Jaroslav Sedláček

Jaroslav Sedláček

Autor

Články autora

  1. Kritici míní, že Sedláčkova Rodina je českým filmem roku 2011
    Filmy15. 1. 2012
    Kritici míní, že Sedláčkova Rodina je českým filmem roku 2011

    Ceny české filmové kritiky za rok 2011 ovládla bilanční road movie Rodina je základ státu scenáristy a režiséra Roberta Sedláčka se čtyřmi trofejemi za nejlepší film, režii, scénář a herečku ve vedlejší roli, po dvou oceněních získaly Nevinnost a Poupata, jedno Alois Nebel. Objevem roku je scenárista, režisér a producent Václav Kadrnka, dokumentem roku komediálně laděný snímek o dvou českých elektrikářích v Africe Pod sluncem tma.

  2. Recenze: Love o osudové lásce, kradených autech a velkých penězích
    Recenze13. 1. 2012
    Recenze: Love o osudové lásce, kradených autech a velkých penězích

    Sexy zlodějíček aut + půvabná vysokoškolačka = spalující láska, které v cestě stojí jen jedna hloupá lež. A také jeho nejlepší kamarád, který odmítá pochopit, že baby nejsou jen na sex! Mladičký režisér Jakub Kroner natočil stokrát omletá klišé o velké lásce a její osudové zkoušce se švihem, sympatickým nadhledem i vší pubertální naivitou a naléhavostí. Takhle sympaticky mladý film pro mladé tu nebyl dobře čtvrt století!

  3. Nejlepší český film roku 2011? Je to jen na vás, hlasujte!
    Filmy12. 1. 2012
    Nejlepší český film roku 2011? Je to jen na vás, hlasujte!

    Říká se: "Hlas lidu, hlas boží," proto neváhejte a sami rozhodněte, který český film byl loni ten vůbec nejlepší! Velké a ušlechtilé Lidice nebo malý sympaticky drzý snímek Nic proti ničemu? Komediální škatulata hejbejte se Muži v naději nebo černobíle uhrančivý Alois Nebel? Psychologická Nevinnost nebo akčnější Vendeta? Nebo snad vyznáváte docela jiný šálek čaje? Dokumentární film? Animovaný? Jak je libo. Jednačtyřicet českých filmů čeká, jak mezi ně podělíte tři, dva a jeden bod za první, druhé a třetí místo.

  4. Nominační večer bude letos ve znamení lásky a růží! (+ reportáž z natáčení)
    Filmy4. 1. 2012
    Nominační večer bude letos ve znamení lásky a růží! (+ reportáž z natáčení)

    Nominační večer výročních filmových cen Český lev 2011 v pražském kině Lucerna 4. února 2012 uvedou ESTER KOČIČKOVÁ a JAKUB ŽÁČEK! Režisérem večera bude již tradičně PETR VACHLER. Proč bude nominační večer zasvěcen lásce a růžím? Čeho se moderátoři nejvíc bojí? A jaké nás čekají novinky? Odpovědi najdete v následujících rozhovorech.

  5. Zemřel Josef Škvorecký, autor Zbabělců a Tankového praporu
    Filmy3. 1. 2012
    Zemřel Josef Škvorecký, autor Zbabělců a Tankového praporu

    Josef Škvorecký, jeden z nejlepších českých spisovatelů 20. století, zemřel v kanadském Torontu ve věku 87 let. Podle jeho knih vznikla celá řada filmů, divácky nejúspěšnějším byl Tankový prapor, první soukromý film po čtyřiceti letech státního monopolu. Bohužel, splnění svého životního snu, zfilmování legendárních Zbabělců, se nedočkal. Film by měla podle všeho začít natáčet scenáristka a režisérka Andrea Sedláčková až příští rok na jaře.

  6. České filmové plakáty roku 2011 jsou k vidění v Lucerně!
    Filmy2. 1. 2012
    České filmové plakáty roku 2011 jsou k vidění v Lucerně!

    Jednačtyřicet plakátů jednačtyřiceti celovečerních filmů, ať už hraných či dokumentárních, které loni přišly do českých kin je k vidění od 2. do 14. ledna 2012 v kavárně pražského kina Lucerna na výstavě příznačně nazvané Český filmový plakát 2011.

  7. Český lev 2011: Ctihodní členové akademie, prosím neopomeňte...
    Filmy31. 12. 2011
    Český lev 2011: Ctihodní členové akademie, prosím neopomeňte...

    Boj o České lvy začal! Členové České filmové a televizní akademie (ČFTA) dostali hlasovací lístky pro první kolo, producenti je bombardují přesvědčovacími dopisy, citáty z pochvalných recenzí a samozřejmě i filmy samotnými. Uspět chce každý, protože zisk výroční filmové ceny znamená nejen prestiž, ale také vyhlídky na lepší komerční zhodnocení snímku. Jelikož je filmů hodně a času málo, tady je malý průvodce těmi nejlepšími výkony roku, které by akademie neměla při svém hodnocení přehlédnout.

  8. Recenze: Tajemství staré bambitky (TV film)
    Recenze25. 12. 2011
    Recenze: Tajemství staré bambitky (TV film)

    Kudla, to už v téhle zemi není nikdo, kdo by dokázal napsat a natočit pohádku? To všichni musí jen vykrádat, opisovat a variovat stokrát viděné?!? A kudla, to musí být hlavním motorem té nesmyslné nadvýroby a řekněme to rovnou i nekvality zrovna Česká televize? Tajemství staré bambitky je pohádka stejně natahovaná, louhovaná a zapomenutelná jako desítky a stovky ostatních, které tu v posledních dvaceti letech vznikly. No schválně, zkuste vyjmenovat třeba jenom ty, které si aspoň pamatujete: Princezna ze mlejna, Lotrando a Zubejda, Anděl Páně a... No, dobrá, díky aktuální smršti pohádek v tuzemských televizích možná přihodíte ještě nějakou. A teď, které z nich se vám opravdu, ale opravdu líbily?

  9. Ondřejova filmová škola aneb Praktické lekce filmu od Ondřeje Kepky
    Téma23. 12. 2011
    Ondřejova filmová škola aneb Praktické lekce filmu od Ondřeje Kepky

    Díky novým technologiím a mobilům je kameramanem a režisérem prakticky každý z nás. Už proto by bylo dobré ovládat minimálně základy práce se světlem, kompozicí, střihem, zvukem, moderováním, archivováním... Scenárista, herec a režisér Ondřej Kepka nabízí na dvou DVD pod příznačným názvem ONDŘEJOVA FILMOVÁ ŠKOLA celkem třiatřicet praktických lekcí pro úplné začátečníky i zkušené amatéry.

  10. Nominace na Cenu české filmové kritiky 2011: Rodina, Poupata, Nebel, Nevinnost
    Filmy19. 12. 2011
    Nominace na Cenu české filmové kritiky 2011: Rodina, Poupata, Nebel, Nevinnost

    Jednapadesát filmových kritiků rozhodlo, že nejlepšími českými filmy roku 2011 jsou: road movie Rodina je základ státu (8 nominací), sociální drama Poupata (8 nominací), adaptace kultovního comicsu Alois Nebel (5 nominací), psychologické drama Nevinnost (5 nominací), retro drama Osmdesát dopisů (3 nominace), drama Dům (2 nominace) a komedie Perfect Days - I ženy mají své dny (1 nominace).

  11. Televizní ceny Elsa budou v novém, ale až od příštího roku!
    Filmy15. 12. 2011
    Televizní ceny Elsa budou v novém, ale až od příštího roku!

    Výroční televizní ceny Elsa procházejí zásadními změnami - mění kategorie a stěhují se na ČT1. Protože organizátoři nechtějí rekonstrukci uspěchat, letošní ročník vynechají a na podzim 2012 zcela výjimečně uspořádají bienále. Od roku 2013 by se už Elsa opět měla udělovat každoročně.

  12. Kinematografie zapomnění - zatraceně dobrá kniha o počátku filmové normalizace
    Filmy14. 12. 2011
    Kinematografie zapomnění - zatraceně dobrá kniha o počátku filmové normalizace

    O nejúspěšnějším období české kinematografie už vzniklo bezpočet knih. Pojmy jako Nová vlna a Zlatá šedesátá se skloňují všude a ve všech pádech, kousnout do kyselého jablka jménem Normalizace se ale zatím nikomu moc nechtělo. Udělal to až Štěpán Hulík knihou Kinematografie zapomnění, která právě vychází péčí nakladatelství Academia. A je to mimořádně vydařené a zajímavé čtení!

  13. Soukromý vesmír Heleny Třeštíkové aneb Česká rodina 1974-2011
    Filmy13. 12. 2011
    Soukromý vesmír Heleny Třeštíkové aneb Česká rodina 1974-2011

    Byly to vůbec její první krůčky ve světě profesionálního filmu - patnáctiminutový snímek Zázrak na téma Jak ženu mění mateřství. Ale když jste u porodu malého človíčka, logicky vás zajímá, co s ním bude dál. Režisérka Helena Třeštíková se pustila do svého vůbec prvního časosběrného dokumentu a 37 let sledovala nejen život Honzy Kettnera, jeho rodičů a mladších sester, ale i osudy Karla Gotta a nové kapitoly v historii dobývání kosmu. Výsledkem se stal celovečerní snímek Soukromý vesmír.

  14. Zemřel Martin Šprinc, dobrá duše (nejen) Českého lva
    Filmy13. 12. 2011
    Zemřel Martin Šprinc, dobrá duše (nejen) Českého lva

    V neděli 11. prosince 2011 zemřel po dlouhé těžké nemoci mnohaletý výkonný tajemník České filmové a televizní akademie, produkční a dobrá duše Českého lva Martin Šprinc. Bylo mu 48 let (narozen 5.3.1963). Spolupracovníci na něj vzpomínají jako na nezištného, obětavého, trpělivého a pracovitého kolegu a především jako na skvělého člověka.

  15. Projekt 100 se od roku 2012 mění, zaměří se jen na klasiku!
    Festivaly a ceny9. 12. 2011
    Projekt 100 se od roku 2012 mění, zaměří se jen na klasiku!

    V lednu klasický americký snímek, v březnu něco z evropské klasiky, v květnu kultovní film 90. let a v červenci restaurovaná kopie legendárního českého filmu. Takový je nový jízdní řád Projektu 100. V případě roku 2012 menu zní: West Side Story, Bohémský život, Trainspotting a... zatím neznámý český film.