Ve věku 71 let zemřel herec a divadelní režisér René Přibil

Ve věku 71 let zemřel herec a divadelní režisér René Přibil
René Přibil v divadelní hře Stará dobrá kapela. (foto: divadlo Palace)
René Přibil se narodil 17. dubna 1946 v Plzni. Od dětství jej lákalo herectví, k němuž se dostal brzy po maturitě, když pracoval jako jevištní technik v tamním divadle. Následně vystudoval Janáčkovu akademii múzických umění a v roce 1969 získal první angažmá v Plzni. Vypracoval se až k roli Romea nebo Petruchia z repertoáru Williama Shakespearea. Mezi roky 1988 a 1991 byl členem Národního divadla v Praze.
Přibil se též objevoval v menších filmových a televizních rolích. Legendární je jeho kovboj z komedie Jáchyme, hoď ho do stroje!, který inspiruje Františka Koudelku alias Luďka Sobotu k ataku v hospodě.
ve-veku-71-let-zemrel-herec-a-divadelni-reziser-rene-pribil-2
René Přibil v populárním seriálu Dobrodružství kriminalistiky.
Přibil si zahrál též v oscarovém Koljovi (1996), seriálech Dobrodružství kriminalistiky, Četnické humoresky nebo Rodinná pouta. Ze současné tvorby ho můžete na televizních obrazovkách vidět v seriálu Temný kraj nebo televizním filmu Monstrum (2017), který pojednává o tragickém osudu autora Stalinova pomníku na Letné.
ve-veku-71-let-zemrel-herec-a-divadelni-reziser-rene-pribil
René Přibil v divadelní hře Stará dobrá kapela. (foto: divadlo Palace)
Do posledních dnů byl René Přibil velice čilý a aktivní. Hrál a režíroval například v divadle Palace nebo v Městských divadlech pražských.