Volha

69%
Volha
Egocentrik Standa Pekárek má o svém životě zcela jasnou představu. V budoucnosti chce být řidičem volhy, vozit Goťáka a jezdit pro redakci humoru a lidové zábavy. Pro splnění těchto snů je ochotný udělat téměř cokoli. Své drobné triky a podvody dovádí k dokonalosti a je jedno jestli mu jde o to podvést manželku, ukrást si benzín navíc nebo zfalšovat najeté kilometry. Není divu, že se nakonec stane agentem StB s krycím jménem Volha, který bez jakýchkoli výčitek a zábran donáší a všechny kolem sebe.



Režie:

Recenze: Volha

Kinobox.cz
75%

Když už je nutné vracet se do dob komunismu, tak právě takto. Volha je úžasná studie normalizačního Švejka, který nemyslí na nic než na sebe a který je kvůli koupi nového auta schopný ničit životy. Standa Pekárek je jednou z nejodpornějších postav, s jakou jsme měli možnost se v české tvorbě setkat. Jako by přišel přímo z kolektivních nočních můr celého českého národa.

Kinobox.cz
70%

Úvod do ambiciózní minisérie představí netradičního titulního „hrdinu“, zmar a pokus o únik v začátcích normalizace. Volha nehodnotí, nepřikrášluje, konstatuje. Uvidíme, jak se rozjede v dalších dílech.


Klajnik
Klajnik
8 621 bodů
4
Je to fajn minisérie, ale na můj vkus stále poměrně slabé. V pubertě bych to ocenil více, protože jsem měl slabé ponětí o tom, jak totalita vypadá, což by mi seriál Volha mohl dobře nastínit. Učitelé by se toho mohli chytnou a využít náměty k výuce, jež Česká televize k seriálu poskytla. Nyní už to pro mě ale příliš obohacující nebylo a dramaticky mě to rovněž příliš nezaujalo. Snad nejzajímavějším aspektem filmu je jeho protagonista, Standa Pekárek: Tato postava je velmi zajímavé, protože v sobě kombinuje jistou švejkovské manýry, ale zároveň zůstává velmi opovrženíhodnou. Švejk přeci stavěl celou tu systémovou absurditu na odiv, jenže Standa Pekárek s tím systémem kolaboruje a ještě je tak blbej, že si ani pořádně neuvědomuje, na čem se podílí. Všechno nese s takovou švejkovskou rozverností, která nám může být i sympatická. Standa si totiž z ničeho nedělá velkou hlavu, je pozitivně naladěn, nosí s sebou zásobu blbých fórů, nad nikoho se nepovyšuje a je prostě v pohodě. Líbilo se mi, jak Kamil Fila vytáhl pro srovnání Frajera Luka, kterého rovněž velmi definuje jeho pohodářství, nadhled a klid. Pekárek na první pohled působí jako fajn týpek. Ve skutečnosti ale obyčejnej kretén. Buran nízkých morálních standardů, krátkozraký naiva a pokrytec. Jakožto člověka sebestředného ho zajímá hlavně jeho vlastní komfort. Vždyť on toho od života ani moc nechce. Stačí mu jezdit s volhou pro televizi, jenže je pro to ochotný klidně i práskat a ničit lidem životy. On sám si to ale pořádně ani neuvědomuje - takovej je to debil a takových byla naše země jistě plná. U jiných zas hrála roli závist a zášť - Takto pojatá postava by však byla méně divácky interesantní. Závěrem ještě musím reagovat na kritiku vulgárnosti celého projektu: Víte, pokud chceme pojímat něco negativního, pokleslého nebo opovrženíhodného, tak musíme být pravdivý a pokud si někdo myslí, že se tehdejší socialistická bída nesla ruku v ruce se slušností, tak to má velmi zkreslené a nebo jen blbě kecá. Standa Pekárek sice v každé větě utrousí to svoje "voe", ale myslím, že to odpovídá slovníku takového vocasa. Já bych vlastně ocenil, kdyby byl seriál ještě vulgárnější a špinavější. Ta retro stylizace má nejspíš činit projekt snesitelnějším pro mainstreamové diváky, ale já to neoceňuji. Líbilo by se mi, kdyby mě seriál ještě víc vtáhl do toho hnusu a lidské zkaženosti. Některé vedlejší herecké výkony ale nebyly zrovna nejpřesvědčivější a příběhově to taky není úplně nejsilnější. Tím se ale jen znovu dostávám k tomu, že to dosti stojí na svém protagonistovi.
avenis
avenis
8 166 bodů
10
Konečně něco, co má opravdovou hodnotu. Velmi dobře napsaná a natočená sonda do let 1971 - 1989 o tom, jak to tehdy bylo. Chvílemi pohlazení po mé duši, chvílemi sevření srdce, protože jsem se vrátila v čase. Tým odvedl perfektní vizuelní práci a tentokrát nemám vůbec žádných výhrad k něčemu neautentickému. Snad jedné věci jsem si všimla. Nejsem si jistá, že už tenkrát byly bílé fixy... ale to propojení autentických a neautentických záběrů je mistrovské. Kryštof Hádek výborným způsobem předvádí hned několik osobnostních rysů a způsobů života lidí té doby. Jeho přežívání v masce naivního hlupáčka, který umí brilantně využívat situace ve svůj prospěch se kombinuje s neuvěřitelným sexuálním apetitem, kšeftařením a sobeckou bezohledností. Taky reprezentuje jednoho z členů "Klubu socialistických známostí", což je něco, co fungovalo znamenitě. Dokonalost prožitku završuje výběr dobových melodií a všudypřítomné cigarety.
lukas
lukas
1 523 bodů
7
Úvod do ambiciózní minisérie představí netradičního titulního „hrdinu“, zmar a pokus o únik v začátcích normalizace. Volha nehodnotí, nepřikrášluje, konstatuje. Uvidíme, jak se rozjede v dalších dílech.


Dodatečné informace

Původní název:
Volha (více)
  • Česká republika Volha
Premiéra v ČR:
3. 4. 2023
Distributor:
Česká televize
Země původu:
Česká republika

Podobné


Půjčení nebo nákup