Jaroslav Sedláček

Jaroslav Sedláček

Autor

Články autora

  1. Retro recenze: Ženy v pokušení - O muže tu jde až v poslední řadě
    Recenze24. 5. 2019
    Retro recenze: Ženy v pokušení - O muže tu jde až v poslední řadě

    Jeden z divácky nejoblíbenějších porevolučních českých filmů se vrací do televize. "Ženy v pokušení" s Eliškou Balzerovou, Vojtou Kotkem nebo Lenkou Vlasákovou v hlavních rolích řeší odvěké téma, vztah mužů a žen. Pojďme si snímek z roku 2010 připomenout v dobové recenzi. PŮVODNÍ TEXT: Největším nepřítelem ženy je její mozek a nejlepší kamarádkou její frnda! Smyslně poživačná Eliška Balzerová roztáčí v romantické megarošádě Jiřího Vejdělka obří milostný vír, který by v normálním životě nejspíš rozséval jen zkázu a spoušť, na plátně si ale stůj co stůj razí cestu k happy endu.

  2. Retro recenze: Pouta - nejlepší porevoluční český thriller, který jste nikdy neviděli
    Recenze12. 2. 2019
    Retro recenze: Pouta - nejlepší porevoluční český thriller, který jste nikdy neviděli

    Debutující scenárista, režisér, který točil naposledy před dvanácti lety a byl z toho Plyšový lev, a herci, které zná málokdo. A výsledek? Jeden z nejlepších thrillerů v dějinách české kinematografie! Pouta si dnes večer můžete pustit v televizi a my "oprašujeme" naši dobovou recenzi.

  3. Vrásky z lásky: Filmové setkání Radoslava Brzobohatého a Jiřiny Bohdalové po téměř 40 letech!
    Filmy26. 6. 2018
    Vrásky z lásky: Filmové setkání Radoslava Brzobohatého a Jiřiny Bohdalové po téměř 40 letech!

    Dnes večer si můžete v televizi pustit snímek režiséra Jiřího Stracha Vrásky z lásky (2012) s Radoslavem Brzobohatým a Jiřinou Bohdalovou v hlavních rolích. "Budoucnost před sebou nemají prakticky žádnou, minulost jim umírá každý den společně s přáteli a známými, s každou změněnou ulicí a přestaveným domem, přičemž přítomnost je naplněna stavem, který se nedá nazvat životem, ale spíš přežíváním," píše se v anotaci. Pojďme si ale připomenout, jaké bylo natáčení filmu, kde nechyběl adrenalin ani velmi dojemné momenty. Herci se totiž vedle sebe na place objevili po hodně dlouhé době...

  4. Nejlepší česká sci-fi vede do jurského světa. Opisoval od nás Steven Spielberg?
    Téma16. 9. 2017
    Nejlepší česká sci-fi vede do jurského světa. Opisoval od nás Steven Spielberg?

    Včera jsme si představili seznam nejdůležitějších trikových filmů v historii, kterou sestavila organizace VES (Visual Effects Society). Po hříchu absentovala česká Cesta do pravěku režiséra Karla Zemana. Dnes se proto ohlédneme za tímto mistrem, průkopníkem, českých trikových filmů. A žánrem české sci-fi jako takovým.

  5. Nejlepší české filmy nabízí přehlídka Czech Made Film
    Festivaly a ceny17. 5. 2012
    Nejlepší české filmy nabízí přehlídka Czech Made Film

    Chcete mít přehled o tom nejlepším v současné české kinematografii? Unikl vám nějaký dobrý film, který multiplexy přehlédly? Chcete slyšet názor tvůrců, případně se jich na něco zeptat? Pokud jste aspoň na jednu z položených otázek odpověděli ANO, pak si v týdnu od 24. do 30. května 2012 nenechte ujít v pražských kinech Mat a Evald přehlídku CZECH MADE FILM. Navíc za sympatické vstupné 80 Kč za lístek!

  6. Točí se nová pohádka. Jedna z nejvýpravnějších a trikově nejnáročnějších za poslední léta!
    Filmy20. 4. 2012
    Točí se nová pohádka. Jedna z nejvýpravnějších a trikově nejnáročnějších za poslední léta!

    Herecké hvězdy, nákladné triky, velkou lásku, zvířata v neobvyklé roli a spoustu dobrodružství. Takové ingredience slibuje nová česko-slovenská pohádka režiséra Pavla Göbla KOVÁŘ Z PODLESÍ, která vzniká převážně ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, ale i ve Velenicích u České Lípy a v okolí Prahy. V titulní roli Bolek Polívka, dále hrají Josef Somr, Milan Markovič, Jiří Pecha, Rostislav Novák, Gregor Bauer, Valerie Šámalová, Ivana Chýlková, Szidi Tobias a Iveta Dušková!

  7. Zdeněk Troška natočí vesnickou komedii Babovřesky!
    Filmy16. 4. 2012
    Zdeněk Troška natočí vesnickou komedii Babovřesky!

    Milovníci sluncesenovské trilogie, těšte se! Scenárista a režisér Zdeněk Troška s kamerou opět vyráží na jihočeskou vesnici, aby vyprávěl o jejích obyvatelích s nadhledem, nadsázkou, ale i nekompromisností. Hlavní role v komedii BABOVŘESKY ANEB Z DOPISU VENKOVSKÉ DRBNY si zahrají Veronika Žilková, Jana Synková, Lucie Vondráčková, Lukáš Langmajer, Pavel Kikinčuk a Martin Kraus. Do kin snímek dorazí v únoru příštího roku.

  8. Finále Plzeň 2012: Novinky, hvězdy, talkshow, Terapie, Trojani, Fuka i 3D
    Filmy11. 4. 2012
    Finále Plzeň 2012: Novinky, hvězdy, talkshow, Terapie, Trojani, Fuka i 3D

    Už po pětadvacáté se od 22. do 28. dubna 2012 sejdou v Plzni na Finále nejlepší čeští tvůrci, aby se utkali o Zlatého ledňáčka. V kategorii hraných filmů bude mezinárodní porota vedená legendárním polským režisérem Krzysztofem Zanussim hledat ten nejlepší mezi následující desítkou snímků: Alois Nebel, Cigán, Dům, Čtyři slunce, Nic proti ničemu, Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka, Poupata, Příliš mladá noc, Rodina je základ státu a Vrásky z lásky. V kategorii dokumentů se o Zlatého ledňáčka utká celkem 21 snímků. Program je ale tradičně mnohem bohatější.

  9. Kniha Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka aneb Co se do filmu nevešlo?
    Filmy1. 4. 2012
    Kniha Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka aneb Co se do filmu nevešlo?

    Film je alchymie a živý tvar, se kterým je třeba pracovat do poslední chvíle. Jaroslav Dušek v dobách své největší filmové slávy se zjevným překvapením v hlase říkal, že z jednoho natočeného materiálu se dají sestříhat naprosto odlišné snímky. Měl pravdu. Ve střižně totiž snímek do značné míry vzniká znovu, takže divák si může být jistý jen jedním - na plátně uvidí míň, než bylo skutečně natočeno. Nějaké scény se pak sice objeví na DVD v bonusech, většina ale zmizí kdesi v koši. Zůstane jen scénář nebo - kniha! A to je případ Posledního zápasu Pepika Hnátka. Ve stejnojmenné knize najdete všechno, co se do filmu nedostalo!

  10. Recenze: Cizí příběh (TV film)
    Recenze31. 3. 2012
    Recenze: Cizí příběh (TV film)

    Dítě si pořídili, sotva se dostala na vysokou, teď je dostihla první vážnější partnerská krize. Manžel Matěj Dadák, manželka Hana Vagnerová a dobrá kamarádka Andrea Černá ve filmu scenáristy Matěje Dadáka a režiséra Juraje Deáka, který mohl být hodně zajímavý, kdyby nebyl tak apartní.

  11. Leoš Noha: "Áda Větvička je vtipnej chlapík stejně jako já."
    Téma30. 3. 2012
    Leoš Noha: "Áda Větvička je vtipnej chlapík stejně jako já."

    Vyučil se mechanikem elektronických zařízení (1986) a postupně se živil jako opravář televizorů, montér, zmahač ohňů, pomocný zámečník, silnoproudý elektrikář, tiskař, barman v rockovém klubu atd. Od roku 1987 spolupracoval s amatérskými divadly Theater der Himmel a Vyžvejklá bambule, rovněž zpíval s kapelou Invalidní důchod. Profesionální herectví si poprvé vyzkoušel v roce 1993 v inscenaci Macbeth režírované v Činoherním studiu v Ústí nad Labem Viktorem Polesným. Právě do tohoto divadla nastoupil v roce 1994 jako osvětlovač a rok na to se přesunul do hereckého souboru. Od roku 2005 je v angažmá pražského Divadla Na zábradlí. Ve filmu zaujal hned svojí první rolí Karla ve filmu Mistři (r. Marek Najbrt, 2004). Následovaly další snímky, mj. Poslední plavky (r. Michal Krajňák, 2007), František je děvkař (r. Jan Prušinovský, 2008), Protektor (r. Marek Najbrt, 2009), Pouta (r. Radim Špaček, 2010), Alois Nebel (r. Tomáš Luňák, 2011) a Vendeta (r. Miroslav Ondruš, 2011). Širokou diváckou popularitu mu ale přinesla až postava jáčkujícího Ády Větvičky v seriálu Okresní přebor.

  12. Kniha Rozmarná léta českého filmu, díl první
    Filmy28. 3. 2012
    Kniha Rozmarná léta českého filmu, díl první

    Cesta Ondřeje Vetchého s estébáky za zády na předávání Evropských filmových cen do Západního Berlína v roce 1988, osudná autonehoda Jana Potměšila kousek před Prahou na dálnici D1 na sklonku roku 1989, loutkové sny Jana Svěráka, tvrdá rozepře režiséra Jiřího Menzela a producenta Erica Abrahama na filmu o vojáku Čonkinovi, nemilosrdné bitvy o barrandovský kopec, Václav Klaus vs. Tom Cruise v cause Mission: Impossible, sebevražda kameramana Miloše Kabyla, atentát na režiséra Jiřího Svobodu, psychické problémy držitelky Českého lva, herečky Agnieszky Sitekové... Měsíce nadějí na sklonku 80. let vystřídala 90. léta plná divokých příležitostí, která přinesla nejen takové filmy jako Čas sluhů, Obecná škola, Tankový prapor, Černí baroni, Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Šakalí léta či Báječná léta pod psa, ale i spoustu snímků vyloženě špatných či jen docela obyčejně přehlížených, které na své objevení teprve čekají. V knize Rozmarná léta českého filmu jsem se snažil vyprávět příběhy jich všech.

  13. David Novotný: "O Okresním přeboru bych dokázal kecat hodiny."
    Rozhovory28. 3. 2012
    David Novotný: "O Okresním přeboru bych dokázal kecat hodiny."

    Opora Dejvického divadla v Praze, držitel Ceny Alfréda Radoka za ztvárnění titulní role v inscenaci Muž bez minulosti, dostal ve filmu první výraznější roli bojácného pilota Bedřicha Mrtvého od Jana Svěráka ve velkofilmu Tmavomodrý svět. Následovaly mj. role ve filmech Non plus ultras, Pravidla lži, O rodičích a dětech, Karamazovi, Děti noci či Muži v říji. V televizi kromě jiného ztvárnil hlavní role v seriálech Přešlapy (Prima) a Okresní přebor (Nova), výrazné role hrál i v televizních filmech České televize Rytmus v patách a Na vlky železa. Je držitelem dvou nominací na Českého lva (O rodičích a dětech, Karamazovi).

  14. Recenze: Příliš mladá noc aneb Zasvěcení do světa sexu, alkoholu, citů i cynismu
    Recenze27. 3. 2012
    Recenze: Příliš mladá noc aneb Zasvěcení do světa sexu, alkoholu, citů i cynismu

    Kdo si dal tři měsíce pauzu od českého filmu, ten by měl nyní zbystřit. 29. března vstupují do českých kin hned dva mimořádně zajímavé filmy, krutá komedie Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka a provokativní černá komedie s nádechem absurdního dramatu Příliš mladá noc. Oba mají společnou trapnost všedního dne, která dovede být stejně groteskní jako krutá. Zatímco čutálisti jsou lidé už životem patřičně ohnutí, hrdinové Příliš mladé noci vesměs teprve poznávají, zač je toho realita všedního dne.

  15. Jan Prušinovský: "Okresní přebor rozšiřuje mytologii seriálu."
    Rozhovory23. 3. 2012
    Jan Prušinovský: "Okresní přebor rozšiřuje mytologii seriálu."

    Po náhradní vojenské službě začal studovat scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU. Studia ukončil ve třetím ročníku scénářem k filmu František je děvkař, který byl posléze i jeho samostatným režijním debutem (2008). Za svůj školní snímek Nejlepší je pěnivá (2005) získal řadu tuzemských i zahraničních cen. Podílel se na scénáři komedie Karla Janáka Rafťáci (2006) a povídkových Autopohádkách (r. Břetislav Pojar, Libor Pixa, František Váša, Michal Žabka, Jakub Kohák, 2011). Byl asistentem režie na filmu Medvídek (r. Jan Hřebejk, 2007). Je autorem populárního televizního seriálu Okresní přebor (2009). S velkým ohlasem se setkal i jeho televizní film V síti (2011) z cyklu Soukromé pasti s Kryštofem Hádkem, Jaroslavem Pleslem a Pavlou Beretovou v hlavních rolích. Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka (2012) je jeho druhým samostatným celovečerním počinem pro kina. Fandí Slavii Praha a jeho nejoblíbenějším fotbalistou je Ruud Gullit.