Podzim v České televizi. Filmové hity, nové seriály, návrat na taneční parket i do Osady

Podzim v České televizi. Filmové hity, nové seriály, návrat na taneční parket i do Osady
Oktopus | Česká televize
Na konci prázdnin oslavní své desáté výročí programy ČT: D a ČT Art a pro Českou televizi je to po oslavách sedmdesáti let vzniku další výjimečné období. Celý podzimní program odstartuje již 28. srpna nový kriminální seriál OKTOPUS s Miroslavem Krobotem v hlavní roli. Zkratku OKTOPUS označující „oddělení kontroly termínově odložených případů útvaru S“ si vymyslel stárnoucí kapitán Dítě (Krobot).
Ten se již roky věnuje vyšetřování případu Jordán a u svého nadřízeného plukovníka Schwarze (Kryštof Hádek) nachází pochopení i podporu. K prvnímu konfliktu mezi oběma muži dojde až ve chvíli, kdy Schwarz přidělí do kapitánova oddělení novou posilu – kapitánku Markétu Fáberovou (Markéta Šoposká). Mladá ambiciózní žena zahýbe klidnými vodami oddělení a brzy se rozjíždí vyšetřování řady dávno spáchaných zločinů, ke kterým získávají nové důkazy a i naději na jejich vyšetření...
Oktopus
Oktopus | Česká televize
Jednotlivé kauzy budou kriminalisté řešit v průběhu třinácti dílů. Jak prozradil režisér a scenárista Jan Pachl, na reálné zločiny pořad neodkazuje: „Jak to už v našem tandemu s kreativním producentem Josefem Vieweghem bývá, reálnými případy se možná necháváme jen lehce inspirovat, ale vše ostatní je čistá fikce. Zaměřujeme se na psychologii postav a jedinečnost prostředí, ve kterém se vyšetřování odehrává. V našem přístupu k vyprávění je nejen určitá licence a stylizace, ale i jistá forma nadsázky. Také se snažíme nabídnout vrahovu motivaci, chceme dát srozumitelnou odpověď na to, co bylo prvotním impulsem k tomu, že věc zašla tak daleko, že někdo přišel o život,“ uvedl.

Boj o pohodu začíná podruhé

Prvního září na ČT 1 odstartuje i premiéra druhé řady komediálního seriálu Osada podle scénáře Petra Kolečka. Diváci a divačky se spolu s většinou postav vrátí do Záhoří, ovšem tentokrát nikoli ve třinácti, ale v deseti dílech. Samozřejmě hlavní roli bude hrát pohoda. Jak ale víme, dosáhnout jí je někdy poměrně těžký úkol, ani tentokrát to nebude jinak.
Po dvou letech chod osady naruší příchod rodiny Kociánových, jež střídá manželskou dvojici v podání Pavla Nového a Jany Švandové. Role hlavy rodiny se ujal Marek Daniel a jeho ženy Ivana Uhlířová. Mezi herecké obsazení prý zapadli okamžitě a do role chatařů se po vzoru svých kolegů ujali s chutí a svědomitě. „Myslím si, že úplně mimořádný výkon odvedl Standa Majer v roli Fraňka,“ uvedl na adresu herců režisér Radek Bajgar.
„To je role, která je vážně těžká, protože Franěk je mimořádný debil, skoro to nejde obhájit, ale Standovi se to podařilo. No, to je možná příliš silný výraz, ale zkrátka mu ta postava vychází velmi vtipně. Další, kterou považuji za fenomenální, je Rubal Radka Holuba. A také Rubalová Petry Nesvačilové. Bez pudu sebezáchovy se vrhla do úplně příšerné ženské postavy,“ dodal.
Osada
Osada | Česká televize
Po pauze se 14. října na televizní obrazovky s dvanáctou řadou vrací i oblíbená taneční soutěž StarDance... Když hvězdy tančí. Po deset večerů, včetně jednoho charitativního pro nadaci Paraple, bude o titul krále a královny tanečního parketu soutěžit deset dvojic složených z řad profesionálních tanečníků a celebrit.
Tanečními páry letošního ročníku jsou herečka Darija Pavlovičová s Dominikem Vodičkou, snowboardistka Eva Adamczyková s Jakubem Mazůchem, modelka a moderátorka Iva Kubelková s Martinem Prágrem, herec Marek Adamczyk s Lenkou Norou Návorkovou, cukrář Josef Maršálek s Adrianou Maškovou, David Prachař se Zuzanou Dvořákovou Šťastnou, Ivana Chýlková s Janem Tománkem, zpěvačka Tereza Mašková s Danielem Kecskemétim, kajakář Vavřinec Hradilek s Kateřinou Bartuněk Hrstkovou a Richard Krajčo s Dominikou Roškovou.
Pořadem bude již tradičně provázet dvojice moderátorů Tereza Kostková a Marek Eben. Největší změnou pro letošní ročník je pouze tříčlenná porota ve složení Tatiana Drexler, Richard Genzer a Zdeněk Chlopčík. Choreografický dohled nad soutěží bude mít stejně jako v předchozí řadě Marek Zelinka a o hudební doprovod se postará MoonDance Orchestra Martina Kumžáka.
StarDance XII
StarDance XII | Česká televize

Betlémské světlo, Běžná selhání a další kinohity

Televizní premiéry čekají na úspěšné české snímky – komedii Betlémské světlo Jana a Zdeňka Svěrákových, hudební drama BANGER., psychologické drama Běžná selhání, komediální drama Buko, komedii Grand Prix s Kryštofem Hádkem a Štěpánem Kozubem v hlavních rolích a dobové drama Slovo.
Taťjána Medvecká
Taťjána Medvecká ve filmu Běžná selhání (2022) | Xova Film

Na Vaculíkova Ochránce navazuje dokument o vzdělávání

Na mimořádný úspěch seriálu OchránceLukášem Vaculíkem naváže dokumentární seriál Jak se dělá dobrá škola s průvodcem Jiřím Havelkou, který se zaměří na otázku reformy našeho školství. Desetidílný pořad představí rodičům jednotlivé druhy vzdělávání, které jsou u nás již dostupné a ze kterých si mohou pro své děti vybrat. Volného pokračování se dočká i dokumentární pořad Modrá krev. Tu tentokrát vystřídá Selská krev, jež se bude ve čtyřech epizodách věnovat významným selským rodům a jejich životním příběhům s průvodkyní Vandou Hybnerovou.
Premiérovými díly pokračuje oblíbený pořad Zázraky přírody s moderátory Marošem KramáremVladimírem Kořenem. Sobotní večery budou patřit portrétům známých osobností, nebude chybět ani tradiční charitativní koncert Světlo pro Světlušku a Královny popu na Karlštejně. Na podzim ČT uvede také premiérový cestopisný pořad plný inspirace a dobrodružství Kam k nám, v němž si pokaždé jedna česká a jedna slovenská rodina vymění dovolenou, zážitky i zemi.
A o pozornost si řeknou i čeští vědci. Dokumentární cyklus Za oponou přírody odkrývá veřejnosti dosud netušené informace o výzkumných projektech prvotřídních odborníků. Každý díl se zaměří na jednoho biologa a jeho práci. Šestidílný pořad Československý vesmír přibližuje dějiny, současnost i budoucnost našeho putování vesmírem.
Československý vesmír
Československý vesmír | Česká televize

Déčko i Art slaví

Hned v úvodu jsem zmínili, že letošní rok je výjimečný pro programy ČT: D a ČT Art. První z nich, věnovaný dětem, oslaví své výročí poslední srpnový den speciálními díly Studia Kamarád a AZ kvízu Junior. Na malé diváky čekají i animované snímky Myši patří do nebe a Malý princ. Na celý podzim toho má Déčko v rukávu ještě víc. Za zmínku stojí zábavně naučný cyklus o záchranářských profesích Zachraň se, kdo můžeš!
Navštívíme záchranářské základny, zjistíme, jak to vypadá v jejich operačních střediscích, proč báňští záchranáři trénují potápění pod ledem, jak se cvičí psi pro hledání ztracených osob a výbušnin anebo jak najít někoho pod lavinou. Nových dílů se dočkají večerníčky Žížaláci nebo Zahrádka pod hvězdami. Ze zahraničních seriálů se děti mohou těšit na Plamínka a čtyřkoláky, Miru, královského detektiva či na nové epizody Tlapkové patroly a Šmoulů 3D.
Žížaláci
Žížaláci | Česká televize
ČT Art hodlá pokračovat v bohatém a různorodém pestrém obsahu věnovaném české i zahraniční kultuře. „Celý podzim bude pochopitelně ve znamení desátého výročí, a tak kromě zářijových oslav zařadíme znovu třeba jeden z nejambicióznějších a nejkvalitněji zpracovaných dokumentárních cyklů Národní divadlo: Mýtus a realita, pojednávající o historii naší první scény,“ uvedl výkonný ředitel ČT Art Tomáš Motl.
„Za zmínku stojí určitě i všechny podzimní neděle, které jsme nazvali Vše nej… To je taková slovní hříčka, pod kterou si můžete přestavit gratulaci, ale také pestrý výběr toho nejlepšího, co za deset let na ČT art vzniklo,“ dodal. Z opravdu bohatého programu vybíráme již devítistý díl pořadu Na plovárně, dokumentární cyklus Dejvické divadlo – třináctidílný cyklus o fenomenálních dvaceti letech slavné pražské scény. Archivní záběry i herecké osobnosti připomenou inscenace dejvického souboru od sezóny 1992/1993 do prosince roku 2022.
V hudební sérii Doupě se hvězdy české hudební scény ohlížejí za svou tvorbou a také představují novinky z aktuálních desek. V klubu Doupě, koncertním prostoru s jedinečnou atmosférou, zazní klíčové skladby, které pro interpreta znamenaly zásadní zlom v jeho kariéře a přinesly mu popularitu. Série Architektura 58–89 o stavbách vzniklých mezi lety 1958 a 1989 je osmidílný seriál režiséra Jana Zajíčka podle námětu Vladimíra 518, která chce tuto etapu dějin československé architektury nahlédnout bez ideologických předsudků.
Ridley Road
Ridley Road | BBC One
Ze zahraniční tvorby pak jistě nemůžeme vynechat mysteriózní thriller na motivy Stephena Kinga Dallas 63 a napínavý dobový seriál Ridley Road, který přibližuje atraktivní formou špionážního thrilleru málo známou část britské historie: boj tajné židovské organizace 62 Group s britskou neonacistickou stranou National Socialist Movement v 60. letech 20. století. Protagonistkou je mladá židovská dívka, která se za cenu značného osobního rizika infiltruje do nejvyšších pater neonacistické scény.
zdroj: Česká televize