Jaroslav Sedláček

Jaroslav Sedláček

Autor

Články autora

  1. Když Kamil Fila píše: Zabal to, scenáristo a režisére! Úplně.
    Téma18. 2. 2012
    Když Kamil Fila píše: Zabal to, scenáristo a režisére! Úplně.

    Loni vzniklé Ceny české filmové kritiky, jakkoliv se potýkají uvnitř i navenek s celou řadou dětských nemocí, udělaly jednu bezpochyby zajímavou a užitečnou věc - obrátily pozornost k filmové kritice jako takové. Najednou mnohem častěji slyším otázky: Co to vlastně je ta filmová kritika? Jaká je její funkce v kinematografii i ve společnosti? Kdo jsou čeští filmoví kritici? Mají něco společného atd. atd.? Bezpochyby jedním z nejvýraznějších kritiků je Kamil Fila, který v aktuální recenzi na Signál vyzývá scenáristu Marka Epsteina a režiséra Tomáše Řehořka, aby to zabalili. Úplně. Celou noc jsem kvůli tomu nemohl spát. Zas a znovu mě trápila otázka: Není tohle už za hranou?

  2. "Můj vysvlečenej deník není o prvním sexu! To bychom museli na základku," říkají tvůrci nové komedie.
    Filmy16. 2. 2012
    "Můj vysvlečenej deník není o prvním sexu! To bychom museli na základku," říkají tvůrci nové komedie.

    „Rozhodně nečekejte další legraci o prvním sexu a namáhavé cestě k němu," prohlašuje rezolutně režisér Martin Dolenský o svém novém filmu, adaptaci bestselleru Johany Rubínové MŮJ VYSVLEČENEJ DENÍK. „Kdybychom chtěli točit film o prvním sexu, museli bychom zamířit spíše na půdu základní školy, ne mezi teenagery na gympl," říká Dolenský. Sedmnáctiletá hlavní hrdinka se před námi má svlékat především duševně. Řeč má být nejen o sexu, alkoholu a trávě, ale především o snech, láskách, zradách, trapasech a v neposlední řadě také rodičích. To vše balené do vtipu a lehké ironie.

  3. Modrý tygr se chystá do kin. Vrátí se s ním kouzlo českých filmů pro děti?
    Filmy13. 2. 2012
    Modrý tygr se chystá do kin. Vrátí se s ním kouzlo českých filmů pro děti?

    Líbí se vám filmy Páni kluci, Lucie, postrach ulice či Nefňukej, veverko!? Pokud ano, pak právě na vás mysleli tvůrci nového česko-německo-slovenského koprodukčního snímku Modrý tygr. Dva malí kamarádi, Johanka a Matyáš, se v něm pokusí za pomoci kouzelného tygra uchránit stařičkou botanickou zahradu před zbouráním a před smělými architektonickými plány úlisného starosty.

  4. Lucie Bílá ve sklárnách Rückl Crystal: "Český lev je dřina a mým favoritem je Ondřej Vetchý!" (+VIDEO)
    Filmy9. 2. 2012
    Lucie Bílá ve sklárnách Rückl Crystal: "Český lev je dřina a mým favoritem je Ondřej Vetchý!" (+VIDEO)

    Na vlastní kůži si Lucie Bílá, moderátorka slavnostního galavečera, vyzkoušela ve sklárnách Rückl Crystal v Nižboru na Berounsku výrobu Českých lvů. "Jednak je to dřina a jednak je tu děsný horko," odpověděla se smíchem na otázku, jaké jsou její dojmy. Vzápětí ale přiznala, že ve sklárnách není poprvé. "V Otvovicích jsme také měli sklárnu, dneska už bohužel nefunguje, kam jsem za tatínkem pravidelně chodívala, takže to prostředí znám. A potěšilo mě, že mi tu jeden ze sklářů řekl, že tatínka zná a mě si pamatuje jako pětiletou."

  5. Ohlasy: Havel si tolik nominací zaslouží!
    Filmy6. 2. 2012
    Ohlasy: Havel si tolik nominací zaslouží!

    Třese se Lví rekord v základech? Překoná Havlovo Odcházení deset křišťálových sošek, které si na jaře 1999 z pražské Lucerny odnesli tvůrci sedláckého westernu Je třeba zabít Sekala? Nebo je dvanáct nominací pro prezidentský debut jen úlitba ctihodnému mrtvému muži, která se za měsíc rozplyne jako bublina? Hvězdy nominačního večera hodnotí šance své i svých soupeřů!

  6. Český lev 2011: Šok! Nominace zcela ovládlo Havlovo Odcházení!
    Filmy4. 2. 2012
    Český lev 2011: Šok! Nominace zcela ovládlo Havlovo Odcházení!

    Dvanáct kategorií Českého lva = dvanáct nominací pro film Odcházení! Optikou těchto počtů lze říct, že takový debut jsme tu za posledních devatenáct let ještě neměli. Snímek, který na Cenách české filmové kritiky nezískal ani jednu nominaci (!) a v prognózách byl zatím považován spíš za outsidera, se rázem stává největším favoritem výročních filmových cen. Je to pieta k zesnulému prezidentovi Václavu Havlovi, nebo ohodnocení skutečných kvalit snímku? Definitivní odpověď padne už 3. března 2012 ve Velkém sále Lucerny. Největšími konkurenty budou Havlovi převážně další debutanti - Poupata Zdeňka Jiráského mají deset nominací, Alois Nebel Tomáše Luňáka osm, stejně jako Nevinnost velezkušeného Jana Hřebejka. Alespoň na jednu nominaci dosáhlo jedenáct ze čtyřiadvaceti loňských filmů.

  7. Lucerna si brousí zuby na Lvy: Láska, Bollywood, Pošta pro tebe, Peter Nagy, Eva a Vašek...
    Filmy4. 2. 2012
    Lucerna si brousí zuby na Lvy: Láska, Bollywood, Pošta pro tebe, Peter Nagy, Eva a Vašek...

    Zatímco chlapi v montérkách u vchodů dělají všechno pro to, aby se do kina Lucerna dostalo co nejméně arktického mrazu z pražských ulic, na pódiu vrcholí poslední přípravy na nominační večer Českého lva 2011. Ester Kočičková vytahaný svetr vzor "jablonecká babička", Jakub Žáček s červenou visačkou HOST, grafika s růžemi a padajícími srdíčky a hvězdní hosté - Kryštof Hádek, Tereza Voříšková, Peter Nagy, Daniela Kolářová, Marek Taclík, Klára Issová, Markéta Hrubešová, Bolek Polívka, Ondřej Pavelka, Anna Polívková, Vojtěch Lavička...

  8. Český lev 2011: První nominace vyhlášeny! (+ reportáž)
    Filmy1. 2. 2012
    Český lev 2011: První nominace vyhlášeny! (+ reportáž)

    Jediný film, nad kterým zatím panuje shoda napříč spektrem akademiků, kritiků i diváků, je - Alois Nebel! Dnes odtajněné první nominace se ale zatím týkají spíš vedlejších a doplňkových kategorií Českého lva. První velká bitva o výroční filmové ceny vypukne 4. února 2012 od 20 hodin na programu ČT2, takže už v sobotu večer může být leccos jinak! Ve hře o skleněné trofeje je celkem 24 hraných a 17 dokumentárních snímků, o pět víc než loni!

  9. Nominační večer 2011: Lásko, bože lásko!
    Filmy26. 1. 2012
    Nominační večer 2011: Lásko, bože lásko!

    Ester Kočičková a Jakub Žáček, tklivá hudba, okvětní lístky růží, bušící srdce... Taková je upoutávka režiséra Petra Vachlera na nominační večer Českého lva 2011, která se za pár dní objeví na obrazovkách České televize. Podívejte se na video v krátké a delší verzi!

  10. Recenze: Láska je láska, film je film a televize televize
    Recenze23. 1. 2012
    Recenze: Láska je láska, film je film a televize televize

    Výborné herecké výkony, perlivý humor a dechberoucí balkónová spřízněnost dvou outsiderů příliš dryáčnické doby - slepé dívky a homosexuálního mladíka? Nebo oplzlé vejrání do ženských výstřihů a ruleta velmi nevyzpytatelných fórů a fórků, u nichž si nikdy nemůžete být jisti kadencí, ani zacílením? Komedie debutujícího scenáristy Martina Horského a zkušeného režiséra Milana Cieslara je obojím. Bohužel. A přitom stačilo málo. Víc trpělivosti, víc profesionality, víc času, víc práce a víc peněz.

  11. Recenze: Krutá nevěra (TV film)
    Recenze21. 1. 2012
    Recenze: Krutá nevěra (TV film)

    Nabourají se vám do života, sežerou vás zevnitř a před zákonem zůstanou čistí. Druhý díl volného cyklu "Vetřelci a lovci" o nových typech kriminality tentokrát na téma Sex po internetu. Tajemný mstitel v černém Juraj Kukura, dobrácká zdravotní sestra na psychiatrii Simona Stašová a "poslední" brněnský policajt Jiří Dvořák ve službách dobra proti rozpínavému a všudypřítomnému zlu.

  12. Kterého českého či slovenského herce či herečku byste pozvali na rande?
    Filmy19. 1. 2012
    Kterého českého či slovenského herce či herečku byste pozvali na rande?

    Český film byl loni ve znamení lásky. Láska hrála velmi důležitou či dokonce hlavní roli téměř v každém snímku, který dorazil do kin, proto i nominační večer Českého lva bude letos ve znamení opětovaných citů. Moderátoři večera Ester Kočičková a Jakub Žáček se budou velmi intenzivně věnovat zákrutám partnerských vztahů, budou se zpívat zamilované písně a vítěze budou vyhlašovat slavné filmové páry. Na místě je tedy i anketa, kterou herečku byste vy osobně nejraději pozvali na rande? Případně, od kterého herce byste se pozvat nechali?

  13. Nejlepší studentský film roku 2011? FAMU vs. FAMO 9:6. Zatím.
    Filmy19. 1. 2012
    Nejlepší studentský film roku 2011? FAMU vs. FAMO 9:6. Zatím.

    Loni nejdřív získal Cenu Magnesia za nejlepší studentský film roku a stotisícovou prémii k tomu a pak to dotáhl až k nominaci na studentského Oscara. Získá letos Libor Pixa podobně úspěšného následovníka? Pořadatelé Českého lva odtajnili dvacet nejlepších studentských filmů loňského roku!

  14. Alois Nebel se do širší oscarové nominace nevešel
    Filmy18. 1. 2012
    Alois Nebel se do širší oscarové nominace nevešel

    České želízko v oscarovém ohni zhaslo - snímek Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka se nedostal mezi devět snímků, které se budou ucházet o cenu Americké akademie filmových věd a umění v kategorii Nejlepší neanglicky mluvený film.

  15. Český lev 2011: Moderátorkou hlavního večera je Lucie Bílá! (+ reportáž)
    Filmy18. 1. 2012
    Český lev 2011: Moderátorkou hlavního večera je Lucie Bílá! (+ reportáž)

    Třináct set hostů na slavnostním galavečeru Českého lva dne 3. března 2012 uvítá čtrnáctinásobná Česká slavice, držitelka Ceny Thálie a jedenáctinásobná držitelka Ceny TýTý v kategorii Zpěvačka roku LUCIE BÍLÁ. Režisérem večera bude již tradičně PETR VACHLER.