Kniha přežití

63%
Kniha přežití
V nepříliš vzdálené budoucnosti, asi třicet let po konečné válce, prochází pustinami kontinentu, který býval Amerikou, osamělý muž. Všude kolem něj se nacházejí opuštěná města, rozpadající se silnice, sežehlá země – pomníky nedávné katastrofy. Civilizace neexistuje, zákony neplatí. Cesty patří gangům, které jsou schopny člověka zabít kvůli botám, kvůli hltu vody...nebo prostě jen tak. Ale na tohoto poutníka nestačí. Eli (Denzel Washington), který se nestal bojovníkem z vlastní vůle, ale z nutnosti, touží po klidu a míru, ale pokud je k tomu donucen, rozdrtí své protivníky dříve, než si stačí uvědomit, jak osudné chyby se dopustili. Důvodem jeho boje nejsou obavy o vlastní život, ale naděje na budoucnost – naděje, kterou opatruje a chrání už po třicet let a je rozhodnutý ji proměnit ve skutečnost. Eli, poháněný smyslem pro povinnost a vedený vírou v cosi většího, než je on sám, dělá vše, co je třeba, aby přežil – a pokračoval ve svém úsilí. Jen jediný muž v tomto zničeném světě chápe, jakou moc má Eli ve svých rukou, a je rozhodnut ji získat pro sebe: Carnegie (Gary Oldman), samozvaný despotický vládce improvizovaného města zlodějů a zabijáků. Carnegieho adoptivní dceru Solara (Mila Kunis) Eli fascinuje z jiného důvodu: nabízí naději na život lepší, než jaký panuje v říši jejího otce. Ani pro jednoho z nich ale nebude snadné ho přesvědčit, aby se svých plánů vzdal. Není ochoten se před ničím – a před nikým – zastavit. Je nucen naplnit svůj osud a zachránit zmučené lidstvo.



Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
5.5
Bratři Hughesovi při vší snaze natočit vizuálně zajímavý apokalyptický svět nějak zapomněli zapracovat i na scénáři, který vlastně neví čím chce být. Na to, že je Kniha Života akčním snímkem, tak zde akce skoro žádná není a na nějaké filozofování je film prostě příliš hloupý.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Denzel je jako poutník šinoucí si to v zdevastovaném světě napříč celými Státy neuvěřitelně cool. Kdyby celý film jenom chodil a sem tam někoho sejmul svou mačetkou, vůbec by mi to nevadilo. Takhle se ale cítím podveden, protože místo postapokalyptického nářezu dostaneme větší než malou porci křesťanských keců (ikdyž zabalenou v sexy balení). Každopádně tohle mělo větší potenciál a stejně jako u Hillcoatovy Cesty jsem spokojen jen tak napůl. 6/10
lamps
lamps
15 150 bodů
6
Není to zas tak zlé, jak se občas povídá. Nápad je za milion, herci výborní a bratři na režisérské sesli umí jezdit s kamerou ve vztahu k akci takovým stylem, že oko diváka dostane čas od času erotickou masáž. O to víc ale zamrzí ohromná vypravěčská rozbředlost a autorská bezcílnost. Děj šlape mechanicky po předem vyznačené stezce, aniž by nějak rozvíjel povahu potenciálně zajímavého světa, veškerá špinavost se vytrácí ve stylovosti a vyznění zdaleka neposadí na prdel tak, jak by se vzhledem k budování mysteriózna kolem Denzelovy postavy a jejího poslání patřilo. V pohodě koukatelné, leč samoúčelné jak prase.


Dodatečné informace

Původní název:
The Book of Eli (více)
  • USA Kniha přežití
  • USA The Book of Eli
  • USA Книга Илая
Premiéra v ČR:
11. 2. 2010
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch