Jen jeden herec hrál ve všech Star Wars filmech. Do každé trilogie ale zasáhli i další

Jen jeden herec hrál ve všech Star Wars filmech. Do každé trilogie ale zasáhli i další
Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho | Lucasfilm Ltd.
Především je třeba zmínit nyní sedmasedmdesátiletého Anthonyho Danielse, původně divadelního herce a odpůrce filmových sci-fi. Na divadelních prknech si jej vyhlédl i George Lucas, rodáka ze Salisbury však přesvědčil spíše zlatý kostým, který měl jako C-3PO nosit. A právě s postavou neurotického, leč oddaného androida je jeho kariéra od konce 70. let neodmyslitelně spojená, i když kvůli obličeji skrytému pod maskou mu výrazná role v nejslavnější filmové franšíze mnoho jiných zásadních prací nepřinesla.
C-3PO
C-3PO | Lucasfilm Ltd.
Daniels si však C-3PO zahrál ve všech devíti „hlavních“ filmech, navíc se krátce objevil i ve spin-offu Rogue One a cameo roli podvodníčka Taka si zahrál i dalším spin-offu Solo. Nepřekvapí ani jeho dabérská účast v animovaných Klonových válkách a dalších (třeba videoherních) projektech, kde se překotně hovořící android objevil.
Podobně na tom byl i Kenny Baker, ztvárňující robota R2-D2. I on se objevil ve všech třech trilogiích, avšak v té sequelové pouze v první (tedy sedmé) epizodě. Necelé tři čtvrtě roku po premiéře, v srpnu 2016, totiž jednaosmdesátiletý Baker zemřel.
Star Wars: Vzestup Skywalkera
Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) | Lucasfilm Ltd.
Podobně na tom byl i Peter Mayhew, představitel Chewbaccy. V původní trilogii měl jednu z klíčových rolí, v té prequelové se kvůli zdravotním obtížím objevil jen krátce v závěrečné Pomstě Sithů. Chewbaccu si zahrál i v sequelech Síla se probouzí a Poslední z Jediů, v obou už se však v masce střídal se svým nástupcem Joonasem Suotamem. Mayhew zemřel na jaře roku 2019 a Suotamo se Chewbaccy ujal definitivně se závěrem trilogie s názvem Vzestup Skywalkera. Zahrál si jej už však i v Solovi.
Velmi překvapivě lze vedle Danielse, Bakera a Mayhewa postavit i momentálně devětasedmdesátiletého Iana McDiarmida. Představitel Palpatina chyběl v první Nové naději, v dalších pěti epizodách nicméně úlohu klíčového záporáka nikomu nepřepustil. Podivnou hrou osudu (či spíše přepisováním scénářů) se však znovu objevil jako hrozba v deváté epizodě, a tak si skutečně těžko zabitelného Palpatina zahrál ve všech třech trilogiích.
yoda-art-observer.jpg
Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder | Lucasfilm Ltd.
Neměli bychom zapomínat ani na Franka Oze, který v původní trilogii vedl loutku mistra Yody a postavu též daboval. Přestože jeho loutkařské schopnosti později nahradila čistě digitální verze nejmocnějšího Jedie, o jeho hlas se staral i v sequelové trilogii. Přestože se tedy na plátně neobjevil ani v masce jako výše jmenovaní, jeho hlas jsme s výjimkou Nové naděje slyšeli v každé epizodě.
Přehlíženou, leč vytrvalou součástí ansámblu Hvězdných válek je i Warwick Davis. V šesté epizodě ztvárnil jednoho z Ewoků, následně ve Skryté hrozbě zastal hned tři různé roličky a v sequelové trilogii se jeho výčet rolí s každou epizodou zvyšoval.
Celkem tedy můžeme hovořit o šesti hercích, kteří se různými způsoby podíleli na všech třech trilogiích. Některé z těchto snímků najdete i v našem žebříčku nejlepších sci-fi všech dob.
zdroj: Far Out