Wonka

78%
Wonka
Pohádkový příběh o tom, jak se z neznámého vynálezce Willyho stal světoznámý výrobce čokolády Wonka. Mladý výstřední čokolatiér Willy Wonka (Timothée Chalamet) přichází do města, aby si mohl otevřít svůj vlastní obchod s čokoládou a proměnit tak všechny své fantastické nápady ve skutečnost. Má to ale háček. Město totiž ovládá kartel čokoládových obchodníků, kteří rozhodně nehodlají trpět nového konkurenta vedle sebe a jsou ochotni udělat vše pro to, aby nepřišli o výdělky z předražených cukrovinek…



Recenze: Wonka

Kinobox.cz
95%

Film samotný je vyloženě autotematický – vypráví o zhmotňování slov a myšlenek, převádění fantazií v realitu a obohacování reality o fantazijní rozlet. V žádné scéně však snímek není primitivně mravokárný nebo tezovitý, vždy je především lehkonoze zábavný. Je téměř jisté, že i z něj bude dlouhodobá nestárnoucí klasika a stálice vánočních televizních obrazovek. Rozhodně však stojí za to vidět ho nejprve v kinech.

Kinobox.cz
90%

Kouzelně optimistický muzikál o tom, jak nutné je jít za svými sny. Film Paula Kinga je na povrchu hrdě naivní, pozitivní a dojemný. Ukazuje svět, jaký by měl být a o jaký máme usilovat. Nejde vypíchnout jedinou scénu či myšlenku, protože celý film je ve svých necelých dvou hodinách každým okamžikem stejně „krásný“. Jiné slovo pro to není.


Pete69
Pete69
29 898 bodů
6
Vysoce hodnoceného Wonky jsem se bál, ale nakonec to není tak špatné, přesto jdu šedesáti procenty proti proudu. Tyto přebarvené fantasy snímky prostě nemusím. Vizuál je však slušný.. příběh prostě čokoládový a ve výsledku je to docela slušný rodinný film. Nadšení se u mě prostě nekoná.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Po kultovním Gene Wilderovi, ikonickém Johnny Deppovi se postava továrníka Willyho Wonky dočkala třetí adaptace kasovně úspěšného příběhu Roalda Dahla.. Jak tvůrci sami přiznávají Wonka je po letech natočený prequel právě legendární omalovánky ze sedmdesátek, i proto jde o příběh poprvé více soustředěný na charakter Wonky jako takového, než na jeho neodolatelnou továrnu.. Paul King navazuje na svoje zamilované dopisy Anglii v podobě dvojice filmů o Paddingtonovi a potřetí představuje látku, kterou si užijí jak děti tak dospělí a skutečně po letech může dostát až tradičnímu statusu (série s medvídkem Paddigtonem je v Anglii už teď skoro národní klasika).. Poprvé tak vidíme jakýsi origin Wonky jako slavného prodejce, který si podmaní svět byznysu a vypořádá se s chamtivou konkurencí, jež má na prvním místě zisk namísto zákazníka.. Wonka je o snu mladého ambiciózního podivína, bez Umpalumpů a bez pověsti.. Timotheé Chalamet v další ikonické roli, v níž dokazuje, že jde o nejzajímavějšího herce svojí generace (Tom Holland už ho nemůže předehnat a už vůbec ne Spidermanem) a skutečně si postavu čokoládového magnáta užíval a přidal do filmu krásnou vlnu pozitivní energie.. Barevné, okázalé a plné nevkusu, ale k látce to patří a sedí, o to víc když se projeví geniální muzikální stránka. Je to klišé, ale podobně jako v případě vynikajícího Největšího showmana to sem zkrátka patří a nevěřím, že si to někdo neužije (i když třeba jako já skoro nejí čokoládu).. Vánoční klasikou se to stát sice nemůže, ale výborně se svým vyrovnala předchůdcům. I přesto, že už jste něco podobného viděli jinde (i třeba několikrát), Wonka, obzvlášť přes Vánoce, krásně zahřeje u srdíčka.. No a Hugh Grant i na tak malém prostoru je pořád boží! 70%
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
0
Nápadité? Ani ne. Jedna epizoda Ricka a Mortyho bývala nápaditější (do třetí série) a ještě mě ušetřila kýče a patetického pozitivismu. Jasně, je to muzikál a k těm to vlastně patří, jenže tyhle spngy, co ve filmu hrají, bych snad raději neslyšel. Vzhledem k tomu, že muzikálová čísla mají být rozšířením reality, tak se často potýkají s tím, že v nich postava na plnou hubu říká (vlastně zpívá), jak se cítí, o čem přemýšlí nebo co dělá. Jistě pomáhá nebýt v textu písně příliš explicitní, ale dalo by se říci pouze to, že prominu jen tehdy, pokud je hudební číslo dostatečně podmanivé, zábavné nebo vyloženě strhující. Vzhledem k tomu, že se tvůrci nebyli schopni ani přiblížit k úrovni 70 let starému Zpívání v Dešti, které má nesrovnatelně lepší hudbu i choreografii, tak si to mohli odpustit, muzikál z vize vyškrtnou a radši napsat zajímavější scénář. Vizuálně to taky docela ošklivé - zhruba na úrovni indického blockbusteru, což už je něco, co si lze užít (viz RRR), pokud divák nemá zas tak vysoké nároky a film to případně kompenzuje něčím jiným. Avšak vzhledem k tomu, že příběh je takovou naivní a ohranou sračkou a hudební čísta za moc nestojí, tak nelze říci, že by to kompenzováno bylo. Vyzdvihnout snad mohu jen to, že se Timotheé Chalamet vskutku naučil technicky dobře zpívat.


Dodatečné informace

Původní název:
Wonka (více)
  • Velká Británie Wonka
  • Velká Británie Vonka
  • Velká Británie Vonkka
  • Velká Británie Вонка
  • Velká Británie ウォンカとチョコレート工場のはじまり
  • Velká Británie 旺卡
Premiéra v ČR:
14. 12. 2023
Distributor:
Vertical Entertainment
Země původu:
Velká Británie, USA
Rozpočet:
125 mil. USD
Tržby:
632,3 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Wonka je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch