Avatar

82%
Avatar

Avatar nás zavede do neuvěřitelného světa za hranicemi naší představivosti, kde cizinec ze Země bojuje ze všech sil, aby zachránil svět protivníků, který začal nazývat svým domovem. James Cameron, oscarový režisér filmu Titanic, začal o AVATARU poprvé přemýšlet před 15 lety, v době, kdy ještě neexistovaly prostředky, které by umožnily jeho představy realizovat. Nyní po čtyřech letech natáčení přináší celovečerní hraný film AVATAR, plný nejmodernějších speciálních efektů, jedinečný, zcela pohlcující filmový zážitek, kde se revoluční technologie naprosto rozpustí v emocích hlavních postav a v nevídaně silném příběhu. Neznámý svět spatříme očima Jakea Sullyho. Tento bývalý mariňák, který ačkoliv je po zranění připoutaný na invalidní vozík, zůstává v srdci nezlomeným bojovníkem. Je najat, aby procestoval světelné roky k planetě Pandora, na které významná společnost těží vzácnou surovinu, jež je klíčová pro vyřešení energetické krize na Zemi. Jelikož ovzduší na Pandoře je toxické, vznikne program Avatar, díky kterému jsou „prvky“ lidského vědomí napojeny na avatar – hybridní, dálkově ovládané tělo, které dokáže ve smrtícím prostředí přežít. Tito avatarové jsou genetickými hybridy lidské DNA smíchané s DNA domorodců Pandory... obyvateli Na’vi. Znovuzrozený ve svém těle avatara, Jake může zase chodit. Je pověřen infiltrovat se mezi Na´vi, kteří jsou hlavní překážkou v těžbě vzácné rudy. Ale krásná domorodka Neytiri Jakeovi zachrání život a to změní všechno. Jake je zajat Neytiriným klanem. Sérií dobrodružství a zkoušek se naučí být jedním z nich. Jak se jeho vztah se zdráhající se učitelkou Neytiri prohlubuje, Jake se naučí způsob života Na´vi a nakonec mezi nimi nalezne své místo. Brzy se ocitne před velkou zkouškou, když vede Na´vi do velké bitvy, jejíž výsledek rozhodne o osudu celého světa.




Recenze: Avatar

Kinobox.cz
85%

Jaké je tedy resumé? Je Avatar filmem roku? Vizuálně ano a z tohoto hlediska jde o jednoznačný filmový milník. Ve všech ostatních ohledech však nejde o nic výjimečného. Je to jen velmi hezky zabalená a naleštěná mediální bublina.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
8
James Cameron už dávno nemusí nikomu nic dokazovat a tak si točí filmy jen pro zábavu. Avatar je však z cela jiného soudku. Jak svou vizuální stránkou,která opět bortila hranice filmové tvorby,tak vynikajícím hereckým obsazením. Příběh mne už tak příliš nezaujal a připadal mi jakoby vykrádal všechny zásadní snímky z minulosti. Od Camerona bych přece jen uvítal něco více originálního. Ve výsledku je pro mne AVATAR jen sympatický fantasy sci-fi snímek,který je po řemeslné stránce dokonalý,ale příběhově průměrný.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
9.5
Co k to mu říct. Jeden z nejočekávanějších filmů tohoto století. Očekávání v tom, že efekty budou přelomové splnil. Příběh je ale prostě plochý a šlo z toho vytěžit trošku více. Hudba, ztvárnění, dojem = 100%. Kvůli ději ale nemohu dát s čistým svědomím 100%.. Přesto je to pecka.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
10
Úchvatný zážitek, který mě zcela pohltil a vtáhl. Film dokonalý ve všem, v čem chce dokonalý být (a že mu lidi začnou vytýkat, že není dokonalý ve věcech, ve kterých chtějí oni - to není můj problém). Kdyby každý film tak moc naplnil svůj potenciál, byl by svět lepším místem.


Dodatečné informace

Původní název:
Avatar (více)
  • Velká Británie Avatar
  • Velká Británie Avatar: An IMAX 3D Experience
  • Velká Británie James Cameron's Avatar
  • Velká Británie Project 880
Premiéra v ČR:
17. 12. 2009
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Velká Británie, USA
Rozpočet:
237 mil. USD
Tržby:
2 923,71 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Avatar je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Avatar


Podobné


Powered byJustWatch