Volha

70%

Zajímavosti 6

  • Hospoda U Klokoně i všechny bytové interiéry byly postaveny v ateliérech České televize. Jinak se však natáčelo asi ve sto padesáti lokacích. Například některé záběry z Prahy filmaři pořídili ve Slaném.
  • Jenom pro Kryštofa Hádka maskéři vytvořili tři paruky. Výroba jedné trvala zhruba sto padesát hodin. Celkově bylo vyhotoveno třicet kotlet, sedm paruk, dvacet knírů, dva plnovousy a dvě brady. Pro menší role a komparzisty pak dalších asi sto dvacet masek. A podobné to bylo i s dobovými vozy, kterých bylo potřeba více než sto. S kostýmy pomohli i lidé, protože pro minisérii Volha probíhal výkup dobového oblečení. Sešlo se ho tolik, že vyšlo zhruba na pět set kostýmů. Celkově jich bylo použito asi dva a půl tisíce. A občas přispěli samotní herci, například Stanislav Majer hrál v seriálu v bundě po svém otci.
  • Otmar Brancuzský se premiéry nedožil. V seriálu Volha si zahrál svou poslední roli.
  • Aňa Geislerová v přípravě na svoji roli zašla tak daleko, že si ve spolupráci s maskéry nechala vyrobit umělé zuby a několik měsíců před začátkem natáčení si je nasazovala, aby se v nich naučila srozumitelně vyslovovat a zvykla si na ně. Dokonce v nich chodila i mezi lidi po pražských ulicích.
  • „Ten příběh je fikce. Říkáme, že je to minisérie podle zaručeně skutečných událostí. Slovo zaručeně má divákům naznačit, že to nemyslíme až tak doslova. Paradoxně to, co se bude v ději jevit jako největší pitomost, je pravdivé. Třeba kontroly u vstupu do Československé televize, zdali nosí ženy do práce podprsenku. Už v románu je ale hodně fabulace, která ovšem staví na reálných základech. Hlavní postava Volhy, řidič Standa Pekárek, má předobraz ve třech šoférech, které během své kariéry v Československé televizi Karel Hynie poznal. Tři charaktery zkrátka zkomprimoval do jednoho. Podobné je to i s dalšími postavami,“ uvedl na adresu svého nového projektu producent Josef Viewegh.
  • Pětidílná minisérie Volha je adaptací stejnojmenného románu Karla Hynie