James Gunn nesnáší Batmana. Část fandů opět žádá jeho vyhazov kvůli starým příspěvkům

James Gunn nesnáší Batmana. Část fandů opět žádá jeho vyhazov kvůli starým příspěvkům
Batman se vrací (1992) | Warner Bros.
Gunn společně s Peterem Safranem momentálně vymýšlí, jak postavit univerzum DC komiksů zpět na nohy, a vyhlíží novou éru celého DCU. Jejím prvním příspěvkem by měl být reboot Supermana v roce 2025, každou chvíli se však dozvídáme i o dílčích zmatcích v této komiksové stáji, ať už jde o trochu pozapomenutou premiéru Blue Beetla nebo o protichůdná mediální vyjádření ohledně třetí Wonder Woman.
batgirl-warneri-setri-a-resi-to-prapodivne-temer-hotovy-film-s-hvezdnym-obsazenim-davaji-do-trezoru-a-nehodlaji-ho-nikdy-vydat
Michael Keaton jako Batman | Warner Bros.
Uživatel sociální sítě X (dříve Twitter) s velmi příznačnou přezdívkou XsnyderverseX totiž objevil víc než dekádu staré Gunnovy příspěvky na Facebooku, v nichž se nevybíravě opíral především do filmového Batmana z roku 1989. Na adresu oblíbeného snímku Tima Burtona prohlásil, že je „špatně napsaný, soundtrack je nejhorším dílem všech zúčastněných a navíc se jedná o jeden z nejnudnějších filmů všech dob“.
Gunnovi se nelíbil ani příběhový zvrat, podle něhož za smrt rodičů Bruce Wayna může Joker, jelikož tím dochází k umenšení nekonečné touhy po pomstě, jež postavu Batmana standardně definuje. Vysmál se i hlasu Michaela Keatona, jehož Batman prý nedokáže ani otočit hlavou, a make-upu Jacka Nicholsona jako Jokera. Celkově film považoval za strašný a mnohem horší než pozdější Burtonova Planeta opic, jež se dočkala výrazně vlažnějšího přijetí. V závěru si Gunn rýpl i do zbožňované trilogie o Temném rytíři.
Nejde přitom o první případ, kdy se online komunita postavila proti Gunnovi. Režisér a producent si totiž v roce 2018 dovolil kritizovat tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa, takže konzervativní komentátor Mike Cernovich připomněl rovněž zhruba dekádu staré příspěvky na sociálních sítích, v nichž Gunn nemístně žertoval o holocaustu či pedofilii. Ačkoli se Gunn od svých vtipů distancoval a omluvil se za ně, konzervativní Disney jej stejně vyhodil od příprav třetích Strážců Galaxie, za což si myšákovský konglomerát vysloužil mnoho kritiky z filmařské i mediální sféry.
James Gunn
James Gunn

Herec, Scenárista

6.2
Gunn se uzavření trilogie o Strážcích Galaxie letos dočkal, momentálně je však je jeho zaměstnavatelem místo Marvelu DC (respektive Warner Bros.). Někteří fanoušci se s tím nicméně zjevně stále nesmířili a teskní po dobách, kdy DC vesmíru vládl Zack Snyder. Vtipy o Batmanovi naštěstí nejsou tak společensky nepřijatelné jako o holocaustu, takže věřme, že se DC z chyby Marvelu poučí a přání vyhraněných fandů #FireJamesGunn nevyslyší. Už tak rozhárané situaci kolem Supermana, Batmana a dalších DC hrdinů by to totiž prospělo jen těžko.
Můžete se podívat na náš žebříček nejlepších filmů letošního roku, v němž se Gunnovi Strážci Galaxie drží na pěkném třetím místě.