohly být novým "Impériem vracejícím úder". Povídka popisuje život a činy Túrina Turambara, syna Húrinova, jehož rod proklel temný pán Melkor. Túrinův příběh je patrně jeden z nejtemnějších a nejtragičtějších, co kdy Tolkien napsal. Dokazuje to, že Tolkien neuměl být jenom nějakým pohádkovým dědečkem, který nechával všechny své příběhy skončit sladkým happy endem. Túrin navíc není žádný rytíř na bílém koni, jedná se o anti-hrdinu, jehož činy jsou v určitých případech pochybné. V tomto díle by extrémně záleželo na volbě herce. Kdyby se totiž výběr přepískl a vybral by se někdo, komu by Túrinova role nesedla, nebo by ji věrohodně neztvárnil, selhání filmu by bylo více než pravděpodobné. Pochmurná atmosféra povídky by navíc byla pro tento příběh z Tolkienova světa zajímavou a nezvyklou změnou, která by mohla mít podobný úspěch jako druhý díl z Lucasovy původní Star Wars trilogie. Fanoušci už vytvořili dokonce fan-made trailer.
3. díl 
Eärendil a Válka hněvu – Filmová adaptace velkolepé knihy zasluhuje velkolepé zakončení. Poslední díl by se mohl zaměřit na finální střet s temným pánem Melkorem a jeho obrovskou armádou skřetů, balrogů a draků. Kdo byl zklamaný z bitvy Pěti armád v posledním Hobbitovi, tohle by mu to mohlo doslova překrásně vynahradit, neboť bitvy ve Válce hněvu jsou několikanásobně větší. Hlavní roli by zde mohl ztvárnit Elrondův otec Eärendil, který sice má svou vlastní dějovou linku ještě před zahájením Války hněvu, nicméně v rámci jeho následné účasti by se zde mohla propojit. A navíc, kdo by, hrome, nechtěl vidět souboj Eärendila s Ancalagonem, největším drakem, jakého kdy svět Středozemě viděl?
treti-navrat-do-kouzelne-stredozeme-dockame-se-ho-nekdy-2
Otázka je také, kdo by se chopil velice riskantních otěží režie. Pokud by ze Silmarillionu opravdu byla trilogie a každý díl by byl zcela o jiné části, mohli by se u každého dílu režiséři střídat. Mimo Jacksona bych velice rád na postu režiséra viděl například Alfonse Cuaróna či Christophera Nolana, i když se domnívám, že heroické fantasy filmy pravděpodobně nebudou jejich šálkem kávy. Jackson však veškerou důvěru po Hobbitovi ještě neztratil.
Dočkáme se tedy někdy Silmarillionu na filmových plátnech? Myslím, že jednoho dne ano, byť si na to pravděpodobně budeme muset ještě velice dlouho počkat. Práva na zfilmování má sice Christopher Tolkien, který je odmítá vydat, nicméně, (ano, vím, že to bude znít nevhodně morbidně, ale teď uvažuji čistě pragmaticky) je mu už přes 90 let, tudíž lze očekávat, že po jeho smrti pravděpodobně připadnou jeho synovi, Simonu Tolkienovi, který se zase naopak hlásí jako obdivovatel k Jacksonovým filmům. Nechme se tedy překvapit.