Věra Míšková - Právo

Autor

Články autora

  1. Téma2. 7. 2010
    Režisér festivalových znělek Ivan Zachariáš točí malé filmy s velkými lidmi

    Již třetím rokem budou každé představení karlovarského festivalu uvádět znělky, jejichž hrdiny jsou Cena za mimořádný umělecký přínos světovému filmu a její laureát(letošní novinkou je znělka s Johnem Malkovichem). Vymýšlí a natáčí je jeden z nejslavnějších světových reklamních režisérů Ivan Zachariáš.

  2. Téma12. 6. 2010
    Novoměstský hrnec smíchu otevřou Zabijáci doktorky Kalendové

    Předpremiérou nového filmu režiséra Zdeňka Zelenky Zabijáci doktorky Kalendové s Jiřinou Bohdalovou v titulní roli začne v sobotu večer v Novém Městě nad Metují 32. ročník Festivalu české filmové a televizní komedie.

  3. Téma1. 6. 2010
    Do lesa žádná roztomilost nepatří, říká režisér Jan Svěrák

    Když dostal v roce 1989 studentského Oscara za Ropáky, pasovalo to tehdy čtyřiadvacetiletého Jana Svěráka na úspěšného mladého muže. Ta nálepka mu vydržela přes Oscara za Kolju i spoustu dalších cen. Začal jít do let, ale neopustilo ho štěstí, talent ani táta. Ten dokonce navzdory tomu, že mu jeho usměvavý a zdvořilý syn hodil scénář Vratných lahví napoprvé na hlavu. V novém filmu Kuky se vrací, který bude v Karlových Varech v hlavní soutěži, se sešli zase a z třetí generace Svěráků přibrali nejmladšího Ondřeje.

  4. Téma8. 5. 2010
    Chystá se film inspirovaný postavami dřívějšího pražského drogového podsvětí

    V pražské Galerii Carpe Diem se před pár dny sešla pozoruhodná partička: Pavel, někdejší feťák a jeden z prvních výrobců pervitinu u nás, dnes terapeut v Bohnicích; Fífa, bývalý polda se specializací na drogy, dnes barman v Carpe Diem; Dan Horyna, frontman skupiny Vitacit, dnes rovněž terapeut. A filmaři v čele s režisérem Tomášem Řehořkem, kteří o nich a jejich osudu natáčejí film.

  5. Téma8. 4. 2010
    Do kin přichází Vojnárův projekt Cinematerapie

    Arteterapie je léčebný postup, který využívá umělecký projev pacienta jako prostředek k pozitivnímu ovlivnění jeho psychiky. Z tohoto hlediska je název filmu režiséra Ivana Vojnára Cinematerapie nepřesný, protože jeho aktéři filmové dílo nevytvořili. Přesnější pro označení projektu je tedy psychoterapeutický rozhovor, zaznamenaný na filmový pás.

  6. Téma13. 3. 2010
    Zdeněk Troška: Nechci točit filmy pro "kino osamělého diváka"

    Na komedii Doktor od Jezera hrochů, kterou natočil podle předlohy Miloslava Švandrlíka režisér Zdeněk Troška, přišlo za první týden (od 25. února do 3. března) 77 502 diváků. To je třetí místo (za Tmavomodrým světem a Pupendem) v premiérové návštěvnosti českých filmů.

  7. Téma7. 3. 2010
    Příští Najbrtův film bude ze současnosti

    Režisér Marek Najbrt získal v sobotu Českého lva za film Protektor. Snímek vyhrál šest kategorií včetně té hlavní - nejlepší film roku.

  8. Téma15. 2. 2010
    Režisér Jan Hřebejk na Berlinale: Nerad podléhám euforii

    Film Kawasakiho růže měl u publika i kritiků výtečný ohlas a dlouhý potlesk už při své prvním promítání v nesoutěžní Panoramě, celkem z šesti festivalových projekcí. "Samozřejmě je nesmírně příjemné, že se film na takový festival dostal a hrál se na zahájení tak prestižní sekce. Já se ale snažím nikdy moc nepodléhat euforii, spíš mám potřebu ty pocity vyrovnat," řekl Jan Hřebejk režisér Kawasakiho růže.