Martin Svoboda

Martin Svoboda

Autor
Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, přispívá do Cinepuru, Filmu a doby, Dok.Revue a A2. Jako externista prošel Aktuálně.cz a Deníkem N.

Články autora

  1. Mistr Scorsese měl přijmout půl milionu za nic. Nyní se raději vyhnul soudu
    Téma26. 3. 2024
    Mistr Scorsese měl přijmout půl milionu za nic. Nyní se raději vyhnul soudu

    Martin Scorsese patří k velikánům amerického filmu. Jak pro jeho filmy, tak pro jeho bohatou filantropickou činnost, kterou svému milovanému oboru přispívá stranou samotné produkce. Přesto, nebo možná právě proto, se nyní jednaosmdesátiletý režisér dostal do menší šlamastyky, od které si nakonec odpomohl tichým mimosoudním vyrovnáním. Měl přijmout půl milionu dolarů s příslibem pomoci začínajícímu filmaři, aniž by splnil svůj díl dohody.

  2. Je Euforie opravdu zrušená? Herci si mají hledat jinou práci, HBO se snaží uklidnit situaci
    Seriály26. 3. 2024
    Je Euforie opravdu zrušená? Herci si mají hledat jinou práci, HBO se snaží uklidnit situaci

    O Euforii (Euphoria) se občas píše jako o „kontroverzním" seriálu, což je ale poněkud nepřesné. Mohlo by to evokovat, že se odvážným způsobem zobrazuje tabuizovaná témata. Kritika ale k show Sama Levinsona míří právě naopak proto, že ji podstatná část publika považuje za příliš vyumělkovanou a povrchní. Projektu však nejde upřít, že přes všechny tyto pochybnosti strhl pozornost především mladších diváků a divaček a dal světu několik hvězd, předně Zendayu, Sydney Sweeney a Jacoba Elordiho. Nyní je však opět nejisté, že se s nimi v této sestavě ještě setkáme.

  3. Zachutnala Čechům krev? Po Stodolových se v traileru představuje Lesní vrah z Milionáře
    Filmy25. 3. 2024
    Zachutnala Čechům krev? Po Stodolových se v traileru představuje Lesní vrah z Milionáře

    Český národ miluje kriminálky a detektivky, to není žádná novinka. Zdá se ale, že k nám doráží true crime trend z Ameriky, jenž jim dává poněkud jinou, ne každému příjemnou podobu. U nás jsme stále zvyklí hlavně na žánrové seriály, v nichž je zločin spíš abstraktním rébusem na vyřešení. U takových případů se dá paradoxně snadno odreagovat, odpočinout, jedná se o celkem nevinnou zábavu. Poslední dobou ale stále častěji vidíme příklon k syrovějšímu zpracování skutečných zločinů, jež nás má znepokojit a znejistit. Vrcholem tohoto posunu se může stát Lesní vrah.

  4. Ewan McGregor s manželkou využili koordinátora intimity. Chce upozornit na jejich význam
    Téma25. 3. 2024
    Ewan McGregor s manželkou využili koordinátora intimity. Chce upozornit na jejich význam

    Koordináror intimity je jedna z nejmladších filmařských profesí. Jejím předním smyslem je vyvarovat se hrůzostrašným, dříve však romantizovaným historkám o tom, jak se herci a herečky museli potýkat s imitováním sexuálních a intimních scén, což obzvlášť u těch mladších a méně zkušených mohlo vést k traumatizujícím zážitkům. Pozice je stále ne zcela ustanovená a dočkává se kritiky z mnoha dobrých i špatných důvodů. Populární skotský herec Ewan McGregor nyní přispěl k její normalizaci, když tuto službu využil, přestože natáčel scény s vlastní manželkou.

  5. Pověstná filmová katastrofa měla pošpinit hereckou ikonu. Místo toho zabrzdila kariéru vlastní hvězdy
    Filmy24. 3. 2024
    Pověstná filmová katastrofa měla pošpinit hereckou ikonu. Místo toho zabrzdila kariéru vlastní hvězdy

    Joan Crawford se narodila před 120 lety. Z velké části právě podle této absolutní herecké ikony vznikla stereotypní představa toho, jak vypadá profesionální hollywoodská star. V tom dobrém, ale i v tom špatném. Na jednu stranu neúnavná dříčka, která se vypracovala z ničeho a každý kus své osoby věnovala kariéře. Na druhou stranu excentrická a zlomená žena se zcela nefunkčním osobním životem. Její dcera Christina vydala nedlouho po smrti Joan výbušnou knihu Mommie Dearest (Drahá maminko), která se od té doby stala maskotem všech „tell all“ biografií. Popisovala v ní předně údajně šokující počínání Crawford jako matky. Na její motivy promptně vznikl film, který se měl předvést to nejlepší, co může Hollywood nabídnout. Stal se však jedním z nejslavnějších průšvihů všech dob.

  6. Američané na Policejní akademii během 40 let zapomněli. Proč jsme ji my Češi přijali za svou?
    Téma23. 3. 2024
    Američané na Policejní akademii během 40 let zapomněli. Proč jsme ji my Češi přijali za svou?

    Na Kinoboxu občas představujeme filmy, které mají zásadní význam pro západní popkulturu a vliv na celé generace diváků, ale z toho či onoho důvodu se neuchytily u nás. Policejní akademie (Police Academy), jejíž první díl slaví 40 let, je opačný příklad. Ano, šlo o komerčně úspěšnou sérii, jak dokazuje počet dílů, jenž se zasekl na obscénní sedmičce. Dokonce vznikl kreslený seriál pro děti a později hraný pro dospělé. Nicméně se jedná o jeden z těch komerčních produktů, jež na domácí půdě časem ztratily jakoukoliv rezonanci. Proč je tomu u nás tak moc jinak?

  7. Legendární adaptace Orwellova 1984 slaví 40 let. Její výklad říká víc o nás než o čemkoliv jiném
    Filmy23. 3. 2024
    Legendární adaptace Orwellova 1984 slaví 40 let. Její výklad říká víc o nás než o čemkoliv jiném

    Čtyřicetileté výročí letos slaví kanonická adaptace Orwellova románu 1984, jenž byl sám uveden v roce 1949. Málokteré literární a posléze filmové dílo mělo ve dvacátém století takový vliv a málokteré bylo tak široce interpretováno a dezinterpretováno. Při pohledu na to, jak vzdálené jsou dnes mnohé Orwellovy výklady jeho záměru, se leckdo ptá, jestli svým ikonickým románem nadělal víc škody, nebo užitku.

  8. Režisér legendární Vrány se zříká nové adaptace. Proč se podle něj neměla nikdy natočit?
    Filmy21. 3. 2024
    Režisér legendární Vrány se zříká nové adaptace. Proč se podle něj neměla nikdy natočit?

    Vrána (The Crow) byla v roce 1994 jednou z prvních vlaštovek temných latexových akčňáků, kteroužto éru naplno zahájil Matrix o pět let později. Adaptaci kultovního „prokletého“ komiksu Jamese O'Barra si vzal na svědomí původem řecký režisér narozený v Egyptě Alex Proyas. Problémové natáčení s nejistým výsledkem provázené katastrofami bylo trefným předurčením jeho divoké kariéry. Proyas, který od katastrofálního propadáku Bohové Egypta (Gods of Egypt) nenatočil nový film, má nyní ohledně nové adaptace Vrány, natáčené mimo jiné v Praze, ledasco na srdci.

  9. Za Život Briana se Monty Pythoni dočkali obvinění z rouhačství. Dnes jde o nesmrtelnou klasiku
    Filmy21. 3. 2024
    Za Život Briana se Monty Pythoni dočkali obvinění z rouhačství. Dnes jde o nesmrtelnou klasiku

    Kultovní britské uskupení Monty Python se vrací do českých kin se svými největšími úspěchy. Život Briana (Life of Brian), jenž letos slaví 40. výročí, je trefná a především vtipná kritika stádnosti s hned několika nezapomenutelnými okamžiky. Film kdysi na jednu stranu čelil veřejnému odporu, na druhou z něj těžil ve svůj prospěch. Dnes už mají tuhle klasiku prakticky všichni rádi. Zjistěte proč.

  10. Válka plná ohně a krve začíná! Epické trailery na druhý Rod draka vás nutí vybrat si stranu
    Filmy21. 3. 2024
    Válka plná ohně a krve začíná! Epické trailery na druhý Rod draka vás nutí vybrat si stranu

    Rod draka (House of the Dragon) složil slušný reparát za zpackané finále Hry o trůny (Game of Thrones). Zatímco na první sérii jsme se dívali s nedůvěrou a podezíravostí, druhou už noví i staronoví fanoušci a fanynky vyhlížejí s nadšením. Tím nepříjemnější je, že na čerstvou várku osmi epizod jsme museli čekat celé dvě sezóny. HBO si zřejmě uvědomuje, že pokouší naši trpělivost, proto nyní vypustilo naráz hned dva řízné trailery, jež ještě víc vyhrocují konflikt občanské války Targaryenů.

  11. Nový Vetřelec se v prvním traileru vrací ke kořenům. Dostal požehnání od Scotta i Camerona
    Filmy21. 3. 2024
    Nový Vetřelec se v prvním traileru vrací ke kořenům. Dostal požehnání od Scotta i Camerona

    Vetřelec: Romulus (Alien: Romulus) vznikal původně primárně pro stream, studio 20th Century Studios je ale s výsledkem tak spokojeno, že počin nakonec vysílá do kin. To zní jako dobrá zpráva vzhledem k tomu, do jak slepé uličky dostal sérii samotný Ridley Scott, jehož prequely Prometheus a Covenant nedokázaly nalákat dostatek publika ani jednoznačně přesvědčit kritickou obec. První velmi krátká upoutávka slibuje komorní akci připomínající úplné začátky série.

  12. Chalamet se představuje jako legendární zpěvák. Na první fotce stále nenašel důvod změnit účes
    Filmy20. 3. 2024
    Chalamet se představuje jako legendární zpěvák. Na první fotce stále nenašel důvod změnit účes

    Bob Dylan je jistě jedním z nejikoničtějších hudebníků 20. století. Podařilo se mu skloubit široký záběr a umělecký statut jako málokomu a respektuje ho prakticky každý napříč žánry a přístupy. Stal se dokonce držitelem Nobelovy ceny za literaturu, což přeci jen zdvihlo pár obočí. Není tedy překvapivé, že Hollywood nemá mnoho trpělivosti a několik jeho životopisů už nám stihl nabídnout. Ten nastávající se pyšní účastí největší současné herecké hvězdy.

  13. Furiosa šlape na pedál. Nadupaný trailer ze světa Šíleného Maxe bere dech úchvatnými záběry
    Filmy20. 3. 2024
    Furiosa šlape na pedál. Nadupaný trailer ze světa Šíleného Maxe bere dech úchvatnými záběry

    Devětasedmdesátiletý australský svéráz George Miller servíruje další z řetězu utržený trailer na prequel Šíleného Maxe: Zběsilé cesty (Mad Max: Fury Road), jež se před devíti lety stala prakticky přes noc nečekanou moderní klasikou akčního žánru. Laťka pro novinku Furiosa: Sága Šíleného Maxe (Furiosa: A Mad Max Saga) je tedy proklatě vysoko a z toho, co jsme zatím viděli, nemáme mnoho důvodů o výsledku pochybovat.

  14. Lesbická extravaganza bratra Coena Panenky na útěku vás připraví o zbytek zdravého rozumu
    Recenze19. 3. 2024
    Lesbická extravaganza bratra Coena Panenky na útěku vás připraví o zbytek zdravého rozumu

    „Tak už víme, od koho přichází kouzlo bratrů Coenů. A není to Ethan,“ zaznívá ve škodolibých reakcích na první samostatný film poloviny ikonického filmařského dua. Kritická obec po něm zůstala rozpolcená a širší veřejnost spíše odmítavá. Co však tyto hlasy většinou neberou v potaz, je skutečnost, že Panenky na útěku (Drive-Away Dolls) jsou film specificky zkonstruovaný právě proto, aby nenaplňoval očekávání vysokého uměleckého díla, ale byl ztřeštěným a zcela z řetězu utrženým excesem.

  15. Svérázný režisér Pátého elementu a Leona slaví 65. Naučil nás užívat si ryzí filmové zábavy
    Téma18. 3. 2024
    Svérázný režisér Pátého elementu a Leona slaví 65. Naučil nás užívat si ryzí filmové zábavy

    Luc Besson se nikdy příliš netrápil požadavky na to, jak má vypadat správný film, aby byl označen za umění. Jeho filmy jsou často skvěle natočené a zahrané, najdeme v nich i pořádný kus nápaditosti, prioritou je ale vždy čistá explozivní zábava. Tento filmař vykrádá vše, co se mu namane. Bere si ze světa okolo sebe, co ho baví, a vrací to zpět ve formě hyperaktivní pastiše. Dnes Besson slaví 65 let, během nichž nás učil, že sebe ani film nemáme brát tak vážně a kinematografii si máme především užít.