Monstrum

54%
Monstrum
Plakát traileru
Film Monstrum sleduje osudy sochaře Otakara Švece, jeho ženy Vlasty (Zuzana Stivínová) a jeho žáka (Martin Kraus). Sochař Otakar Švec není ve filmu vyobrazen jako komunista, ale jako člověk, který se snažil normálně žít, zachovat si důstojnost, profesionalitu, lásku své ženy a důvěru kolegů. Šílená doba ale nakonec přivedla život umělce, který naprosto nečekaně vyhrál soutěž na Stalinův pomník, k tragickému konci. (Česká televize)



Recenze: Monstrum

Kinobox.cz
45%

Česká televize vytvořila pro Monstrum vskutku impozantní atrapu Stalinova pomníku, kterou na Letné během natáčení také odpálila. Jenže co naplat, z celého filmu působily nejmrazivěji archivní scény ze stavby pomníku, které tvůrci doprovodily elektronickou hudbou. Tehdy se účinek neminul cílem a zaryl se mi pod kůži. Jak málo k tomu stačilo.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Film o stavbě monumentální sochy, jak by řekl pan Kodet: "Když se na letenských pláních staví obludné sochy masovým vrahům" je docela zajímavý. Dějem se line i pod děj mladých lidí, kteří chtějí emigrovat. Film má ale jakousi nečeskou atmosféru. Koukatelné, ale jednou mi to stačilo.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
3
Tak jako vždy u českého filmu byla myšlenka dobrá, ale zpracování ledabylé. Stalinův monstrózní pomník a osud jeho tvůrce Otakara Švece. No, dle příběhu i nejen jeho. Děj je rozkouskován na epizody z určitého období a jak je dnešní dobou zvykem, není opomenut razantní důraz na absurditu doby, čímž se stává svoji antikomunistickou propagandou dalším filmovým výkvětem. Bohužel. Stačí snímek porovnat s těmi vzniklými v 50. letech. Tehdy byl špatný kapitalismus, nyní komunismus. Dopomůže k tomu i využití dobových záběrů, které snad ani nikdo nezná. Důraz je také kladen na psychologii Otakara Švece a bohužel poněkud nešťastně. Vytváří to z něho poblázněného podivína zralého na psychiatrický dohled. Scénář je značně toporný postrádajíc smysluplnou dějovou linku. Snímek Tento televizní film je spíše ukázkou toho, jak se to dělat nemá.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Je až nepochopitelné, že tak silný námět jde realizovat tak blbě. Proč ty milostné trojúhelníky (a proč tolik milostných trojúhelníků)? Proč ta návodná hudba? Proč tak polopatické dialogy? A proč ten Čtvrtníček? No probůh?! Stačilo by se jenom trochu soustředit na zjevný potenciál námětu. Vlastně vyžadovalo mnohem víc práce to zkazit, než kolik by stačilo na to udělat to mnohem líp.

Dodatečné informace

Původní název:
Monstrum (více)
  • Česká republika Monstrum
Premiéra v ČR:
28. 5. 2017
Distributor:
Česká televize
Země původu:
Česká republika, Česká republika
Přístupnost:
15+
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch