Martin Svoboda

Martin Svoboda

Autor
Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, přispívá do Cinepuru, Filmu a doby, Dok.Revue a A2. Jako externista prošel Aktuálně.cz a Deníkem N.

Články autora

  1. Když už Ivetu Bartošovou ždímat, tak takhle. Málo mě znáš je povedeným doplňkem k seriálovému hitu
    Recenze7. 4. 2024
    Když už Ivetu Bartošovou ždímat, tak takhle. Málo mě znáš je povedeným doplňkem k seriálovému hitu

    Třídílný dokument Málo mě znáš je ode dneška k vidění na Voyo. Příběh života Ivety Bartošové pod vedením Michala Samira tato platforma pokrývá i v opulentní melodramatické podobě, která se pomalu chystá do finále. Zároveň však dostal prostor režisér Tomáš Klein, aby se na tento kus historie české popmusic podíval z jiného, spíš informativního než emocionálního úhlu pohledu. Možná se to zdá jako ždímání látky, výsledek, jehož celkové délka se pohybuje okolo rozumně dlouhého celovečerního filmu, se ale umí obhájit.

  2. Poslední Indiana Jones se zařadil mezi největší propadáky historie. Disney přišel o miliardy
    Filmy5. 4. 2024
    Poslední Indiana Jones se zařadil mezi největší propadáky historie. Disney přišel o miliardy

    Dobyvatelé ztracené archy (Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark), retrospektivně známí jako první Indiana Jones, se kromě Poslední křížové výpravy (Indiana Jones and the Last Crusade) nedočkali jednoznačně přijatého pokračování. Chrám zkázy (Indiana Jones and the Temple of Doom) byl v době premiéry považován za nejslabšího Spielberga (a na co proboha myslel ohledně toho agresivního orientalismu?), Království křišťálové lebky (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull) nešlo přijít na jméno kvůli syslům, atomové ledničce a ošklivým trikům a Nástroj osudu (Indiana Jones and the Dial of Destiny)… ten v první řadě nikdo neviděl.

  3. Heath Ledger by dnes slavil 45. narozeniny. Jeho Joker posunul potenciál komiksovek
    Téma4. 4. 2024
    Heath Ledger by dnes slavil 45. narozeniny. Jeho Joker posunul potenciál komiksovek

    Nové století už příliš nepřeje vzniku skutečných hereckých ikon. Hvězdy jsou díky sociálním médiím moc blízko a v důsledku roztříštěnosti popkultury do mnoha nepropojených platforem a subkultur je těžké stát se osobností, kterou zná, identifikuje a obdivuje prakticky každý napříč společností. Heath Ledger takovou osobností je, byť k tomu bohužel potřeboval tragédii.

  4. Opičí muž je spíš sympatický než dobrý film. Talentovaný herec si v něm přesvědčivě vybíjí agresi
    Recenze4. 4. 2024
    Opičí muž je spíš sympatický než dobrý film. Talentovaný herec si v něm přesvědčivě vybíjí agresi

    Opičí muž (Monkey Man) je jedním z těch filmů, které žijí ze svých příběhů. Ne těch vyprávěných uvnitř snímku, ale vně. Britský herec Dev Patel byl vždycky v první řadě sympaťák. Vsázel na to ve své debutové roli v kultovním seriálu Skins (v původní britské verzi, nikoliv v americkém remaku) a jeho průlomovém zářezu v oscarovém Milionáři z chatrče (Slumdog Millionaire). Následné roky si pomalu budoval pozici, i když mu vždy překážel ten smutný fakt, že pro herce s indickými kořeny jsou v anglo-americkém prostoru k dispozici v drtivé většině jen vedlejší role. Přesto se mu občas podařilo vynořit, naposledy v Zeleném rytíři (The Green Knight), kde hrál mírně provokativně proti typu protagonistu ve variaci na artušovskou legendu. Nyní přichází jeho troufalý pokus stát se akční hvězdou.

  5. Marlon Brando se narodil před 100 lety. Génius, rebel i podivín platí stále za hereckého boha
    Téma3. 4. 2024
    Marlon Brando se narodil před 100 lety. Génius, rebel i podivín platí stále za hereckého boha

    Marlon Brando. Někdo by řekl největší americký herec všech dob. I ten, kdo by se držel víc zkrátka, by ho stěží mohl opomenout jako klíčovou figuru při definování moderního herectví. Průkopník Stanislavského metody, komplikovaný bouřlivák a politický aktivista se nikdy nenechal zkrotit. Byl to rebel? Výstřední podivín? Ješitný excentrik? Jeho neuchopitelnost nakonec jen přispěla k jeho mýtu. Narodil se před 100 lety.

  6. Čtyřhodinový Scottův Napoleon je stále v nedohlednu. Trápí to ale někoho?
    Filmy2. 4. 2024
    Čtyřhodinový Scottův Napoleon je stále v nedohlednu. Trápí to ale někoho?

    Ikonický režisér Ridley Scott má několik svých excentričností, jak se u šestaosmdesátiletého umělce jistě sluší. Je to například známý bručoun, který nejde pro ostré slovo daleko a už se příliš nestará, jestli si tím pod sebou podřeže nějakou tu větev. A jeho další libůstkou je pak spoléhat na režisérské střihy svých filmů, které konečně dodají „tu pravou“ uměleckou vizi. Když se do kin chystal Napoleon, od počátku se mluvilo o tom, že jde jen o hodně dlouhý trailer na čtyřhodinovou verzi, kterou uvede streamovací služba Apple TV+. Inu… Od premiéry tomu za chvíli bude půl roku, kinosestřih se začátkem března objevil na streamu… Kde je tedy konec slíbené čtyřhodinovce?

  7. Kristen Stewart by Edwardovi ze Stmívání dala kopačky. Marvel je pro ni noční můrou
    Téma2. 4. 2024
    Kristen Stewart by Edwardovi ze Stmívání dala kopačky. Marvel je pro ni noční můrou

    Přestože se mělo za to, že Stmívání (Twilight) musí zákonitě zničit kariéru všem zúčastněným, tyto předpoklady se nepotvrdily. Jak z Roberta Pattinsona, tak Kristen Stewart se stali žádaní herci, kteří si mohou role vybírat. i když každý z nich má velmi rozdílné preference. Zatímco Robert naskočil do komiksového vlaku, Stewart má jiné představy.

  8. Steven Spielberg pěje ódy na druhou Dunu. „Jedna z nejlepších sci-fi, co jsem viděl," tvrdí
    Filmy1. 4. 2024
    Steven Spielberg pěje ódy na druhou Dunu. „Jedna z nejlepších sci-fi, co jsem viděl," tvrdí

    Steven Spielberg patří mezi největší velikány amerického filmového průmyslu. Nejde však jen o to, že natočil spoustu povedených filmů. Jeho působení tvarovalo samotné prostředí Hollywoodu. Byl to on, kdo v dobrém a zlém odlil formy, které američtí filmaři používají dodnes. Jeho pochvala pro druhou Dunu (Dune: Part Two) tedy není jen osobním názorem jednoho člověka, ale pomyslným požehnáním od personifikace celého oboru.

  9. Matrix slaví čtvrt století. Akční nářez, který svým filozofováním zamotal hlavy celé generaci
    Téma31. 3. 2024
    Matrix slaví čtvrt století. Akční nářez, který svým filozofováním zamotal hlavy celé generaci

    Je tomu přesně čtvrt století od premiéry filmu, který uvedl lidstvo do jednadvacátého století. Matrix patří k těm titulům, jež dokonale pochopily náladu své doby a daly celé jedné generaci dílo, které vystihovalo její vkus a cítění jako máloco. Jednak šlo o dechberoucí akční podívanou využívající potenciál digitálních technologií v dosud nevídaném měřítku, jednak také o dílo, které z patnáctiletých kluků udělalo filozofy. Součástí univerzální síly Matrixu je, že si ho každý vykládá po svém a přerostl dokonce i záměr svých tvůrkyň. Čím je tedy Matrix dnes a čím byl před 25 lety?

  10. Terence Hill slaví 85. Před kamerami strávil celý život a našel díky nim i nejlepšího kamaráda
    Téma29. 3. 2024
    Terence Hill slaví 85. Před kamerami strávil celý život a našel díky nim i nejlepšího kamaráda

    Italský národní poklad Terence Hill slaví 85 let. O téměř deset let přežil svého staršího kamaráda Buda Spencera, s nímž natočil 18 filmů a utvořil jednu z nejpopulárnějších dvojic kinematografie. Krom westernů a akčních komedií z 60. a 70. let má ale na kontě i spoustu dalších titulů, jimiž zaplnil svou pestrou kariéru.

  11. Godzilla a Kong bez zábran. Místo japonské citlivosti tu máme hrdý hollywoodský spektákl
    Recenze28. 3. 2024
    Godzilla a Kong bez zábran. Místo japonské citlivosti tu máme hrdý hollywoodský spektákl

    V prvních pár minutách filmu Godzilla x Kong: Nové impérium (Godzilla x Kong: The New Empire) vidíme japonského megaještěra probudit se v Koloseu, kde spokojeně podřimoval od konce minulého dílu. Okamžitě se brutálně porube s kajdžu, zlikviduje půlku města a druhou půlku pokryje vrstvou křiklavé zelené krve, díky jejíž fantaskní barvě si snímek může zachovat nízkou věkovou přístupnost. Tomuhle se říká statement. Kdo po téhle scéně zůstane, si rozhodně nebude moct stěžovat na to, že film je přeplácaná blbost.

  12. Elliot Page se vrací před kameru. Ve svém comebacku prý exceluje, jedna věc mu ale láme vaz
    Filmy28. 3. 2024
    Elliot Page se vrací před kameru. Ve svém comebacku prý exceluje, jedna věc mu ale láme vaz

    Elliot Page se z osobních a zdravotních důvodů v posledních více než pěti letech před kamerou zdržoval minimálně – většinu jeho veřejného působení si nárokovala Umbrella Academy, kterou nechtěl nechat na holičkách vzhledem k tomu, že ztvárňuje jednu z hlavních postav. Nyní je ale připravený na comeback a festivaly začíná obcházet jeho indie drama Close to You. Podle prvních reakcí v něm herecky exceluje, i když se různí názory na to, jak moc je to filmu platné.

  13. Oscarový Cillian Murphy si vybral další film. Půjde ve stopách svého největšího úspěchu
    Filmy28. 3. 2024
    Oscarový Cillian Murphy si vybral další film. Půjde ve stopách svého největšího úspěchu

    Cillian Murphy byl vždy považován za talentovaného herce, navíc se skvělým čuchem pro role. Zatím ale nepatřil mezi ty megastar, jejichž účast promění každý projekt automaticky v áčkovou podívanou. To se nyní po jeho vítězství Oscara za Oppenheimera mění. Jeho aktuálně zvolená role navíc svým způsobem naváže na oceňovaný film.

  14. Dveře z Titaniku, co stály Jacka život, byly vydraženy. V aukci porazily i Indyho bič
    Filmy27. 3. 2024
    Dveře z Titaniku, co stály Jacka život, byly vydraženy. V aukci porazily i Indyho bič

    Některé nezodpovězené otázky kinematografie pálí publikum dnes stejně jako v době premiéry. Zastaví se káča na konci Počátku (Inception)? Co je v kufříku v Pulp Fiction? A v neposlední řadě: Mohl se Jack zachránit na těch pitomých dveřích, kdyby se s Rose jen trochu snažili? Odpověď různými více či méně důvěryhodnými experimenty hledal sám režisér Titaniku James Cameron, ale i řada jiných vědátorů s příliš velkým množstvím volného času. A nyní se k nim bude moct připojit kdokoliv, kdo si ikonickou rekvizitu za enormní částku koupil.

  15. Jak moc bude druhý Joker muzikál? Podržte si klobouky, filmaři se neplánují držet zkrátka!
    Filmy26. 3. 2024
    Jak moc bude druhý Joker muzikál? Podržte si klobouky, filmaři se neplánují držet zkrátka!

    Už od chvíle, co se Todd Phillips pochlubil, že druhý Joker (Joker: Folie à Deux) bude muzikál, jsme začali spekulovat o tom „jak moc“. Veřejnost jaksi automaticky došla k závěru, že to bude jen velmi symbolické načuchnutí k žánru, kdy se dočkáme pár izolovaných halucinačních vystoupení. Část publika, která nemá muzikály ráda, se k tomu upínala jako ke spáse. A část publika, co muzikály miluje, nevěřila, že by měl Phillips odvahu nabídnout plnohodnotný žánrový zářez.  Podle aktuálních informací se však zdá, že Phillips to myslí vážně.