Zemřel Miroslav Ondříček, kameraman světového formátu

Zemřel Miroslav Ondříček, kameraman světového formátu
Miroslav Ondříček dokončil základní školu rok po revolučním roce 1948 a jako syn živnostníka nesměl studovat, tak, jak to bylo obvyklé po nástupu komunismu. Učební obor, kde se věnoval práci se železem, později změnil na profesi filmového laboranta v Laboratořích Československého filmu na Barrandově.
Miroslav Ondříček
Miroslav Ondříček s rodinou.
Vyzkoušel si postavení asistenta kamery i pozici druhého kameramana, až se vypracoval po dvanácti letech na samostatného kameramana Filmového studia Barrandov, což za komunismu byla vždy zdlouhavá a obtížná cesta.
Miroslav Ondříček
Miroslav Ondříček.
V letech 1957-1959 absolvoval večerní školu filmové tvorby při pražské FAMU. Poprvé pracoval jako samostatný kameraman (a současně spoluscénárista) na režijní prvotině Miloše Formana Konkurs (1963). Nejen spolu s dalším režisérem Ivanem Passerem patřili k průkopníkům nové vlny šedesátých let.
zemrel-miroslav-ondricek-kameraman-svetoveho-formatu
Miroslav Ondříček, David Ondříček, Petr Zelenka a Bolek Polívka na Českých lvech v roce 2008.
S Formanem se dobře shodl a proto spolu pracovali i na dalších filmech, nejenom českých: Lásky jedné plavovlásky (1965) a Hoří, má panenko (1967). Mezi nejznámější filmy, které spolu natočili v americké produkci, patří určitě oscarový Amadeus (1984). Miroslav Ondříček spolupracoval i s mnoha dalšími zahraničními a českými režiséry různých generací.
Jan Vostrčil, Josef Valnoha, Josef Šebánek
Hoří, má panenko | BontonFilm
Miroslav Ondříček se podílel jako kameraman na čtyřech desítkách celovečerních filmů. Téměř celou polovinu z nich natočil v zahraničí. Mezi nejslavnější zahraniční filmy, na kterých se podílel, patří: If, O Lucky Man, Vlasy, Jatka číslo 5, Ragtime, Amadeus, Valmont, Taking Off.
Amadeus
Amadeus
Jeho syn, úspěšný režisér a producent David Ondříček, pojmenoval svoji společnost po jednom z filmů svého otce: Lucky Man Films. David se ve světě filmu pohybuje podobně úspěšně jako jeho otec.
Miroslav Ondříček
Miroslav Ondříček se svým synem Davidem, který se věnuje produkování a režírování filmů.
Miroslav Ondříček spolupracoval s hvězdnými režiséry Mendelem, George Roy Hillem či Lindsayem Andersonem, stál spolu s Petrem Vachlerem u vzniku ČFTA České filmové a televizní akademie v roce 1995 a dlouho byl i jejím prezidentem. „Byl to skvělý člověk a přes věkový rozdíl si dovolím říci, že kamarád. V roce 1995 jsme si na Českých lvech povídali, jak by bylo skvělé mít i u nás vlastní akademii. Miroslav byl pro mne hlavním impulsem pro zrod, založení ČFTA - České filmové a televizní akademie,“ dodává Petr Vachler.
David Ondříček
David Ondříček a Český lev za film Ve stínu. Tedy vlastně hned 3.
Po Miroslav Ondříčkovi byla pojmenována filmová škola Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku, kde byl členem správní rady. Jako skalní fanda fotbalové Slavie byl členem dozorčí rady akciové společnosti SK Slavia Praha - fotbal.