Věra Míšková - Právo

Autor

Články autora

  1. Autopohádky - příběhy, které spojuje řev i duše motorů
    Téma17. 3. 2011
    Autopohádky - příběhy, které spojuje řev i duše motorů

    Celovečerní povídkové animované Autopohádky jsou filmovou novinkou českých tvůrců, ale rozhodně nejsou neznámé.

  2. Berlinale tleskalo česko-slovenskému filmu Dům
    Téma15. 2. 2011
    Berlinale tleskalo česko-slovenskému filmu Dům

    Scénář Domu autorky a režisérky Zuzany Liové dostal v roce 2003 Cenu Tibora Vichty, o čtyři roky později prestižní ocenění v Cannes a teď má film světovou premiéru na Berlinale. Liová poskytla v Berlíně rozhovor Právu.

  3. Do kin přichází film Nickyho rodina
    Téma3. 2. 2011
    Do kin přichází film Nickyho rodina

    O příběhu 669 českých a slovenských, převážně židovských dětí, které anglický obchodník Nicolas Winton odvezl před nacisty z Prahy do Anglie a zachránil jim životy, se 50 let nevědělo. Dnes 101letý Winton ho nazývá jen „epizodou“.

  4. Jak se točil film Muži v naději s Jiřím Macháčkem v hlavní roli
    Téma29. 1. 2011
    Jak se točil film Muži v naději s Jiřím Macháčkem v hlavní roli

    V centru Prahy, v donedávna luxusní, dnes zavřené restauraci, se jednoho lednového dne proháněl herec Jiří Macháček v kuchařské zástěře a s vařečkou v ruce. „Rád bych uměl vařit tak dobře jako postava, kterou hraji,“ povzdechl si a vzápětí dodal: „Bohužel tímto talentem nevládnu tak dobře, jako pan režisér Vejdělek, který se – jak víme – s vařečkou v ruce narodil, zatímco já – jak to tak sleduji – s vařečkou v ruce zemřu.“

  5. Jan Hřebejk, Nevinnost a básně Ani Geislerové
    Téma16. 1. 2011
    Jan Hřebejk, Nevinnost a básně Ani Geislerové

    Desátý společný film Petra Jarchovského a Jana Hřebejka se jmenuje Nevinnost a do hlavní role lékaře, obviněného ze zneužití nezletilé pacientky, obsadil režisér Ondřeje Vetchého. Širší rodinu mu vytvořili Zita Morávková (manželka), Hynek Čermák (její bývalý muž), Aňa Geislerová (její sestra), Luděk Munzar (její otec).

  6. Český filmový rok zahájí Hřebejkova Nevinnost
    Téma5. 1. 2011
    Český filmový rok zahájí Hřebejkova Nevinnost

    Už letmý pohled do plánu premiér slibuje, že pokud jde o domácí tvorbu, jsou tu filmy, které k návštěvě kina vybízejí. Ze zahraničí má dorazit i pár očekávaných hitů. Hned první česká premiéra Nevinnost určitě za lístek stojí.

  7. Filmový rok 2010: kritici versus diváci
    Téma29. 12. 2010
    Filmový rok 2010: kritici versus diváci

    Letošní rok přinesl jak vážné filmy leckdy s návraty do minulosti, tak komedie. Nechyběla pohádka a do kin se dostalo 13 dokumentů. Sezóna začala Pouty Radima Špačka, která se vracejí do let normalizace stejně jako novinka Ondřeje Trojana Občanský průkaz. A v době 2. světové války se odehrává velmi solidní Habermannův mlýn Juraje Herze.

  8. Jiří Vejdělek dává mužům naději v nově připravovaném filmu
    Téma14. 12. 2010
    Jiří Vejdělek dává mužům naději v nově připravovaném filmu

    Po Ženách v pokušení, které jsou divácky nejúspěšnějším filmem tohoto roku, se scenárista a režisér Jiří Vejdělek vydává do světa opačného pohlaví. Začíná natáčet komedii Muži v naději s Jiřím Macháčkem a Bolkem Polívkou v hlavních rolích.

  9. Necenzurované vzpomínky Pavla Melounka
    Téma8. 12. 2010
    Necenzurované vzpomínky Pavla Melounka

    Dva dny před svou náhlou smrtí dopsal Pavel Melounek knihu Necenzurovaná zpráva o českém filmu. Tři měsíce poté mu ji pokřtili režiséři Vladimír Drha a Zdeněk Troška s Melounkovým společníkem Davidem Prudkým. Knihu, kterou vydalo nakladatelství Artes Liberales, s nimi v pondělí večer přivítali další kamarádi a spolupracovníci.

  10. Sestřih seriálu Taková normální rodinka jde do kin
    Téma30. 11. 2010
    Sestřih seriálu Taková normální rodinka jde do kin

    Jeden z nejpopulárnějších českých seriálů, legendární Taková normální rodinka Fan Vavřincové, bude mít volné pokračování. Jmenuje se Rodinka, režisérem je Dušan Klein a producent Miloslav Šmídmajer se rozhodl dopřát ho nejprve divákům v kinech formou sestřihu.

  11. Jan Švankmajer animoval psychoanalýzu
    Téma23. 10. 2010
    Jan Švankmajer animoval psychoanalýzu

    Nový film Jana Švankmajera Přežít svůj život kombinuje hrané scény s animací, jakou už hned tak v kinech neuvidíme: „Je to papírkový film. Počítač sloužil jen k archivaci snímků, které jsme pořídili digitálním fotoaparátem a pak je pod sklem jako klasické papírkové večerníčky animovali,“ říká světoznámý scenárista, výtvarník a režisér.

  12. Téma30. 9. 2010
    Vladana Terčová: Písek je město studentů a filmu

    "O Písku se říká, že je to město studentů. Jsou zde tři umělecké školy a řada středních a vysokých škol – tedy dobrý návštěvnický potenciál pro studentský festival, navíc s řadou z nich spolupracujeme i na přípravách. Město Písek se nás snaží podporovat například tím, že uděluje hlavní cenu Václava Kršky," řekla v rozhovoru pro Právo Vladana Terčová, která řídí Mezinárodní festival studentských filmů.

  13. Téma18. 9. 2010
    Režisér Tomáš Bařina: Román pro muže pobaví ženy

    Nový český film Román pro muže vstoupí příští týden do kin s ambicemi oslovit velké množství diváků: napsal ho momentálně nejčtenější spisovatel Michal Viewegh a natočil režisér Tomáš Bařina, jehož komedie Bobule byla velkým diváckým hitem.

  14. Téma5. 9. 2010
    Jak se točí film Lidice

    Na odlehlé polní cestě na dohled od obce Chcebuz se jednoho větrného srpnového dne vrátil čas o více než půlstoletí zpátky: režisér Petr Nikolaev tu natáčel Lidice, film, jenž se vrací k tragédii, která nebyla a nesmí být zapomenuta.

  15. Téma30. 8. 2010
    Čeští filmaři u zrodu evropského seriálu Borgia

    Čeští filmaři se budou od října podílet na natáčení velkého mezinárodního filmového projektu, seriálu, jehož konečný název je Borgia.