Orgasmus při zabíjení a rasismus vůči „svým“. Ikoničtí poskoci filmových padouchů

Orgasmus při zabíjení a rasismus vůči „svým“. Ikoničtí poskoci filmových padouchů
Dobyvatelé ztracené archy | Paramount Network

Oddjob – Goldfinger

Goldfinger
Goldfinger
80%
Goldfinger
Harold Sakata – Goldfinger | MGM
Bondovská série přetéká záporáky, kteří chtějí získat světovou nadvládu převážně tím, že civilizaci uvedou v chaos. Výjimkou není ani Auric Goldfinger ze třetí filmové mise agenta 007, jehož málomluvnou pravou ruku představuje korejský posluhovač Oddjob. Ztvárňuje ho japonsko-americký herec a profesionální wrestler Harold Sakata, jenž za celý film pronese pouze čtyři úsečné fráze a jehož charakterizujte především obrovská síla. V dlani dokáže rozmáčknout golfový míček a v soubojích jeden na jednoho nemá konkurenci. Vypomáhá si svou specifickou buřinkou, již vrhá na protivníky jako létající gilotinu.
Jde o jednu z nejoblíbenějších postav bondovského vesmíru, mihla se také v potitulkové scéně superhrdinské parodie Inspektor Gadget z roku 1999. Goldfingerovi je šoférem, bodyguardem i golfovým caddym a bez mrknutí oka plní jakýkoli jeho příkaz.

Frank – Tenkrát na západě

Tenkrát na Západě
Tenkrát na Západě
88%
Tenkrát na západě
Henry Fonda – Tenkrát na západě | Paramount Network
Revizionistický western Sergia Leoneho navždy proměnil Divoký západ a jen málo aspektů v něm lze považovat za klasické, především pak ve vztahu k dřívějším westernům s Johnem Waynem. Jedním z méně tradičních rozhodnutí bylo udělat z Franka (Henry Fonda), na pohled hlavního antagonisty, sluhu fyzicky neškodného železničního magnáta Mortona (Gabriele Ferzetti).
Frank je přitom daleko nebezpečnější než jeho zaměstnavatel a figuruje jako úhlavní nepřítel protagonisty Harmoniky (Charles Bronson), jenž s ním má z minulosti nevyřízené účty. Fonda ve své ojedinělé záporné roli září, modré oči se do okolních postav zarývají jako čepel a především jeho nástup a vyvraždění farmářské rodiny patří k nejpamátnějším scénám kinematografie.

Starosta Vaughn – Čelisti

Čelisti
Čelisti
83%
Čelisti
Murray Hamilton – Čelisti | Universal Pictures
Možná jste si také všimli, že nejlstivější postavou Čelistí není instinktivní mořský predátor, nýbrž vypočítavý starosta Vaughn (Murray Hamilton). Ten sveřepě odmítá uzavřít pláže, aby neohrozil příjmy z turistického ruchu, a bílému žralokovi tím nepřímo servíruje obědová menu. 
Steven Spielberg si při čtení knižní předlohy zoufal, že všechny postavy byly tak nesympatické, až nakonec fandil žralokovi. Pro filmovou adaptaci tedy rybu víceméně neukazoval (i když hlavně z donucení kvůli nefungujícímu modelu), kladné postavy značně vylepšil a z Vaughna učinil lidského padoucha, jenž posílá lidi na smrt „pro dobro města“. V tomto ohledu se nabízí paralely s prezidentem Richardem Nixonem a vietnamskou válkou.

Darth Vader – Star Wars

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
85%
Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder
Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder | 1980/1997 20th Century Fox
Zřejmě nejslavnější záporák kinematografie pochopitelně není jednostranným zloduchem a George Lucas si pošramotil renomé, když v prequelové trilogii usilovně mapoval Anakinův duševní přerod. Bývalý nadějný Jedi se pod taktovkou císaře Palpatina změnil v imperiálního vůdce Vadera, jehož se v dobách první trilogie bála celá galaxie. A nakonec s ním také soucítila. Byl to ostatně Palpatine, kdo tahal za nitky, takže Vadera, respektive Anakina, využíval.
Postavu zikonizovala nejen její pohnutá minulost a klíčové morální rozhodnutí, nýbrž i pamětihodný design, dabing Jamese Earla Jonese a zlověstné dýchání, které její přítomnost předesílá. Vader je srdcem Star Wars a bez jeho účasti se Lucasfilm a Disney marně snaží na dřívější úspěchy navázat.

Arnold Ernst Toht – Dobyvatelé ztracené archy

Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy
Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy
88%
Dobyvatelé ztracené archy
Dobyvatelé ztracené archy | Paramount Network
Série Indiana Jones překypuje velkými padouchy z řad nacistů, sovětů či indických sektářů. První díl v režii Stevena Spielberga vyslal Indyho na stopu Archy úmluvy, po níž prahli rovněž Hitlerovi lidé pod vedením francouzského archeologa Belloqa (Paul Freeman). Nejvýraznějším zástupcem nacistů, konkrétně pak gestapa, byl major Toht v podání britského herce Ronalda Laceyho.
Toht se ihned po nástupu na scénu chystá mučit Marion a spolu s Indym ji chce nechat zabít, ale po přestřelce sotva vyvázne a do dlaně si vypálí v ohni rozžhavený medailon. Ve zbytku filmu sice nemá velkou úlohu, ale jeho krátká přítomnost zaručeně rezonuje s publikem. Výrazný kostým i vypálený cejch se vryjí do paměti. Sám Belloq je z něj nervózní a publikum si snadno domyslí, jaká zvěrstva Toht páchal na židech a jiných nepřátelích říše.

Hrabě Rugen – Princezna nevěsta

Princezna nevěsta
Princezna nevěsta
75%
Princezna nevěsta
Princezna nevěsta | Twentieth Century Fox
Pohádková fantasy Roba Reinera je v USA kultovní jako u nás snímek S čerty nejsou žerty. Příběh o unesené dívce, již chce za ženu pojmout zlý princ Humperdinck (Chris Sarandon) a na jejíž záchranu spěchá zamilovaný farmář Wesley (Cary Elwes), tvoří mnoho nezapomenutelných charakterů. Největší škody páchá Humperdinckův šestiprstý poskok Rugen (Christopher Guest), jenž mučí zajatého Wesleyho a mnoho nepřátel má i z minulosti.
Pomstu mu zapřísahal také šermíř Inigo Montoya (Mandy Patinkin), jemuž Rugen zabil otce. Ti dva spolu svedou rozhodující souboj a Montoyův dopředu chystaný monolog: „Jmenuji se Inigo Montoya, zabil jsi mi otce, připrav se zemřít,“ náleží do výkladní skříně filmových promluv.

Mr. Joshua – Smrtonosná zbraň

Smrtonosná zbraň
Smrtonosná zbraň
83%
Smrtonosná zbraň
Gary Busey – Smrtonosná zbraň | Warner Bros.
Než se Smrtonosná zbraň překlopila k výhradně komické atmosféře, dokázala i slušně znepokojovat. Dvojnásob to v případě jedničky platilo pro Garyho Buseyho, jenž ztvárnil padoucha číslo 2 s přezdívkou Mr. Joshua. Od pohledu vyšinutý herec s chrupem, jímž by Mela Gibsona překousl vejpůl, dává na odiv svou poslušnost ve scéně, kdy mu jeho šéf zapalovačem pálí předloktí. Vyžívá se v utrpení a Riggsovi dá pořádně zabrat, než jej sprovodí ze světa.

Bachař Hadley – Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank
Vykoupení z věznice Shawshank
93%
Vykoupení z věznice Shawshank
Vykoupení z věznice Shawshank | Castle Rock Entertainment
Jeden z nejlépe hodnocených filmů historie vypráví motivační příběh o hodných vězních a krutém řediteli věznice (Bob Gunton), jenž trestance využívá jako otroky pro veřejné zakázky. Autoritu mu pomáhá udržovat nelítostný bachař Hadley (Clancy Brown), jenž za sebe nechává promlouvat obušek a vzbuzuje strach i v těch nejotrlejších jedincích.
Hromotluk Brown, o němž se jinak hovoří jen v dobrém, do úlohy přirozeně zapadá. Skvěle vystihuje hajzla, jemuž slepá pravomoc umožňuje konat násilí a kompenzovat si osobní mindráky. V úvodu filmu dokonce ubije k smrti naříkajícího nováčka a také díky němu nakonec uvězněným protagonistům tolik fandíme.

Xenia Onatopp – Zlaté oko

Zlaté oko
Zlaté oko
80%
kdo-bude-dalsim-jamesem-bondem-slavny-herec-v-tom-ma-jasno
Zlaté oko (1995) | 20th Century Fox
Nejlépe přijímaná bondovka s Piercem Brosnanem postavila jeho agenta 007 proti Alecu Trevelyanovi (Sean Bean), bývalému parťákovi 006, jenž zinscenoval svou smrt a stanul v čele zločineckého syndikátu. A přestože Bean jako padouch válí, mnoho pozornosti na sebe váže jeho atraktivní pomocná ruka Xenia Onatopp v podání Famke Janssen.
Onatopp dokáže sevřít trupy svých protivníků mezi stehny a usmrtit je, Bondovi přidělává starosti zbraní i vlastním tělem a střelba do nepřátel jí dokonce vyvolává orgasmus. Jde o přestřelenou a sexualizovanou záporačku se vším všudy, která však díky Janssen a zábavné, dynamické režii do příběhu snadno zapadne. Zastiňuje dokonce i dalšího skvělého poskoka Ourumova s tváří Gottfrieda Johna.

Mad Dog – Zátah

Zátah
Zátah
79%
Zátah
Zátah | 2012 - Sony Pictures Classics
V akčním nářezu Garetha Evanse se elitní policejní jednotka probíjí panelákem, v jehož vrchních patrech dlí obávaný gangster Tama Riyadi. Snímek je velmi fyzický, má kreativní bojové choreografie a postupně cítíme každou ránu, již protagonista v podání Iko Uwaise schytá. Nejvíc jich přitom obdrží od zběsilého Riyadiho pomocníka Mad Doga, jehož musí při závěrečné řežbě zuby nehty zpacifikovat dva policisté. 
Mad Dog jich předtím zlikviduje nepřeberné množství a je vrcholnou ukázkou toho, jak se pro bezpečí filmového padoucha potí krev. Postavu ztvárňuje herec a specialista na bojová umění Yayan Ruhian, jenž měří 1,57 metru a vyniká obrovskou mrštností a energií. Zahrál si také ve druhém dílu nebo ve třetí části série John Wick.

Stephen Warren – Nespoutaný Django

Nespoutaný Django
Nespoutaný Django
87%
Nespoutaný Django
Nespoutaný Django | The Weinstein Company
Quentin Tarantino umí psát roztodivné postavy, které dohání témata jeho filmů do extrémních rozměrů. Černošský sluha Stephen Warren (Samuel L. Jackson), jenž diktátorsky kontroluje plantážovou nemovitost svého bílého pána Calvina Candieho (Leonardo DiCaprio), patří k jeho nejikoničtějším charakterům. Jestliže Django je snímek o rasismu a z něj plynoucího příkoří, Warren vystupuje jako nejrasističtější aktér, jenž nenávidí vlastní utlačované etnikum.
Svému pánovi prokazuje bezmeznou úctu a je to on, kdo v závěru prozradí Djangovu pravou identitu a překazí nadějně rozjeté plány protagonistů. Zločiny proti „svým“ lidem koná pro zajištění vlastního pohodlí a pocitu moci, přičemž není pochyb o tom, že černochy začal opravdu nenávidět. Jackson předvádí úžasnou kreaci, v níž se mísí úslužnost, arogance a nenávist, patrná už z prvního zlostného pohledu na Djanga přijíždějícího svobodně na vlastním koni.

Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?
Ostatní7. 5. 2023
Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?