30. týden-kinopremiéry: Baby Driver potkává uprchlíky a Brňáky

30. týden-kinopremiéry: Baby Driver potkává uprchlíky a Brňáky
Baby Driver
Jon Hamm, Ansel Elgort, Jamie Foxx, Eiza González
Baby Driver
Multitalent Edgar Wright (Scott Pilgrim proti zbytku světa, U konce světa) se vrací s našlápnutou akční komedií plnou hudby a videoklipovitého tempa. Baby Driver pojednává o mladém řidiči (Ansel Elgort), který ve své profesi nechybuje, ale sama její podstata je dost pochybná; dostal se totiž do služeb mafie, z nichž není úniku.
Baby Driver je tím pravým letním hitem, kde nechybí hudba, akce, zábava a nekomplikovanost. Recenzenti dávají 71 procent a nejčastěji snímku vyčítají fakt, že mu po nějaké době, kdy táhne "wau efekt", tempo a originalita polevují. Navíc si tu režisér hraje s různými žánry, tudíž hrozí, že nebudete vědět, co brát vážně a co jako vtip.

Trailer:

Baby Driver
Z recenze Františka Fuky: "A pokud se budete snažit definovat, co je v tomto filmu objektivní a co subjektivní, tvrdě narazíte. A nebudete mít čas se dobře bavit tím, co vidíte a slyšíte... Kromě akčních scén si Wright dostatečně vyhrál i se scénářem, ve kterém se (opakovaně) objeví fórek spočívající v tom, že postavy řeknou nebo udělají něco, co je strašlivé klišé, a o chvíli (nebo o hodinu) později přijde pointa, spočívající v tom, že někdo upozorní na to, jak hrozné klišé to bylo."
Sherwan Haji
Druhá strana naděje - Stárnoucí podomní obchodník s košilemi Wikström dělá velké rozhodnutí: opustit svoji ženu alkoholičku i uvadající živnost. Po epizodní kariéře pokerového... | Sputnik Oy / Malla Hukkanen
Z Berlinale a karlovarského festivalu míří do kin novinka Aki Kaurismäkiho Druhá strana naděje. Slavný Fin se celoživotně věnuje lidem na okraji společnosti, proto nepřekvapí, že se jeho novinka v jedné dějové linii věnuje uprchlíkovi v nouzi. Pomocnou ruku mu podá taktéž zoufalý stárnoucí obchodník s košilemi.

Trailer:

Aki Kaurismäki
Jak je Kaurismäkiho pravidlem, i novinka se odehrává ve zvláštním bezčasí, snímá ji opojná retro kamera, ve filmu se nemoralizuje, nechybí laskovast, humor a naděje. Za snímek obdržel Kaurismäki na letošním Berlinale Stříbrného medvěda za režii.
Všechny tuzemské recenze Druhé strany naděje najdete zde. Prozatím vysokých 81 procent.
Srdečně vás vítáme
Po divácky úspěšné komedii Co jsme komu udělali? míří do českých kin novinka Srdečně vás vítáme. Z Finska se přemístíme do Francie, kde se dobře situovaný intelektuál (Christian Clavier) odhodlá k sociálnímu experimentu - na důkaz, že je lidumil v xenofobní zemi vyzve všechny Romy v nouzi, aby se stavili u něj doma; on už se o ně postará.
Snímek táhnou herecké výkony, situační humor a politická nekorektnost. To by mohlo přitáhnout větší množství diváků. Tuzemští recenzenti dávají snímku Srdečně vás vítáme prozatím 60 procent.
Na závěr se představuje první hraný film Robina Kvapila Všechno bude fajn. Člen hnutí Žít Brno se dal dohromady s blogerem Pavlem Šplíchalem (Prigl) a společně natočili reflexi moravské metropole, v níž se věnují fiktivním příběhům i skutečným osobnostem kulturního života.
Seznam všech červencových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.