10 věcí, které jste možná nevěděli o seriálu True Detective (Temný případ)

10 věcí, které jste možná nevěděli o seriálu True Detective (Temný případ)
1 – Tvůrci titulní písně seriálu netušili do poslední chvíle, že bude použitá
10-veci-ktere-jste-mozna-nevedeli-o-serialu-true-detective-temny-pripad
Folkové duo Handsome Family, jejíž píseň „Far From Any Road“ byla použitá jako titulní, netušili až do odvysílání pilotního dílu seriálu, že se tak stane. Jak říká Brett Sparks, mužská polovina dua:“Asi dva týdny před premiérou seriálu jsme byli na turné, dost často mimo jakýkoli kontakt.“ Jeho ženský protějšek Rennie dodává: “S jistotou jsme nic nevěděli. Byla sice nějaká korespondence, ale myslím, že tvůrci seriálu měli na starosti milión jiných věcí, takže jsme nikdy nedostali jasné stvrzení toho, že tahle píseň bude nakonec použitá. Když začal seriál, seděli jsme s Brettem vedle sebe, drželi se za ruce, trochu se třásli a pak se to stalo…
2 – Úvodní znělka vznikla v renomované designerské skupině Elastic
10-veci-ktere-jste-mozna-nevedeli-o-serialu-true-detective-temny-pripad-1
Úvodní titulkovou znělku seriálu dostala jako zakázku renomovaná designérská skupina Elastic. To, že nejde o žádné nováčky, dokládá i jejich portfolio, obsahující mimo jiné i znělky k seriálům Hra o trůny, Deadwood, Masters of Sex a Carnivale. Australský režisér znělky Patrick Clair je autorsky podepsaný také pod grafickým designem počítačových her vycházejících z předloh Toma Clancyho „Ghost Recon“ nebo seriálu Agents of S.H.I.E.L.D. Ukázky z jeho tvorby lze ocenit na stránkách jeho domovské firmy antibody.tv nebo na elastic.tv/director/PatrickClair.
3. – Jedním z nejvěrnějších fanoušků seriálu byl Matthew McCounaughey
10-veci-ktere-jste-mozna-nevedeli-o-serialu-true-detective-temny-pripad-3
V televizní talk-show s Queen Latifah na sebe čerstvý držitel Oscara a představitel Rusta Cohlea prozradil, že si nenechal ujít ani jediný premiérový díl. „Poslali mi (z HBO) všech osm epizod před pár měsíci, tak jsem na to začal koukat a pak si říkám – ne, chci to dělat tak jako každý – podívat se na díl a pak čekat týden na další epizodu.“ A jak dál prozradil, každý z dílů si pustil dvakrát až třikrát a pokaždé měl odlišný zážitek. „A to jsem to dělal!“, dodal s úsměvem.
4 – Scenárista Nic Pizzolatto si řekl buď anebo…
10-veci-ktere-jste-mozna-nevedeli-o-serialu-true-detective-temny-pripad-5
Scenárista celé série Nic Pizzolatto měl nastartovanou velmi slibnou spisovatelskou kariéru, jeho debutový román z roku 2010 „Galveston“ znamenal jisté a dobré místo profesora literatury na DePauw University v Indianě. Poté, co prodal práva na zfilmování svého románu, přišla ovšem nabídka, zda by nechtěl psát i pro televizi. Protože to byl jeho dávný sen, rozhodl se opustit své jisté a přestěhoval se s rodinou do Los Angeles a začal chrlit scénáře (údajně ve 48 hodinových intervalech) a jedním z nich byl i seriál True Detective. A šipka konečně trefila střed terče.
5 – O seriál se spustila rvačka mezi televizními stanicemi
10-veci-ktere-jste-mozna-nevedeli-o-serialu-true-detective-temny-pripad-4
Šéf televizní stanice FX John Landgraf prozradil, že v případě seriálu True Detective zdaleka nešlo od počátku o domovský projekt HBO. O seriál byl velký zájem i ze strany FX (American Horror Story, Zákon gangu) nebo SHOWTIME (Ve jménu vlasti, Dexter, Masters of Sex). Podle Landgrafových slov se o seriál ucházeli dokonce „velmi agresivně“. Je možné, že HBO nakonec zvítězila nabídkou ponechat tvůrci absolutní volnost v prozíravém úsudku, že právě v jeho talentu tkví síla celé série.
6 – Matthew McConaughey měl hrát roli Woody Harrelsona
10-veci-ktere-jste-mozna-nevedeli-o-serialu-true-detective-temny-pripad-2
Role Martina Harta – policisty vyznávajícího tradiční hodnoty, jakkoli se jimi moc neřídí, byla původně nabídnuta právě McConaugheymu. Ten zavzpomínal na první čtení scénáře: „Četl jsem roli Harta a úplně jsem rozuměl tomu, proč byla tahle postava nabídnutá mně. Je velmi blízká řadě rolí, které jsem hrál v minulosti. Ale Rust Cohle byl chlapík, kterého jsem nikdy nehrál. Zamiloval jsem si jeho způsob myšlení. Takže jsem jim vrátil scénář a řekl, že to strašně rád budu dělat, ale chci hrát Cohlea.“. Dodejme, že McConaughey věřil kvalitě scénáře natolik, že svou pozici koproducenta stvrdil ještě dříve, než byl podepsán kontrakt s HBO.
7 – Příští sezóně budou patrně vévodit ženy
10-veci-ktere-jste-mozna-nevedeli-o-serialu-true-detective-temny-pripad-6
Je již jisté, že o HBO má zájem o další sezónu a také je jisté, že se v ní neobjeví detektivové Rust a Marty. Podle slov scenáristy Pizzolatta bude o „silných ženách, zlých mužích a tajné okultní historii transportního systému Spojených států“. Buď jde o důmyslnou mystifikaci ve formě, která připomíná část dadaistické básně nebo spontánní reakci ve stavu kocoviny na stále se opakující otázku milióntého novináře. Ale kdo si počká, ten se dočká.
8 – Natáčení celé série jediným režisérem byla výjimka, která se nezopakuje
10-veci-ktere-jste-mozna-nevedeli-o-serialu-true-detective-temny-pripad-7
Jisté je, že druhá sezóna už nebude ani v režii Cary Fukunagy, ani jiného vyvoleného, který má břemeno i privilegium natočit všechny díly. Sám Fukunaga rekapituloval martýrium čítající 100 natáčecích dnů: „Nikdy jsem se s natáčením nedostal přes 40 dnů, jen u Jany Eyreové to bylo 44 dnů a na konci jsem toho měl plné zuby…Tady jsme v klidu začali a končili upocení, vyždímaní, sežehlí a pokrytí kousanci od komárů…Bylo to šílený.“ I když další sezóna bude už v režii více lidí, věřme, že výsledek bude působit stejně kompaktně jako první sezóna.
9 – Prezident Barak Obama je (možná) fanouškem seriálu!
10-veci-ktere-jste-mozna-nevedeli-o-serialu-true-detective-temny-pripad-8
Je známo, že americký prezident se v rodinném kruhu (nikoli v pracovní době, doufejme) rád dívá na kvalitní televizní seriálovou tvorbu. Jednoho z šéfů HBO Richarda Pleplera při státní návštěvě Francie požádal o screenery seriálů True Detective a Game of Thrones. O tom, jaký dojem na něj učinil temný pohled do nitra hrdinů a nehostinného kusu země, jíž vládne, není zatím nic známo. Pokud na tiskovkách začne tvarovat plechovky od piva a mít nihilistické nálady, víme, že v něm dříme kus duše Rusta Cohlea.
10 – Kdo je Žlutý král?
10-veci-ktere-jste-mozna-nevedeli-o-serialu-true-detective-temny-pripad-9
Na tuto otázku je třeba odpovědět jen s nejvyšší obezřetností s ohledem na diváky, které seriál teprve čeká. Zjednodušeně řečeno, autora scénáře nepochybně inspirovala (a sám to také hrdě přiznává) kultovní klasika hororového žánru – povídková kniha Roberta W. Chambeho „Král ve žlutém rouše“. V knize je tak pojmenována fiktivní hra, která každého, kdo si ji přečte, dovádí k šílenství. Zmiňováno je zde (stejně jako v seriálu) i fiktivní město Carcosa. Pokud jste milovníci seriálů a znáte klasiku Davida Lynche Twin Peaks, pak lze říci, že říše Žlutého krále je tak trochu to, co najdete v Bílém vigvamu v Twin Peaks.