Čí jsou zásluhy? Nejlepší Star Wars film století se přetáčel, ale režisér zůstal na svém místě

Čí jsou zásluhy? Nejlepší Star Wars film století se přetáčel, ale režisér zůstal na svém místě
Rogue One: Star Wars Story | Lucasfilm Ltd.
Rogue One se odehrává před Novou nadějí a sleduje skupinu odvážných rebelů, kteří se musí zmocnit imperiálních plánů obávané Hvězdy smrti. Edwardsův přínos je snadno rozpoznatelný, neboť bývalý trikař inscenuje podobně jako v předchozí Godzille militantní a často subjektivně snímanou akci, která působí velikášsky díky perfektní synchronizaci špičkových efektů, okázalých lokací a zvuku.
Rogue One: Star Wars Story
Rogue One: Star Wars Story
79%
Podle všeho se zápolilo se scénářem a v červnu 2016, tedy jen šest měsíců před premiérou, studio přivedlo zkušeného scenáristu a režiséra Tonyho Gilroye (Michael Clayton, Bourneovo ultimátum). Na internetu se obecně má za to, že Edwards neustál rozsah produkce a musel se pakovat, přičemž památné finále s Darth Vaderem se připisuje kreativitě Gilroye. Ten ostatně napsal a zrežíroval seriál Andor, jenž rozvedl osudy odbojáře Cassiana Andora (Diego Luna) před jeho účastí v Rogue One. Ve skvěle hodnocené show dokázal, že Star Wars látce rozumí a ždíme z ní ojedinělé emoce i témata.
Edwards se navíc na sedm let odmlčel a až nyní do kin poslal sci-fi Stvořitel, která měla být velkolepým comebackem dokazujícím, že problémy na Rouge One nevznikly jeho přičiněním. Recenze se sice různí, ale shoda panuje o prvotřídní audiovizuální stránce. Edwards dosáhl moderní blockbusterové úrovně se zlomkem rozpočtu, jaké měly k dispozici sedmá Mission: Impossible nebo pátý Indiana Jones. A v nové epizodě podcastu The Business rovněž obhajoval svou práci na Rogue One, jejíž zákulisní události jsou podle něj předmětem mýtů.
Zdůraznil, že skoro veškeré informace na internetu jsou nepřesné. „Věci, co se o tom filmu píšou, jsou většinou úplně mimo. Tony se k nám připojil a bezesporu odvedl kus skvělé práce. Ale pracovali jsme společně až do poslední minuty,“ prozradil režisér, jenž prorazil nízkorozpočtovou monster movie Zakázaná zóna.
Stvořitel
Stvořitel | 20th Century Studios
Edwards se prý aktivně podílel na dotáčkách, které trvaly pět týdnů. A vyvrcholili slavnou scénou, v níž Vader v potemnělém koridoru likviduje posádku rebelské lodi. „Byla to poslední věc, co jsme točili. Všechno jsem to dělal já,“ řekl.
K této záležitosti se režisér vyjadřoval už v zářijovém rozhovoru pro Variety. Tehdy ale sdělil jen tolik, že se považuje za šťastlivce. Práci na Star Wars filmu si vysnil a vzpomíná na ni jako na úžasnou zkušenost. Režie je ostatně kolektivní činnost, a pokud Gilroy přispěl některými rozhodujícími podněty, Edwardsův přínos nemusí nikdo výrazně umenšovat.
zdroje: The Business, Variety
Podívejte se na žebříček nejlepších sci-fi filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.