Valmont

73%
Valmont
Plakát traileru
Filmová adaptace slavného románu Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (1782), která na spletitém osudu dvou libertinských intrikánů , vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, zachycuje v poněkud odlehčené poloze obraz aristokratické společnosti několik let před Francouzskou revolucí. Příběh cynických poživačníků je podán v sytých barvách pozdního baroka s důrazem na malebné plenéry, vtipné epizody a bohatou výpravu a kostýmy.



Pete69
Pete69
29 102 bodů
6.5
Pěkná sonda do života zhýralé a intrikánské francouzské šlechty. Při vší úctě k Milošovi Formanovi, tento snímek nepovažuji za nejlepší. Celkem se to vleče a děj je prakticky jen kolem sexuálních skandálů a intrik. Samozřejmě je to vyšperkované do detailu.. kostýmy, kamera, interiéry. Není to vůbec špatná podívaná, ale více než za 65% to u mě není.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
8
Tak, dilema bychom měli vyřešené, teď se pojďme najíst! Není pravda, že je Valmont chladný film bez humoru, jen nenechává pauzy na smích. A zbývá i dost místa pro hořkost. Čtvrt století po premiéře nemá smysl řešit, že film byl uveden téměř souběžně s jinou, úspěšnější (podle mého horší) adaptací téhož románu - to jsou už jen prázdná slova. Nyní má smysl řešit ten film sám o sobě. A jako takový je velmi dobrý. Forman zvolil uvolněnější tón, takže na pohled působí měkčeji než Frears, ve skutečnosti ale právě ta uvolněnost vypráví o zkaženosti doby víc než nekonečná nepříjemná křeč, kdy nevěřím, že by ti lidé takto chtěli žít - mnohem víc jsem chápal zahálku a požitkářství Formanových postav.
Fingon
16 886 bodů
8
Konečně hezká Mme de Merteuil! Ale je to snad ještě větší svině, než jiné, a celé to navíc končí tak nějak divně.

Dodatečné informace

Původní název:
Valmont (více)
  • Francie Valmont
  • Francie Ha-Peetooim Ha-Assurim Shel Velmont
  • Francie Valmonas
  • Francie Valmont relaciones peligrosas
  • Francie Valmont - Uma História de Seduções
  • Francie Валмон
  • Francie Вальмон
Premiéra v ČR:
1. 3. 1991
Země původu:
Francie, Velká Británie
Přístupnost:
18+
Ocenění:
Žádná ocenění