Michael Clayton

71%
Michael Clayton

Michael Clayton je "vyjednavačem" jedné z největších právnických firem v New Yorku. Tento bývalý státní zástupce má na starosti tu nejšpinavější práci ve firmě Kenner, Bach & Ledeen. Ačkoliv se již několikrát spálil a se svojí prací není spokojen, rozvod, špatná obchodní spekulace a narůstající dluh ho pevně drží připoutaného k firmě. Mezitím ve společnosti U/North závisí kariéra advokátky Karen Crowderové na urovnání multimilionového návrhu žaloby, kterou Claytonova firma vede proti nim do zdánlivě úspěšného konce. Když však prvotřídní advokát firmy Kenner Bach, Arthur Edens, sabotuje případ U/North, čelí Clayton největší výzvě své kariéry i svého života.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
10
Neustále jsem měl pocit, že mohl Gilroy zajít dál a hloub. Produkující Pollack by podle mě na režijním křesle dál a hloub zašel. Jenže na druhou stranu Clayton dokonale funguje a upřímně si s odstupem nejsem jistý, že kdyby plnil "mou zakázku", mohl by fungoval lépe.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Právnický thriller odehrávající se v zákulisí jedné obrovské kauzy. Od úvodního záběru dechberoucí podívaná, ve které hrají prim výborní Clooney a Wilkinson, kterým sekunduje seč může oscarová Swinton (imho akademie to možná trochu popletla, ale co už). A Tony Gilroy dokazuje, že se s ním musí počítat i na režisérské stoličce. Psaní vynikajících scénářů mu už asi nestačí :) 8/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Michael Clayton nezakrývá inspiraci thrillery 70. let, na které si sám obzvlášť potrpím, a přitom se vyjadřuje k velkým otázkám morálky naší společnosti. Nečiní tak ovšem polopaticky, nepodceňuje divákovu inteligenci a nabízí dostatek dějových zvratů a napínavých situací, aby se divák nenudil. Možná by se znovu slušelo připomenout jméno Sydney Pollacka, který v 70. letech režíroval klenot žánru Tři dny Kondora s Robertem Redfordem. I při konverzačních scénách však Gilroy nezapomíná, že film je obrazovým médiem a zároveň si chytře pohrává se střihovou skladbou filmu, kdy využívá přeskakování časových rovin. Michael Clayton je snímek, který vzácně kombinuje atraktivní divácký žánr s myšlenkou a přitom zůstává srozumitelným. To není při současném stavu filmové tvorby vůbec málo.

Dodatečné informace

Původní název:
Avukat (více)
  • USA Michael Clayton
  • USA Avukat
  • USA Conduta de Risco
  • USA Fixer
  • USA Majkl Klejton
  • USA Michael Clayton - Uma Questão de Consciência
Premiéra v ČR:
17. 1. 2008
Distributor:
SPI
Země původu:
USA
Rozpočet:
25 mil. USD
Tržby:
92,99 mil. USD (celosvětově)